Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)

Komedie / Western

Československo, 1964, 30 min

Emanuel Kaněra

Legendární středometrážní parodie na kovbojky v hlavní roli s populárním televizním a kabaretním komikem Jaroslavem Šterclem, který se v této roli evidentně cítil jako ryba ve vodě. Kdysi jsem to viděl snad ještě pod názvem Proč Sandy nechal vychladnout své pistole? Škoda že jen tento tuším že tenkrát dokonce i nějak oceněný snímek naše televize častěji nereprísují:-((11.12.2007)

• gudaulin

Tohle pozapomenuté dílko vzniklo v kulisách postavených pro slavný film Limonádový Joe aneb Koňská opera a s odstupem času mi připadá, že šlo o náhlý impuls, za kterým se neskrývala žádná dlouhodobá příprava. Přijde mi to jako narychlo spíchnutý pokus o grotesku ve stylu starých němých filmů, jenže na scénáři a kvalitě gagů se dostatečně nepracovalo, což vynikne zvlášť ve srovnání s Limonádníkem. Chybí tomu jednotný styl, povedenější němé pasáže střídají pokusy o slovní humor ve stylu zparodovaných reklam. Jaroslav Štercl se objeví zhruba na závěrečnou třetinu filmu. Z herců je asi nejzajímavější Otto Šimánek, který coby rozený mim je v němé grotesce jako doma a jeho scéna, kdy podléhá pokušení hracích karet je roztomilá. Celkový dojem: 40 %.(22.11.2009)

Retrospektiva na němý film. Chvílemi malinko trapné, někdy se zase podaří gag, trošku tomu chybí příběh, nicméně je to přehlídka staré herecké garnitury komiků.(3.4.2012)

Napodobenina němé americké grotesky po 40 letech, situovaná na Divoký západ.(5.1.2010)

• sator

to: gudaulin Schvaluji a podepisuji :)(28.12.2009)

Dost dlouhá reklama na Sazku v kulisách po Limonádovém Joeovi. Sice vůčihledně narychlo spíchnutá, leč jakéhosi zašlého kouzla nepostrádající.(18.12.2010)

• Tominecek

Scénář Eman Kaněra a František Marvan. Cena města Montreux za nejzábavnější pořad - MTF Montreux 1965.(1.2.2009)

Vynikající stará česká němá groteska. Těch 30 minut jsem se výborně bavil, snad jen ty reklamní prostřihy mě tam nějak neštymovaly. 4+(14.2.2012)