foto

Zdeněk Srstka

  • nar. 26.9.1935 (80 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Rodina Zdeňka Srstky pochází z Kladna u Hlinska v Pardubickém kraji. Otec i dědeček se živili jako řezníci a Zdeněk po svých předcích zdědil nejen lásku ke zvířatům, ale i hřmotnější postavu a chuť zdolávat fyzickou námahu. Vyučil se v ČKD elektromechanikem a od mládí se aktivně věnoval sportu. Začínal s boxem a na učilišti přešel ke vzpírání a zápasu. Dlouho se sportu věnoval profesionálně, na olympiádě v Římě získal za vzpírání 9. místo v trojboji. K filmovému prostředí se dostal díky profesi kaskadéra. Byl u počátků formování profesionální kaskadérské skupiny barrandovského studia. Ta se skládala ze zkušených sportovců - reprezentantů a olympioniků. Kaskadérské profesi se učili od základů, neznali triky, a tak vlastně šli do akce natvrdo.

Jedním z prvních Srstkových filmů byla westernová parodie LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA, kde si zahrál jednoho z pistolníků. Vysoké nasazení českých kaskadérů ve rvačkách vedlo k vysoké autentičnosti akčních scén a bylo jedním z důvodů úspěchu legendárního snímku. Filmařům neunikla výrazná fyziognomie Zdeňka Srstky a začali ho od té doby využívat nejen jako dublera a statistu v akčních scénách, ale především jako typového herce menších rolí všude tam, kde bylo potřeba ukázat robustní postavu a buldočí tvář. Šlo většinou o figurky typu katův pacholek, žoldnéř nebo hospodský rváč, ale jak rostla Srstkova herecká zkušenost, přišly i jiné příležitosti s větším množstvím textu.

Postupně se objevil v bezmála padesáti filmech a stovkách televizních inscenací, seriálů a zábavných pořadů. V 80. letech si získal popularitu z vystupování ve scénkách úspěšné šou MOŽNÁ PŘIJDE I KOUZELNÍK. Jeho nejznámější filmovou větou se stalo proslulé "Hliník se odstěhoval do Humpolce" z filmu MAREČKU, PODEJTE MI PERO. Je dokonce možné, že mu jen o vlásek unikla kariéra velkého charakterního herce. Pánové Smoljak se Svěrákem, kteří bezpochyby představují nanejvýš spolehlivý zdroj informací ze světa šoubyznysu, ve svém pořadu VESELÉ PŘÍHODY Z NATÁČENÍ tvrdí, že jim bylo líto nevyužitého talentu Zdeňka Srstky a rozhodli se mu přidělit jednu z hlavních rolí svého filmu ROZPUŠTĚNÝ A VYPUŠTĚNÝ. Těžké otřesy z boxerských úderů a kaskadérských zranění patrně způsobily, že si herec přes veškerou snahu režiséra nedokázal z rozsáhlého textu vybavit víc než jediné slovo "kachny", které nicméně snaživě opakoval ve všech scénách, kde se objevil.

Zdeněk Srstka se vlastně kaskadérsví a herectví nikdy nevěnoval na plný úvazek - spíš je považoval za atraktivní koníček. V roce 1968 nastoupil jako hlavní správce na koleje ČVUT a v této funkci strávil následujících 33 let. Měl na starosti partu údržbářů a zahradníků. Po odchodu z této funkce nějaký čas mimo jiné provozoval hospodu na Strahově. Vedle filmařiny zůstal věrný sportu. Měl rád těžkou atletiku a vytrvale posiloval. Ještě v 69 letech se stal mistrem Evropy ve bench pressu ve veteránech. Kaskadéřině se věnoval přes třicet let a šestnáct let trénoval začínající kaskadéry. V posledním desetiletí si ho většina televizních diváků vybaví jako moderátora pořadu CHCETE MĚ?, kde nabízí opuštěné pejsky z útulků do opatrování. V minulosti se také nejednou objevil v nejrůznějších komediálních divadelních představeních.

Poprvé se oženil ve druhé polovině 50. let, ale manželství už v roce 1961 skončilo rozvodem. Tři roky předtím se mu narodil syn Jiří, který vystudoval práva a do povědomí veřejnosti se zapsal jako dlouhodobý ředitel Národního divadla a poté jako ředitel divadelní a literární agentury Dilia. Do druhého manželství vstoupil Zdeněk Srstka po čtyřicetileté přestávce počátkem roku 2008, kdy se po sedmileté známosti oženil s bývalou laborantkou Alenou Dvořákovou. Žije na okraji Prahy, stará se o několik psů a postupně zmírňuje svou sportovní zátěž.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2016 Tajemství pouze služební
2013 Doktoři z Počátků (TV seriál)
Kameňák 4
Sanitka 2 (TV seriál)
2012 Školní výlet
2011 Czech Made Man
Gorila
Noha 22 (TV seriál)
Vůně kávy (TV film)
2009 Country Club: První směna
Pamětnice
2008 Cyranův ostrov (TV seriál)
2007 Trapasy (TV seriál)
2006 Jak se krotí krokodýli
2005 Trampoty vodníka Jakoubka (TV film)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Duch český (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1999 Červený Bedrník: Valentine Gautier (TV film)
Speciální jednotka (TV film)
1998 Můj obr
Vše pro firmu (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
1996 Magda, její ztráty a nálezy
Na hraně (TV film)
Sestřička a princ ze snů (TV film)
1995 Cesta peklem
Divoké pivo
1994 Maigretova trpělivost (TV film)
O zvířatech a lidech (TV seriál)
Přetržený výkřik (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Česká soda (TV seriál)
Deset malých běloušků (TV film)
Kanárská spojka
Kaspar Hauser
1991 Případy pana Janíka (TV film)
Skládačka (TV film)
Stíny včerejška (TV seriál)
Území bílých králů (TV seriál)
1990 Čarodějky z předměstí
Dáma z Berlína
Křížová vazba
O zapomnětlivém černokněžníkovi
Svědek umírajícího času
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Dva lidi v ZOO
Fabrika na oficíry (TV seriál)
Kainovo znamení
Něžný barbar
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Šampáňo (TV film)
1988 Druhý dech (TV seriál)
Láska na inzerát (TV film)
Lovec senzací
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Raggedy Rawney, The
Rodáci (TV seriál)
Sedem jednou ranou
1987 Gagman (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Panoptikum města pražského (TV seriál)
Velká filmová loupež
Zlá krev (TV seriál)
1985 Jeden den v hostinci U klidného spánku
Kára plná bolesti
...nebo být zabit
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Amadeus
Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
Eismeer ruft, Das
Fešák Hubert
Komediant
Kouzelníkův návrat
Rozpuštěný a vypuštěný
Sanitka (TV seriál)
Šéfe, jdeme na to! (TV film)
Šéfe, vrať se! (TV film)
Vyhrávat potichu
1983 Fandy, ó Fandy
Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Létající Čestmír (TV seriál)
Levé křídlo
Návštěvníci (TV seriál)
Oči pro pláč
Samorost
Slavnosti sněženek
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Jak svět přichází o básníky
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Poslední propadne peklu
Příště budeme chytřejší, staroušku!
Sny o Zambezi
Srdečný pozdrav ze zeměkoule
Šéfe, to je věc! (TV film)
Únos Moravanky
Velký případ malého detektiva a policejního psa Kykyna (TV film)
Zelená vlna
1981 Buldoci a třešně
Kam zmizel kurýr
Mezičas (TV film)
1980 Blázni, vodníci a podvodníci
Cukrová bouda
Dívka s mušlí
Temné slunce
V hlavní roli Oldřich Nový
Zabijačka (TV film)
1979 Božská Ema
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Julek
Lásky mezi kapkami deště
Smrt stopařek
1978 Balada pro banditu
Deváté srdce
Já jsem Stěna smrti
Kulový blesk
Lvi salónů
Píseň o stromu a růži
Poplach v oblacích
Stíhán a podezřelý
Tajemství Ocelového města
1977 Adéla ještě nevečeřela
Ať žijí duchové!
Honza málem králem
Hop - a je tu lidoop
Na veliké řece
Pan Tau - Lov na slona (TV film)
Tichý Američan v Praze
Volání rodu
1976 Čas lásky a naděje
Den pro mou lásku
Dům Na poříčí
Malá mořská víla
„Marečku, podejte mi pero!“
Parta hic
Vánoce u Matěnů (TV film)
1975 Hudba kolonád
Osvobození Prahy
Sarajevský atentát
Tam, kde hnízdí čápi
Tobě hrana zvonit nebude
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Dvacátý devátý
Motiv pro vraždu
Sokolovo
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Dny zrady I.
Dny zrady II.
Hroch
Kronika žhavého léta
Noc na Karlštejně
Zločin v Modré hvězdě
Zvony pana Mlácena (TV film)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky
Cesty mužů
Pan Tau v cirkusu
Slečna Golem
Šest medvědů s Cibulkou
1970 „Čtyři vraždy stačí, drahoušku“
Kateřina a její děti
Na kolejích čeká vrah
„Pane, vy jste vdova!“
Pěnička a Paraplíčko
1969 Den sedmý, osmá noc
Pan Tau (TV seriál)
Záhada hlavolamu (TV seriál)
1965 Fotbal
Magnetické vlny léčí (TV film)
1964 Dobrodružství s nahým klukem
Každý den odvahu
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Lov na mamuta
1962 Tarzanova smrt

Dokumentární

2011 Tajemství filmových kaskadérů (TV film)
2008 13. komnata Jiřího Krampola (TV film)
2003 Pokračování příště (TV seriál)

TV pořady

2014 Nikdo není perfektní (TV pořad)
Překvápko! (TV pořad)
2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Šance 2013 (TV pořad)
Zlatý časy! (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Světla ramp : Pocta Barrandovu (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
2009 Filmový úlet s.r.o (TV pořad)
Talkshow Jana Saudka (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
2006 Boží show (TV pořad)
Čétéčko (TV pořad)
2005 Hvězdy letí do století (TV pořad)
Pošta pro tebe (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Báječný ženský (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Telebazar (TV pořad)
Volejte Novu (TV pořad)
2002 Jak na to... (TV pořad)
Panoptikum Ivana Mládka (TV pořad)
2001 Country estráda (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
XXL (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 Chcete mě? (TV pořad)
Kufr (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace