foto

Vlastimil Bedrna

  • nar. 8.2.1929 (87 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Vlastimil Bedrna se narodil v únoru 1929 v Praze v dobře situované rodině architekta. Vystudoval gymnázium v Ječné ulici a poté se přihlásil na DAMU. Po absolutoriu v roce 1952 získal angažmá v Městském divadlem v Mladé Boleslavi. Na tomto oblastním jevišti vystupoval s dvouletým přerušením způsobeným vojenskou prezenční službou až do roku 1956. Ztvárnil zde řadu významných dramatických rolí, mj. se objevil jako Jago v Othellovi. Po odchodu do Prahy jednu sezónu vystupoval v Pražském estrádním souboru a od roku 1957 zakotvil v Rokoku, kde patřil k zakládajícím členům tohoto kabaretního divadla. Spolu s Darkem Vostřelem a Jiřím Šaškem úspěšně působil jako mim a věnoval se komediálním výstupům.

V Rokoku působil až do jeho zrušení v roce 1973, poté přešel do Divadla Na zábradlí, kde setrval až do roku 1995. Patřil k oporám tamního souboru a pod vedením velkých režijních es oné doby (Schorm, Grossman a Lébl) sehrál řadu slavných představení, jako byl Don Juan, Revizor, Hlučná samota a především legendární Bratři Karamazovi, kde se objevil v roli otce Karamazova. Od roku 1995 až do úrazu v roce 2003 byl členem Divadla Pod Palmovkou, kde hrál např. v představeních Návrat domů, Výstřely na Broadwayi, Figarova svatba nebo Kočka na rozpálené střeše.

Filmaři začali Bedrnu obsazovat od počátku 60. let a postupně se objevil ve zhruba 30 rolích, šlo ovšem bez výjimky o vedlejší postavy a v některých případech spíš o pouhé štěky. Ve významnější roli se před filmovou kamerou poprvé objevil jako doktor Zapletal v dramatu VŠUDE ŽIJÍ LIDÉ. Diváci Bedrnu mohli spatřit většinou v podobě komických doprovodných postaviček, jako byli číšníci, úředníci, výčepní nebo strážníci. Zahrál si např. ve snímcích BOŽSKÁ EMA, POZOR VIZITA nebo SVATBY PANA VOKA. V Bočanově pohádkové komedii S ČERTY NEJSOU ŽERTY byl jedním z pekelníků. Jeho poslední filmovou postavou byl královský notář v parodii Jaroslava Brabce KRVAVÝ ROMÁN.

Mnohem více příležitostí a prostoru mu poskytovala televize, i když i zde šlo výhradně o vedlejší role. Jeho herectví mohly ocenit především děti, protože Bedrnův smysl pro nadsázku a komiku ho předurčoval k využití v komediálních pohádkách a parodiích. Už v 60. letech se objevil v seriálu pro děti ROBOT EMIL, ale dětské publikum si ho patrně nejvíc bude pamatovat z pohádek CO TAKHLE SVATBA, PRINCI a AŤ PŘILETÍ ČÁP, KRÁLOVNO, kde se objevil jako popletený dvořan. V seriálu KAČENKA A STRAŠIDLA si pro změnu zahrál hospodského.

Vlastimil Bedrna patří k tomu typu herců, jejichž obličej si zdaleka každý nevybaví, zato hlas pozná okamžitě. Za celoživotní mistrovské působení v dabingu získal v roce 2005 Cenu Františka Filipovského. Namluvil např. zlého modrého slimáka v české pohádce KRÁLOVSTVÍ KVĚTIN, daboval animované seriály RYCHLÁ ROTA a PŘÍHODY DRÁČKA SOPTÍKA, jeho hlas si nicméně převážná většina diváků spojí spíše s legendárním americkým seriálem SIMPSONOVI, kde nezaměnitelným způsobem namluvil postavu Homera Simpsona a do značné míry přispěl k úspěchu kultovního animovaného projektu. Homera daboval 12 sezón, než ho těžké onemocnění přimělo vzdát se herectví a odejít do ústraní.

Bedrnovo první manželství skončilo rozvodem, v roce 1974 si vzal za ženu známou herečku Laďku Kozderkovou, se kterou se seznámil během jejího krátkého angažmá v Rokoku. Jejich pěkný vztah vydržel až do tragického úmrtí Kozderkové po těžké nemoci v roce 1986. V roce 1976 se manželům narodila dcera Vlasta. Bedrna se později stal přítelem manželky Miloše Kopeckého Jany Kopecké. Bedrnovu úspěšnou hereckou dráhu ukončila v roce 2005 mozková mrtvice, která ochromila levou polovinu těla a upoutala ho na lůžko. Téměř tři roky pobýval v motolské nemocnici a sklonek života tráví v domově seniorů v pražské Krči.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2003 Nepodepsaný knoflík (TV film)
Společník (TV film)
1999 Kačenka a strašidla (TV seriál)
1998 Motel Anathema (TV seriál)
Silná jako smrt (TV film)
Zkřížené meče (TV film)
1997 Dobrá zpráva (TV film)
1996 Revizor (divadelní záznam)
1994 Divadelní román (TV film)
1993 Hloupá Augustina
Království květin (TV film)
Král posledních dnů (TV seriál)
Krvavý román
Myš, která prochází zdí
Pes na stopě
Signály z neznáma
1992 Jak vyloupit banku (TV film)
Kačenka a strašidla
Kačenka a zase ta strašidla
1991 Klauni a vlastenci (TV film)
Largo desolato (divadelní záznam)
Pofoukej mi jahody (TV film)
Případy pana Janíka (TV film)
Území bílých králů (TV seriál)
Wolfgang A. Mozart
1990 Duch času (TV film)
O zapomnětlivém černokněžníkovi
Zvonokosy (TV film)
1989 Barnabáš a Tobiáš aneb cestovní kancelář Krasohled (TV film)
Kdo probudí Pindruše ...? (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Pane králi, jdeme z dáli (TV film)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
Stačí stisknout (TV film)
Útěk ze seriálu (TV film)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Strom pohádek: O třech synech (TV film)
1987 Ať přiletí čáp, královno! (TV film)
Gagman (TV seriál)
Maruška (TV film)
Mistr Pleticha a pastýř Jehňátko (TV film)
Strom pohádek (TV seriál)
Sychravé království (TV film)
Zatmění všech sluncí (TV film)
Zrcadlo nenávisti (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Co takhle svatba, princi? (TV film)
Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Klobouk, měšec a láska (TV film)
Můj obchod se psy (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Kamarádi Dobré vody (TV seriál)
Piesočná potvorka (TV seriál)
Pusu, pusu, pusu! (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Bambinot (TV seriál)
Čertův švagr (TV film)
Králi, já mám nápad (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
O nosaté čarodějnici (TV film) - vyp.
Prodavač humoru
Rumburak
Sanitka (TV seriál)
S čerty nejsou žerty
Slané pohádky (TV seriál)
Všichni musí být v pyžamu
Výhra (TV film)
1983 Brakýři (TV film)
Fandy, ó Fandy
Svatební cesta do Jiljí (TV film)
1982 Babička se zbláznila (TV film)
Když rozvod, tak rozvod
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Plášť Marie Terezie (TV film)
To se ti povedlo, Julie (TV film)
Únos Moravanky
Vojáček a dračí princezna (TV film)
Zelená vlna
1981 Bratři Karamazovi (divadelní záznam)
Horečka všedního dne (studentský film)
Pozor, vizita!
Tu es Petrus (TV film)
Zralé víno
1980 A nebojíš se, princezničko? (TV film)
Blázni, vodníci a podvodníci
Co je doma, to se počítá, pánové...
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
Princové jsou na draka (TV film)
Zlatý náhrdelník (TV film)
1979 Arabela (TV seriál)
Božská Ema
Lásky mezi kapkami deště
1978 Taugenichts
1977 Fanda (TV film)
Král jelenem (divadelní záznam)
O líném Honzovi (TV film)
Zlaté rybky
1976 Noc klavíristy
Případ mrtvých spolužáků
Smrt na černo
To byla svatba, strýčku! (TV film)
1975 Dvojí svět hotelu Pacifik
Letní romance (TV film)
My z konce světa (TV seriál)
Tak láska začíná...
1974 Jáchyme, hoď ho do stroje!
Poslední ples na rožnovské plovárně
Sokyně
1973 Německé pohádky (TV seriál)
1972 Slepé střevo (TV film)
1971 Svět otevřený náhodám
1970 Na kolejích čeká vrah
Svatby pana Voka
Vražedný týden (TV film)
1969 Slasti Otce vlasti
1968 Objížďka
Řeč o Puškinovi (TV film)
1967 Další prosím! (TV film)
Zločin a trik II. (TV film)
1966 Kacafírek (TV film)
Revue v mlze (TV film)
Svatební cesta aneb Ještě ne, Evžene! (TV film)
1965 Člověk proti sobě (TV film)
1964 Bubny
Kdyby tisíc klarinetů
Limonádový Joe aneb Koňská opera
Šlechetný cowboy Sandy aneb Prohraná nevěsta (TV film)
1963 Modrý autobus (TV film)
1962 Potíže s kulturou
1961 Florián
1960 Robot Emil (TV seriál)
Všude žijí lidé
1958 O lidech a tramvajích

Dokumentární

1966 Divadlo Rokoko

TV pořady

2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2001 Gulášek (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1974 Enyky Benyky (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace