Reklama

Reklama

Carl Fredricksen je bývalý prodavač pouťových balónků, který je nucen se vystěhovat z domu, který společně se svou zesnulou manželkou Ellie postavili. Místo odchodu do domova důchodců se ale odhodlá k činu. Ke střeše svého domu přiváže tisíce balónků, vystoupá s domem k nebi a vydá se do Jižní Ameriky, jak to kdysi dávno slíbil své ženě. Na cestu se s ním ale vydává ještě jeden nechtěný cestovatel, o jehož přítomnosti Carl nemá ani tušení. Je to osmiletý chlapec Russell, který se ocitl na jeho zápraží právě v okamžiku, kdy se dům vznesl k nebi. Starého muže a malého chlapce na společné cestě do Jižní Ameriky čekají úžasná dobrodružství, na která nikdy nezapomenou. (TV Nova)

(více)

Videa (10)

Trailer 1

Recenze (1 408)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 2 ceny: Najlepsi animovany film / Hudba + 2 nominacie: Zvuk / Scenar ________ Chcel som si tento animak pozriet hlavne preto, lebo ma zaujimalo, z akeho dovodu sa dostal az na 32. miesto na IMDb z TOP 250. No a priznam sa, pacilo sa mi to, ale tak ako UZASNAKOVI (2004) alebo RATATOUILLE (2007) zase nie. Lenze Brad Bird nereziroval Vzhuru do oblak, mozno to tam bolo nejako citit. Samozrejme je tam mnoho krasnych ale i smutnych scen, pohladene smutnou melodiou na klaviri, ktore ale mozu detskeho divaka zase nudit. Potom su tam psi, ktore rozpravaju cez akysi zazracny obojok, ktore sa zase mozu pacit malym detom a zase dospelym to moze byt nudne, tazko povedat. Mne sa to pacilo, ale nie je to animak, ktory by ma bavil vidiet viackrat. _______ Edward Asner - (Carl Fredricksen) +++ Christopher Plummer - (Charles Muntz) +++ Jordan Nagai - (Russell) +++ Delroy Lindo - (Beta) +++ Bob Peterson - (Dug / Alpha) +++ Jerome Ranft - (Gamma) +++ Elie Docter - (Mladá Ellie) +++ Jeremy Leary - (Mladý Carl) +++ Produkcia: John Lasseter, Andrew Stanton +++ (Videl v kine 06.09.2009) +++ ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Síce nie dospelejšie, ale určite originálnejšie ako pixarovky od Brada Birda. Vlastne to má toľko odvahy experimentovať, že výsledok je… bizarný. Pritom zdanlivo je všetko tak, ako zvyčajne: Chvíľu som bol dojatý (geniálny úvodný súhrn Carlovho života, vďaka ktorému potom emócie fungujú celý film), chvíľu napätý (patrične veľkolepá záverečná akčná scéna) a miestami som sa hlasno smial (dôchodcovský súboj meč vs. barla). Nuž a boli aj chvíľky, keď film išiel totálne mimo mňa (infantilné úkroky vkusu najmladších divákov). Ale toto všetko je bežné aj u iných animákov od Pixaru. Pri Up som však celý čas zároveň aj krútil hlavou a pýtal sa, ako je vôbec možné, že niekto mal odvahu natočiť čosi tak silne sa vymykajúce mainstreamovému prúdu. Animovaný film, ktorého hrdinami sú dvaja dedkovia posadnutí snami z mladosti, jeden otravný šikmooký skautík, čudesný juhoamerický pštros a svorka psov, ktorým špeciálne obojky menia myšlienky na ľudské hlasy? A Venezuela? A dom na balónikoch, ktorý hlavná postava neustále syzifovsky vláči za sebou na povraze? WTF? Samozrejme, pozitívne WTF. Mám iba jednu zásadnejšiu výhradu – kvôli snahe o celkovú kompaktnosť má film rozumnú poldruhahodinovú minutáž, čo je v tomto prípade škoda, pretože epickejší rozmer by mu pristal omnoho viac než citeľne dlhším Autám a Úžasným. V každom prípade ma to vybombardovalo omnoho viac než Koralína. Aj tá je totiž oproti Up… obyčajná. A – je to náhoda, že už druhé tornádo pozitívnych recenzií sa tento rok strhlo kvôli filmu o malom Aziatovi, ktorý vlezie na verandu ošomranému penzistovi? ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Chtě, nechtě mám neodbytný pocit, že nám kluci a holky od Pixaru začínají stárnout. Což o to, očekávání s každým dalším hitem bobtnají a publikum se rozšiřuje a rozšiřuje. Ale už tomu chybí ta dětská rozvernost, skoro bych chtěl říct až zlomyslná anarchie. Auta byla první vlaštovkou. Vzhůru do oblak se jim až povážlivě přiblížila. Chtělo by to nějakého pixarovského pohrobka. A to rychle. Ale jinak platí stále to samé: jímavé, vtipné, originální a pro všechny generace. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gran Torino meets Indyho eskapády dle Pixaru. Jednotlivé části sice skvělé, ale dohromady mnohdy působí natolik nekonzistentně až to spíše ruší. Carl je ovšem sympaťák par excellence a jeho jedinou vadou na kráse je, že ho nemluví Clint. Právě hlavní "geroj" a psisko to tahají seč jim jejich CGI síly stačí. A že museli hodně zabejčit, protože k ostudnému (v rámci Pixaru samozřejmě) průměru bylo tentokrát až nebezpečně blízko. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to, ale překvapivě ne tolik, jak jsem si myslel. Neřekl bych, že Pixaru dochází dech, jen se podle mě začíná trochu opakovat. Děj je místy až nepříjemně předvídatelný a tvůrci příliš okatě hrají na divákovi city. Nejvíce jsem ale postrádal klasický Pixarovský humor. Vyloženě vtipných míst je kupodivu málo (a většinu z nich zabyl český dabing, sorry Pavle Liško). Připadá mi, že si tvůrci nedostatečně vyhrály s tajemnou džunglí (kromě otravného ptactva a mluvících psů jako by tam nic nebylo) a do detailně vymazlených světů Příšerek, Úžasňákových nebo Nema má Up bohužel daleko. Ve světě animovaných snímků se pořád jedná o špičku a film dokáže zabavit všechny bez rozdílu věku. Mému srdci jsou ale přeci jen již jmenované Pixarovské kousky o něco blíž. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (54)

  • Ze skupiný psů je Dug jediným, kdo je úspěšný s hledáním tropického ptáka. Jedná se totiž o zlatého retrívra, loveckého psa, zatímco zbytek skupiny jsou psy hlídací. (Maulincio)
  • Když dům proletí kolem okna malé holčičky, ta má na zemi míček, který se objevil už ve krátkých filmech Jack-Jack útočí (2005) a Luxo junior (1986). Stejně barevný motiv má i podlaha v dalším kraťasu Sen o klaunovi (1987). (T-enter)
  • Film sa čiastočne inšpiroval príbehom pani Edith Macefield, ktorá odmietala predať svoj dom veľkej developerskej firme. Ponúkali jej zaňho milión amerických dolárov. Firma nakoniec musela dom obstavať. Ani po jej smrti však dom nebol zbúraný, stal sa symbolom odporu. Nachádza sa na predmestí Seattlu vo štvrti Ballard. Edith v tomto domčeku žila až do svojej smrti - dožila sa 86 rokov. (Ghostix)

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Světová premiéra hudby z Jurského světa

Světová premiéra hudby z Jurského světa

25.01.2016

Americký skladatel Michael Giacchino, držitel Oscara za hudbu k filmu Vzhůru do oblak, chystá pro pražské publikum koncert pod názvem „Hudba Hollywoodu: Michael Giacchino in Concert". V neděli 7.… (více)

Pixar si se ženami nerozumí

Pixar si se ženami nerozumí

20.10.2010

Brenda Chapman (foto), která debutovala Princem Egyptským, měla být první režisérskou pracující pod značkou Pixar. Nakonec k tomu nedojde a produkce studia zůstává „pánskou jízdou“ (nebo spíš… (více)

OSCAR 2010 - výsledky

OSCAR 2010 - výsledky

08.03.2010

Většina filmových fanoušků bude nejspíš z “prohry” Avatara zklamaná. Není ovšem na škodu, že dala Akademie přednost filmu, který nejenže nebyl ani v nejmenším zamýšlený jako \"oscarový\", ale jeho… (více)

Reklama

Reklama