Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

maoc 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, jak se dokážeme s některými recenzenty u některých filmů shodnout a u jiných zcela odchýlit. Mne Matylda velmi příjemně překvapila. Viděl jsem ji poprvé až včera a svou energii, skvělými triky a hudbou a příjemným vyzněním někde mezi Adams Family a burtonovymi filmy dostala. Naprosto profesionální film pro děti, kde se mohou opravdu bát, opravdu být znechuceny, opravdu cítit radost nebo se smát. Já jsem zcela spokojen. Děti to zaujalo také, dokonce můj 13letý puboš přestal asi na 10 minut pařit na mobilu a díval se naplno na film. Roald Dahl z toho přímo stříká. Za mne paráda. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Matildu som videl kedysi v rámci kurzu angličtiny na jazykovej škole. Z tohto hľadiska film splnil dokonale svoj účel. Inými slovami som bol kvôli angličtine nútený sa naňho sústrediť po celú dobu jeho stopáže. Doma pred televízorom a s dabingom by som to už dnes asi nevydržal. Ale vzhľadom na príjemné spomienky dávam za tri. ()

Reklama

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $36miliónovTržby USA $33,459,416Tržby Celosvetovo $54,700,000Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA $16,770,908 //počet predaných kusov 2,257,466║ v celku príjemná fantasy komédia s pochmurnými prvkami ako od Burtona /60%/ ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Jelikož se pomalu blíží premiéra nové adaptace Matildy, rozhodl jsem se podívat na dnes již klasickou verzi z 90. let. Matilda je prazvláštní (na poměry Roalda Dahla ale celkem tradiční) mix rodinné komedie a fantasy filmu, jehož úspěch (za mě) tkví především v hereckém obsazení. Na jedné straně máme roztomilou "doubtfireovskou" Maru Wilson a neuvěřitelně příjemnou Embeth Davidtz, zatímco na druhé straně je pekelně ďábelská Pam Ferris, jejíž pozdější potterovská teta Marge byla jen slabým odvarem ředitelky Hrůzové. Příběhově se nejedná o nic dechberoucího a humorná linie je spíše úsměvná než vyloženě vtipná, nicméně je to ve výsledku pohodová oddechovka, která neurazí ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Dokonalý mix stylů Dannyho DeVita a Roalda Dahla, který svým hyperkativním, divokým a výstředním pojetím asi není pro každého. Totálně ujetá, bizarní a svérázně poetická komedie, ve které se dokonale mísí nechutnosti a kýč, milé a okouzlující funguje a současně je dokonalou parodií milého a okouzlujícího. Svižně odsýpající zábava, kde Mara Wilson je coby Matilda stejně milá a laskavá jako poťouchlá, tornádo Pam Ferrisová coby Hromaska řádí jako černá ruka, skrček DeVito levou zadní zvládá režii i roli povrchního primitiva a Rhea Perlman má úžasné klapky na oči. A děti se u toho skvěle bavily. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Keď slečna Truchbullová (Pam Ferris) pije vodu v triede, v pohári má mloka. Toho odhodí na osvetlenie, ktoré je na strope a následne padá do rúk malého chlapca. Pri zábere predtým vidno, že svetlo nie je nad chlapcom, ale vedľa chlapca. (DJ Rocco iNc)
  • Během natáčení bojovala matka Mary Wilson (Matilda), Susiue, s rakovinou prsu, které nakonec podlehla. Danny DeVito (Mr. Wormwood) ji navštívil v nemocnici a ukázal ji téměř hotovou verzi filmu, aby viděla svou dceru hrát ještě předtím, než zemře. (Anife)
  • Herci Danny DeVito a Rhea Perlman, kteří na filmovém plátně ztvárnili rodiče malé Matildy (Mara Wilson), spolu žijí i ve skutečnosti, a to od roku 1982. (TheVerczaaa)

Reklama

Reklama