Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matilda je mimořádně talentovaná a inteligentní holčička, která se bohužel nenarodila do té správné rodiny. Její otec Harry je úspěšný podvodný prodejce ojetých automobilů a matka přebornice ve sledování telenovel. Pokud Matilda neobtěžuje zrovna rodinu svou touhou po vzdělání, nechávají ji rodiče i její tlustý bratr poměrně v klidu. Škola s laskavou a krásnou paní učitelkou se pak pro Matildu stane skutečným Rájem, který narušuje jen přítomnost kruťácké ředitelky školy Agathy Trunchbullové, bývalé závodnice v hodu kladivem. Díky ní v sobě Matilda objeví netušené schopnosti... Danny DeVito, který si v této moderní pohádce pro malé i velké s chutí zahrál duševně nevyvinutého rodiče, natočil svůj film podle stejnojmenné dětské knížky Roalda Dahla. Talentovanou hlavní představitelku, osmiletou Maru Wilsonovou, si režisér jako první adeptku vybral po zhlédnutí filmu Táta v sukni. (Česká televize)

(více)

Recenze (186)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

"Hoplá, hupity, hop...všichni žáci, nechť se dostaví do auly! A to okamžitě!" Já se dostavím na psychiatrii. Jako malej skunk (jak by řekla Mgr. Trunchbullová), jsem měl Matildu poměrně rád. Holka, která je šikanovaná a svět zná jenom z knih, je prostě vděčným tématem pro děti, kteří žijí ve vlastním světě. Ovšem nějeké tu gumy už jsem projel a teď se nacházím v té části, života, kdy vám všechny ty věci přišli trapný a strašně zveličovaný. I Matilda. Najednou je z toho kýč velký jako Moravská vinice, hlavní představitelka vám připadá jako zfetovaná čtyřicítka a celkové vyznění filmu je úplně divný (závěr v podobě happy-endu je největší blbost v kariéře DeVita). Možná se někdy zasměju, jak jsem byl naivní (proto i ty dvě hvězdy), ale protože už jsem přeci jen někde jinde, nebudu nějak vzpomínat a rekapitulovat, takže to nechám, jak to leží běží. A děkuju bohu, že mám za češtináře člověka, který nehází děti z oken a ví, co je smysl pro humor. Narozdíl od Trunchbullové! ()

Axident 

všechny recenze uživatele

Půvabný příběh, velmi patřičně uchopený DeVitem skrzeva čiročirý dětský pohled na svět, jehož nepochopení zřejmě vede k tak absurdně nízkému hodnocení, které zde Matilda má... Ano, až dětinské triky a poetika, ale právě to všechno do sebe zapadá, snad jen použití liliputky v několika úvodních záběrech, než nastoupila na scénu roztomile obyčejná Mara Wilson, mě rušilo a kazilo dojem... Po zbytek filmu jsem byl spokojeným dítětem... (Trefné komentáře: Oskar; Naprosté nepochopení: Melies) ()

Reklama

Splasher 

všechny recenze uživatele

Člověk vidí 2 písně z úspěšného muzikálu a nakonec ho to ještě donutí zhlédnout alespoň tuhle nepříliš zdařilou filmovou adaptaci, když už se do toho Londýna (od dubna i na Broadway) jen těžko dostane. Jak to ten Minchin dělá? Troufám si tvrdit velmi průměrná melodie, k tomu ještě více průměrný text a nemůžu to dostat z hlavy. Grr. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

V tomto případě si myslím, že kniha asi bude lepší než film. Ten nedokáže tolik vystihnout kouzelné momenty boje proti ředitelce ani chvíle, kdy Matilda objevuje schopnosti. Přičemž se jedná o celkem slušný rodinný film, hlavně co se rodičů a školy týče. Kamarádi spolu drží, mladá paní učitelka je sympatická a hlavně dialogy rodičů jsou zábavné. Jenže filmu chybí takovéto tajemství a kouzlo. Z mého dojmu si beru to, že je až příliš přímočarý. Přitom přímočarost je někdy u leckterých filmů na škodu, ale zde mi to naopak přijde jako škoda. Víc se též dbalo na vizuální odpudivost Agathy Trunchbullové než na to, co skutečně žákům provádí. A naopak Matilda si svých schopností moc neužívala, pouze ve škole a doma... ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět rostoucí podle všeho z neobvyklé a dobré literární předlohy zachovává bohužel její přednosti jen ve velmi omezené míře. Více než kvalita scénáře zaujme námět hlavně svými takřka nevyužitými potencemi: konzumismu propadlou rodinou, izolovaností šlechetného dítěte, nadaného navíc geniálním intelektem a takřka neuvěřitelnou pevnou vůlí, ideou vítězství dobra nad zlem. To ostatní - tj. až kýčovitost řady scén, téměř hororové pojetí holčičiny pomsty do až naturalistických detailů, povrchnost charakteristik postav - i tak kvalitní herečka jako Embeth Davidtzová nemá ve své suprakladné úloze hodné učitelky takřka co hrát - nadějně rozehrané dílo sráží. Zůstává obtížně zodpověditelnou otázkou, jak, v čem, nakolik a pro koho. De Vittto tak natočil film pro potěchu svého srdce současně jako dílo, které si cestu ke svým divákům sice zcela neuzavřelo, v mnohém jim ji však znesnadnilo. ()

Galerie (55)

Zajímavosti (17)

  • Během natáčení bojovala matka Mary Wilson (Matilda), Susiue, s rakovinou prsu, které nakonec podlehla. Danny DeVito (Mr. Wormwood) ji navštívil v nemocnici a ukázal ji téměř hotovou verzi filmu, aby viděla svou dceru hrát ještě předtím, než zemře. (Anife)
  • Pam Ferris zůstávala v postavě a děsila děti, i když se zrovna nenatáčelo. Chtěla, aby strach dětí byl před kamerou upřímný. (mi-ib)
  • Mariska Hargitay odmítla roli slečny Krásné. (mi-ib)

Reklama

Reklama