Reklama

Reklama

Clannad

(seriál)
Japonsko, (2007–2009), 18 h 20 min (Minutáž: 25 min)

Scénář:

Fumihiko Šimo

Hrají:

Júiči Nakamura, Mai Nakahara, Ai Nonaka, Hóko Kuwašima, Mamiko Noto, Takeši Aono, Nobuhiko Okamoto, Lesley Pedersen, Šinnosuke Tačibana, Akiko Jadžima (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(44)

Obsahy(1)

Tomoya Otozaki je typický stredoškolský chlapec, ktorý nenávidí školu aj svoj život. O matku prišiel ešte keď bol malý chlapec a staral sa o neho len jeho otec, ktorý podľahol alkoholu. Aj kvôli tomu Tomoya nemohol uskutočniť svoje sny. Jeho život sa ale zmení, keď stretne ju... (TomX2)

Recenze uživatele Phlame k tomuto seriálu (2)

Clannad (2007) 

Clannad má rozhodně jeden z nejsilnějších příběhů, co kdy svět anime viděl. Nejlepší není příběh jako celek, ale jednotlivé střípky, osudy zejména vedlejších postav - konkrétně kvůli Fuuko ukápla i nějaká ta slza. To se mi právě na všech anime od Key líbí (Key = studio stojicí za mj. Angel Beats!), jsou propracovány do detailu a absolutně všechny postavy jsou vymyšleny zajímavě a žádná nenudí. Navíc je vše doplněno spoustou humoru, ať už se jedná o Okazakiho cynismus, Sunoharovu ztřeštěnost, Botana, nebo části "Fuko appears" (kdo neviděl, nepochopí, kdo viděl, nezapomene). Podstatně hůře je na tom "After story" (sequel), který se snaží věnovat se čistě jen hlavní dějové lince a hlavním postavám (takže seriál se pak tváří jako dokumentární cyklus "Ze života teenagera"). ()

After Story (2008) (S02) 

Ačkoliv tu má Clannad After Story o něco vyšší hodnocení, než původní Clannad, řekl bych, že na originál výrazně ztrácí. Dokonce se přiznám, že jsem se v první půli docela nudil. Všechny mé oblíbené postavy z předešlé série se objevují jen velice zřídka, ne-li téměř vůbec (Tomoyo, Kyou, Ryou, Sunohara...) a zůstala jen ničím zajímavá Nagisa a zamilovaný Okazaki, který úplně zavrhl svůj cynický humor a stal se z něj obyčejný, pracující, zodpovědný muž a úspěšně sekunduje Nagise v míře nudnosti. Celou první polovinu jsem čekal, zda se konečně začne něco dít a naštěstí se mé modlitby vyplnily, příběh později nabral na obrátkách a co do kvality, se vrátil na úroveň první série. Nicméně jsem rád, že jsem se po dvou sériích a více než 50 epizodách dočkal završení příběhu (závěr byl ovšem možná až příliš sladký, vzhledem k pochmurně laděným předešlým dílům). Nelituji, že jsem se díval ale znova už to vidět nemusím, příběh se strašně vlekl a s emocemi je to jako na houpačce, chvíli všechno vypadá růžově a vzápětí nabere barvu šedi, pořád a pořád dokola. ()

Reklama

Reklama