Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

selviskhed 

všechny recenze uživatele

-"Deprese, křeče, úzkost, žloutenka, infarkt myokardu, ekzém, absces, vaginální bolesti, vaginální výtok. Chcete vědět z čeho to čtu? Co je tady napsáno?" - "Vitamín C" Bigger, Stronger, Faster představuje velmi pragmatický pohled na problematiku užívání steroidů. Ačkoliv byl produkován stejnou společností, která se podílí na filmech Michaela Moora, není to (aby se tak řeklo:)) poznat. Chris Bell určitě není prototypem levicového dokumentaristy, který předkládá jistou tezi, kolem které balí důkazy a sám je ve věci angažován (tedy: poučuje své diváky o tom co jak je) a snaží se zlepšit svět. Bell, který ve filmu odevzdává hlas kandidátovi konzervativců (ano, Arnoldovi:)) se snaží problém pojmout komplexně a nezaujatě dopřát prostor různým názorům. Sám režisér stojí jakoby mezi dvěma tábory, sám uživání steroidů odmítl, ale z toho jak dokument vystavěl soudím, že je proti jejich demonizaci, ergo hájí k těmto látkám liberální postoj. Pokud se vám stejně jako mě zdá, že dobrý dokument se pozná tak, že dává prostor názorům, které jdou proti veřejnému mínění a které neuslyšíte v médiích, protože jsou příliš uměřené a nejsou dost fantastické (všechny léky mají vedlejší učinky a je na zvážení, zda převažují pozitivní vliv nebo ne), pak se vám pravděpodobně bude dokument líbit. To, jak zjednodušeně média problém prezentují je předvedeno např. klipy ze zpravodajství, kde reportéří VÍ (sic!) proč ten a ten sportovec někoho udeřil nebo spáchal sebevraždu (můžou za to samozřejmě steroidy). Pro mě osobně bylo zajímavé i to, že jsem ten samý den viděl i film Karamazovi. Ještě mi v hlavě znělo "...a vše bude dovoleno!", když jsou poslouchal některé výroky sportovců, kteří hájili své jednání, když užívali zakázané prostředky ke zvýšení výkonu. Člověk si je pak jistý, že se v 60. letech 20.století s obecným míněním o tom co je dobré něco stalo. A možná se ukázalo také to, že přílišný důraz na citovost je škodlivá jednostranost. A jen mimochodem, látky obsažené v hormonální antikoncepci nejsou nic jiného než steroidy. 27.12.08 ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Svět je o penězích a tak na jednu stranu lidi berou co můžou aby se prosadili výkonama ve sportu a na druhou nesportovci jsou tlačení reklamou a potřebami velkých firem. V Americe je minimum lidí samo sebou a bojim se, že už to začíná i v Čechách. Neříkám, že by na sobě člověk neměl pracovat, ale měl by uznávat svůj fond a předpoklady, aby zůstal přirozený ()

Reklama

Triple H 

všechny recenze uživatele

Mimoriadne zaujímavá sonda do jadra a pozadia tzv. "amerického snu". Story o troch bratoch, ktorí sú v honbe za top fyzickou schránkou a výkonnosťou ochotní do seba v rôznej miere hádzať kvantá steroidov, je totiž aplikovateľná prierezovo na celú americkú spoločnosť. Tzn. spoločnosť, ktorá svoju identitu zakladá na viac-menej absolútnom individualizme a snahe vynikať nad šedú väčšinu za každú cenu. Spoločnosť, kde sú mediálnou masážou a televíziou bežnému ľudu prezentované nadživotné, s dokonalosťou hraničiace persóny, ktorým sa ten príslovečný priemerný Joe nemôže vôbec priblížiť. Je to práve takouto masážou, kedy normálni zdraví jedinci neodhadujú svoje možnosti a v honbe za vysnívaným a mediálne zprofanovaným obrazom "správneho chlapa" sa nedokážu uspokojiť so zdravým telom, láskou, fajn prácou a dobrou rodinou. Jediné akceptovateľné miesto je predsa číslo 1, no nie? A trpkou čerešničkou samozrejme je, že práve tie vysnívané idoly, ktorým sa všetci krvopotne snažia priblížiť, sa na svoje miesto predrali častokrát len cez všelijaké morálne kompromisy a nerešpektovanie pravidiel fair play. Nuž keď sa toto dozvie priemerný amík, je síce zo svojho idolu sklamaný, ale stále túži po tom dostať sa na rovnaké miesto - a preto šup anaboliká do tela. Smutné je, že táto cesta k absolútnemu úspechu platí pre všetky oblasti v spoločnosti, nielen pre šport. A možno ešte smutnejšie je, že obsah filmu je mimoriadne aktuálny už aj u nás - ako Stredoeurópan som totiž motiváciám zúčastnených a posolstvu celej veci až zarážajúco dobre rozumel. Cesta na ten najvyšší vrchol skrátka vedie skutočne len za cenu určitých morálnych kompromisov a ignorovanie "bežných" pravidiel hry. A ani tak to nemusí viesť k úspechu. To krásne ukazuje dokument na bratovi, ktorý sa krvopotne v 36-ich rokoch snaží stať profesionálnym wrestlerom, avšak je úplne slepý voči faktu, že na to skrátka nemá a steroidy mu v tom nepomôžu. Choose life? Bábo raď, protože já v tom mám trochu zmatek. ()

Expendable 

všechny recenze uživatele

Abych řekl pravdu, nevěděl jsem do čeho jdu. Nevěděl jsem, že se bude jednat o dokument založený na rozboru dopingu, ale nakonec mě tento film hodně oslovil. Člověk aspon vidí, že všichni jeho hrdinové za svůj úspěch a za svoje svaly vděčí dopingu. Já už cvičím od svých 16ti let, nyní to je již 5 let a pořád se nemůžu dostat na úroven, kde byl Arnold v 15ti letech a ted už vím proč, chybí trocha steroidů :D Naštěstí jsem proti a nikdy bych do toho nešel. Pravda je, že se tím léčí leukémi a různé rakoviny, ale rozměry do kterých s nimi člověk doroste jsou až obludné. Překvapil mě Greg Valentino "Men who exploded", nečekal jsem, že bude schopný takhle komunikovat, myslel jsem si o něm, že je to žijící troska a jak se zdá je na tom docela dobře. Na zavěr si nemůžu odpostit hlášku Arnolda " Za všechen svůj úspěch a za svou rodinu vděčím jen a jen Americe". ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Steroidy - ich klady/zápory, odvrátená strana "American dream", dopovacie excesy športovcov, pohľad na U.S. hviezdy z druhého kopca barikády a príbeh troch bratov Bellových. To všetko obsahuje tento nadmieru zaujímavý dokument, ktorému však ku koncu pomaly dochádza šťava, začína sa opakovať a prespríliš kombinovať techniku "ukáž z každého rožku trošku". Režisér dokument Chris Bell rozhodne nie je klasickým príkladom kritizujúceho a nespokojného američana. Naopak ponúka názor "toho", "toho" a "tých", konkrétne príklady, príčinu, priebeh a následky. Vy sami si môžte zvoliť či naozaj stojí za to byť LEN prvým, LEN najlepším, najväčším, najsilnejším a najrýchlejším. A keď sme už pritom. Čo si vlastne zvolíte? ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama