Reklama

Reklama

Větší, silnější, rychlejší

(festivalový název)
  • USA Bigger Stronger Faster*
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

„Američané milují vítěze a nesnášejí poražené,“ říká generál Patton v ukázce použité v dynamickém dokumentárním vhledu do společnosti, jež se naivně pyšní superlativy. Na příkladu vlastních bratrů, kteří v touze podobat se Sylvesteru Stalloneovi či Arnoldu Schwarzeneggerovi podlehli dočasnému kouzlu steroidů, Christopher Bell kongeniálně ilustruje úskalí filozofie vítězství za každou cenu. Vizuálně našlapaný a skvěle sestříhaný dokument produkovaný tvůrci filmů Bowling for Columbine a Fahrenheit 9/11 nabízí originální směs notoricky známých popkulturních odkazů a intimního příběhu v komediálně-dramatickém ladění. Zpovědi členů amerického Kongresu, profesionálních atletů či lékařských expertů dokreslují s upřímností předestřený nelichotivý obraz „národa na steroidech“, nad kterým se vznášejí nevyřčené otázky: Co uděláte, když zjistíte, že všichni vaši hrdinové porušili pravidla? Zůstanete na straně hrdinů, nebo pravidel? [43. MFF KV 2008] (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (145)

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Filmařsky nápadité, mooreovsky manipulativní a nechutně nechutné pro obdivovatele čistého antického ideálu krásy. Demytizace "velkého zlého steroidového bubáka" je působivá, nicméně na trase 105 minut ztrácí dech, pan Bell zjevně posiluje na objem a nikoli na výdrž:) Lze také polemizovat s metaforou amerického národa na steroidech, steroidy jsou externalitou bytí člověkem západní výkonnostní mentality, toho, že vedle touhy dotáhnout to /závaží/ nejvýš máme k dispozici technickomedicínské vymoženosti i deficit morálního a kritického vědomí. A snížené rozpoznávací schopnosti, jež vykazovala většina oněch " I am gonna be the next Arnie" asexuálních blázínků, kteří si nevšimli, že Mr. Olympia Expres ujel před dvaceti lety. A ačkoliv uznávám brilanci Bellova dokumentu, který nepostrádá i určitý studenoválečný podton, připadám si jaksi šizena- naservírovaní experti, fakta, tabulky, všechno včetně závěrů udělal někdo za mě. S konečným ortelem ve věci steroidy počkám. Během studia v knihovně nebo rozhovoru s Tetsuem bych se poučila více. P.S. Presumpce neviny platí i ve vrcholovém sportu. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Další z pohledů na zemi, kde se sny stávají zkutečností a pro mě možná o to více atraktivnější, protože ji ukazuje v negativním světle a já nejsem nijak velkým fanouškem USA a nedá se ani říci, že bych byl odvázán z makání v posilovně a brání nějakých podpůrných látek, natožpak steroidů a následně i dopink. Opravdu zajímavý, ale jen svou výpovědní hodnotou. Nemyslím si, že je dobré si z podobného dokumentu utvořit názor, protože nelze naprosto stoprocentně říci, že je všechno pravda. Jen je to prostě strašně zajímavá látka. ()

Reklama

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Kdo nesype, nežije, aneb sonda do světa bobulářů z každého sportovního odvětví. Nejde jen o kulturistiku, jde o nic nepodsouvající pohled, do novodobé, dopingem prošpikované sportovní současnosti.. Naprosto přirozeně natočené, s šikovně ptajícím se Bellem a s prostorem "udělat si vlastní názor"....výjimečné!!! ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Slušný dokument na zajímavé téma, navíc na rozdíl od Moorových filmů je přítomen osobní kontakt tvůrce se steroidy v jeho vlastní rodině. Jediné, co mi vadilo, je celkem velká příležitost vyjádření se pro Grega Valentina, steroidového idiota - proč se nezmiňují o tom, že se Valentinovi rozpadly jako vedlejší výsledek užívání steroidů oba bicepsy a naopak ho nechají vykřikovat neověřené nesmysly jakože Arnold bere steroidy od 12 let, takže mohl vyhrát první soutěž v 19? Přitom chybí vyjádření samotného Arnolda, aby se konečně tahle otázka vyřešila :) Jinak mě dokument přesvědčil o tom, že se mám vykašlat na posilování poctivě a klidně můžu začít sypat, protože se zas tak moc nestane - díky! :) ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Demytizace amerického snu, ve kterém jsou všichni bohatí a úspěšní podvodníci a lháři, kteří si cestu na vrchol ulehčili steroidy. Není to tak útočné jako u Michaela Moora, ale taky to není tolik tendenční a podlézavé diváckým emocím. Bell se umí chytře vyptávat a vyvozovat z toho jasné závěry. Škoda toho, že mu trochu uniká filmařské řemeslo, kdy by mohl popustit uzdu střihačským nůžkám, protože po hodině se už víceméně opakuje stále dokolečka a posledních dvacet minut nefalšovaně nudí. Ale stejně… byť to dojem zanechá, arnoldovskou ikonu to nesmaže. 3 a ½. ()

Galerie (7)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama