Reklama

Reklama

Hodný, zlý a divný

  • Jižní Korea Joheunnom nabbeunnom isanghannom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Největší komerční hit tohoto roku a z hlediska divácké návštěvnosti desátý nejúspěšnější film v dějinách jihokorejské kinematografie navazuje na tradici tzv. mandžuských westernů. Tato v zahraničí neznámá a v Koreji zapomenutá kategorie označuje snímky zasazené do prostředí Mandžuska ve třicátých letech dvacátého století, které tematicky odpovídaly americkým westernům. Režisér Kim Ji-un již ve svých předchozích filmech, jako Rány pod pás, A Tale of Two Sisters či A Bittersweet Life (poslední dva byly uvedeny na prvním ročníku Filmasie), chytře mixoval žánry, případně konfrontoval různé stylové polohy tematicky spjatých subžánrů. Tentokrát v akčním dobrodružném spektáklu spojuje inspiraci legendárním eposem Hodný, zlý a ošklivý Sergia Leoneho s dravou nevázaností klukovsky idealizovaných mandžuských westernů a vyprávěcí strukturou současných blockbusterů. (Filmasia)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (258)

Vavča 

všechny recenze uživatele

Zajímavá westernová hříčka z Koreje. Uvidíte tři nejpopulárnější mužské herce Koreje. Kang-ho Song jako ten divný, Jung Woo Sung jako ten hodný a Lee Byeong-heon jako zlý. Co Vás tu čeká? Zběsilá akce, jednoduchý příběh, nadstandartní vizuální zpracování, ke kterému pomohly i exteriéry pouště. Akční složka je určitě památná v mnoha momentech spíše, než přestřelka ve městě a závěrečný souboj mě fascinuje souboj japonské armády a Jung Woo Sunga, který si zaslouží přízvisko ničitel armád, prohání se maximální rychlostí na krásném oři a kosí vojáky ze všech stran. Občas je tu ujetý a černý humor. Dosti stylový film, jenž je nadsazený a nebere se vážně i takto může vypadat western. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

[Filmasia 2008] Nikdy jsem netušil, že i klasika s Eastwoodem se dá až tak dobře zparodovat. Většina děje lehce kopíruje originál, ale narozdíl od něj, kde se to vše bere vážně, se zde divák chytá za hruď, aby se neudusil smíchem. Hrdinové jsou naprosto přesné zobrazení svých přezdívek. Ten s patkou je opravdu Zlý, ten s opakovačkou je opravdu Hodný a ten Divnej je opravdu... divnej. Akční scény jsou přehledně udělány a hudební stránka vůbec nezaostává. Vrcholem snímku se ale stává scéna, kdy Hodný sám vystřílí polovinu Japonské armády za zvuků trailerové hudby či z "Divného" se na chvíli stává Vlad Napichovač, akorát že místo břicha se zde napichuje na anální otvor a (opět) člověku praská bránice. Sečteno a podtženo, The Good, the Bad and the Weird je komedie léta, jenž si narozdíl od Holywoodu na nic nehraje a pouze se snaží královsky pobavit. A tak to má být. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Zo zaciatku som bol nadseny. Je tam slusna davka napadov a akcie je hromada. Bohuzial je az prilis jednotvarna a niekedy medzi 120. az 140. mrtvolu som sa chytil, ze sa dost nudim a som iba niekde v polovici. Dojem vsak v mnoho vylepsi fantasticka pustna nahacka a finale. Navyse na tu azijsku mentalitu mam fakt problem sa naladit. 7/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem spokojený, a to i přesto, že jsem se na film docela i těšil, když jsem o něm zaslechl. Popravdě je ale hrozně těžké, aby western plný korejců mohl fungovat a nechci to kritizovat kvůli mé neoblíbenosti westernů, některé co jsem viděl stáli za to, ale dvakrát tento styl nevyhledávám, každopádně na tento film jsem byl zvědavý. Akce jsem dostal plno, i s příběhem se autoři poprali opravdu dobře, ale už ten název jsem nedokázal dost dobře pochopit, kdo je dobrý, kdo zlý a kdo divný? Jinak řečeno, nedokázal jsem si naplno sednout se žádnou z těch postav, a to když se nedaří, tak celý film ať táhne do prdele. Nechci proti tomu nic mít, ale svojí délkou, a snahou být originální což oceňuji, ale všeho moc škodí, stejně jako u tohoto filmu. Stačí to shrnout do jedné věty. Asie a western ve spojení sice může být zajímavý, byť originální, na druhou stranu, ale také hodně divný a je jen otázka u koho to spojení bude fungovat a u koho ne. U mě tedy bohužel nefunguje. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Kim Ji-un se hlásí jednak ke klasice spagetti westernů génia Leoneho a jednak ke cool cinefilským cirkusům dua Tarantino/Rodriguez. Výsledek je bohužel takový, že "Hodný, zlý a divný" připomíná spíše pozdní taškařice Jackie Chana s poněkud propracovanějším vizuálem (fyzické kreace jsou samozřejmě postaveny do odlišné roviny, ale reakční doba postav a jejich pohybová komika nemají k Chanovi daleko). Slepenec jedna-k-druhé podobných nadupaných akčních scén občas podkreslených rytmickým ska se k divákovi valí jako jednolitá masa kinetických obrázků a až na pár výraznějších detailů a na několik víceméně vtipných aluzí nikde nevyhodí emocionální nebo intelektuální háček. Postavy jsou stejně nevýrazné jako scény, kterými procházejí, a "překvapivé" rozkrývání jejich minulosti ("divný") ani jejich emo-super-cool gangsterský styl ("zlý") ani uhlazená neproniknutelnost ("hodný") nepůsobí nijak zvlášť zábavně. ()

Galerie (39)

Zajímavosti (8)

  • Hodný, zlý a divný byl v užším výběru na film, který Korea nominuje do oscarového klání, nakonec ale vyhrál Crossing. (molotov)

Související novinky

Tahle země není pro Arnolda

Tahle země není pro Arnolda

13.07.2011

Po skandálu, na který se už mezitím téměř zapomnělo, Schwarzenegger tvrdil, že svůj návrat na filmová plátna odkládá. Ukázalo se, že ne na dlouho. Studio Lionsgate oficiálně potvrdilo, že… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Filmasia 2008

Filmasia 2008

30.11.2008

Čtvrtý ročník festivalu asijských filmů se uskuteční 4. – 7. prosince v pražských kinech Světozor a Aero a přinese filmy z Číny, Koreje a Japonska. Z nejznámějších režisérských jmen se v programu… (více)

Reklama

Reklama