Reklama

Reklama

Stalo se jedné noci

  • USA It Happened One Night (více)
Trailer 1
USA, 1934, 105 min (Alternativní 101 min)

VOD (1)

Svéhlavá milionářská dcera a cynický reportér stavějí a bourají zdi Jericha... Romantická komedie Stalo se jedné noci patří dnes už do zlatého fondu světové kinematografie. Jednoduchý příběh zhýčkané milionářské dcery (Claudette Colbertová), která se na svém útěku od rodiny setkává s prostým reportérem (Clark Gable), překypoval vtipnými dialogy i přesnými sociálními postřehy, ale především nabídl v době vrcholící hospodářské krize divácky vděčné téma lásky, která zdolá navenek nepřekonatelné překážky třídních rozdílů. Jeho předlohou byla povídka "Noční autobus" Samuela Hopkinse Adamse, uveřejněná v srpnu 1933 ve známém časopisu Cosmopolitan. Film získal v historii poprvé všech pět hlavních Oscarů. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (160)

classic 

všechny recenze uživatele

(CC+CG+RR+HC)=FC. Čo znamená tento “matematický vzorec” , keď by teoreticky posledná iniciála za rovná sa mohla vyznačovať skratku futbalového tímu, či skôr lepšie definované ako Kouča, a tie iniciály predtým by zase mohli byť štyria profesionálni hráči, pričom po spojení všetkých článkov dohromady = Víťazstvo zmiešaného družstva v totálne najprestížnejších 5. kategóriach, a la “Veľká Päťka” , a to konkrétne v siedmom udeľovaní „zlatých plešivcov” , a tým pádom sa dostávam ku samotnému kinematografickému zázraku, t.j. ku koreňu veci, ktorý by som z pôvodného názvu premenoval na : „STALO SA JEDNEJ KRÁSNEJ OSCAROVEJ NOCI” . Teraz by už mal vedieť každý občan akejkoľvek monarchie, či republiky vyriešiť môj „ťažký rébus” ? ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Pramáti všech romantických komedií. Model "nesnášela ho-poznala ho-milovala ho" podle mě pochází právě odsud a ve své době byl revoluční: filmová hrdinka dostala šarm, kuráž a osobnost. To je přínos filmu a je jen škoda, že v něm hraje bezkrká šeredka Claudette Colbertová. No, každý začátek je těžký. Jinak, Stalo se jedné noci stojí za vidění i proto, že obsahuje slavnou scénu s pokojem přepůleným dekou. Ta scéna se dočkala tolika parafrází v jiných filmech, že se vyplatí vědět, o co kráčí. 80 % ()

Reklama

Martin741 

všechny recenze uživatele

Vyborny film od reziserskeho velikana, akym Capra nepochybne bol. Milionarska dcerka Claudette Kolbert je na uteku, a nasleduje ju novinar v podani Clarka Gable-a /Gone with the wind, Run silent, Run Deep/. Obaja - aj Gable aj Claudette Kolbert vedeli hrat, ba dokonca Gable dostal Oscara za film. No a mne ako diviakovi ostava len jedno : sadnut na prdel a nechat sa unasat krasnou filmovou jazdou s doslova vybornou reziou : 100 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velmi zdarila romance, ve ktere doslova exceluje Clark Gable. Miluji dobovou atmosferu starych filmu a tato road movie, jest toho dukazem. Ve filmu je spousta vybornych scen (zpev v autobusu, stopovani, fiktivni manzelska hadka pred detektivy). Skoda, ze v posledni tretine film trochu ztraci na tempu, zaver je uz opet vyborny. Deli me jen minimalni hranice od udeleni plneho poctu bodu. ()

Borrtex 

všechny recenze uživatele

Jakožto první screwballový komediální snímek to nemělo chybu. Co mě příjemně překvapilo byl samotný příběh, který byl nápaditý a v podání excelentních hereckých výkonů tak i pestře zabarvený se spoustou výborných hlášek. Líbilo se mi, že se film neorientoval příliš ani tak jen na hlášky, nebo jen na děj. Film se soustředil na kvality všech důležitých zásad pro vytvoření kvalitního filmu, a zaujal tak diváky všech kategorií. Claudette Colet, která se mi ze začátku moc sympatická nezdála se v průběhu filmu začala projevovat a nakonec tak s Clarkem dotvořili zcela nevídanou dvojici, ve které panuje zvláštní vztahové pouto :-). Trošku mě zarazil ten závěr, který by možná šel doladit trošku lépe. Skvělí herci, námět, příběh a scénář. 100% Viděno v kině na 40. LFŠ. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (24)

  • Režisér Frank Capra potřeboval, aby Clark Gable (Peter Warne) působil ve filmu starším dojmem. Proto nechal instalovat osvětlení tak, aby dodal jeho obličeji pár let navíc. (topesto)
  • První film, který získal tzv. grandslam (5 nejvýznamnějších Oscarů: nejlepší film, režie, scénář, mužský i ženský herecký výkon v hlavní roli). (Kulmon)
  • Clark Gable (Peter Warne) po natočení filmu řekl režisérovi Franku Caprovi, že měl chuť natáčení vzdát, protože nechtěl dál hrát. (Terva)

Reklama

Reklama