Reklama

Reklama

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swanková předvádí nezapomenutelný výkon v roli Amelie Earhartové, legendární americké pilotky, která se nesmazatelně zapsala do historie létání. Biografické historické drama zachycuje Ameliinu touhu vzlétnout k oblakům od prvního okamžiku, kdy ji jako mladá dívka pocítila při pohledu na letadlo nad rodnými kansaskými pláněmi. Ve 30. letech 20. století, kdy ženy podle všeobecného mínění patřily za plotnu, se Amelie stala první ženou, které se podařilo přeletět Atlantik a tento skvělý úspěch jí katapultoval mezi národní celebrity. Prožila úžasný vztah s charismatickým obchodním partnerem a posléze milujícím manželem Georgem Putnamem (Richard Gere). Společné ambice a vzájemná láska způsobily, že jejich pevným manželstvím neotřáslo ani Ameliino odhodlání létat, ani její vášnivý milostný poměr s Genem Vidalem (Ewan McGregor). V roce 1937, během pokusu obletět svět, však Amelie Earhartová nad Pacifikem zmizela. Kombinaci strhujícího dramatu, vzrušující romance a velkolepého dobrodružství natočila režisérka Mira Nairová. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (81)

castor 

všechny recenze uživatele

Vždycky se dají najít výjimky, ale životopisné firmy rád nemám. Jsou hroznou rutinou, nažehlené, akademické, točené podle příručky a vypadají, že by jim nějaké výrazné ambice, komplikovanost charakterů i skutečné nahlížení pod lesklý povrch byly jen na obtíž. Lidé za kamerou se zrovna nesnažili ani tentokrát, stačilo vybrat příběh postavený na reálných základech, několik solidních herců a na ten průměr se snad nějak vyškrabeme. Jenže pro mě osobně osudy legendární pilotky zajímavé nebyly. Jestli létala z Prahy do Brna nebo se jí podařilo přeletět Atlantik, mi tak nějak bylo jedno. A divák čeká, kdy to přijde. Kdy zatne pěsti, kdy se mu dostane nějakého svěžího/originálního momentu. Jenže ten nepřichází. Herci se snaží, ale scénář jim prostě nedovoluje dostat se pod kůži divákům, kteří už po polovině snímku začínají sledovat hodinky. A to není nikdy dobrá vizitka. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Životopisný film s úžasnými leteckými záběry, bez výjimky výbornými herci, podmanivou hudbou, která připomíná klasiky Johna Barryho... A bohužel i s prachobyčejným příběhem, v němž je minimum překvapivého. Tak taková je Amelia. Vůbec ne špatná, ale zároveň nijak ohromující. Co se týče režie, výhrady bych měl k neustálému opakování stejných postupů (oba přelety Atlantiku vypadají - až na bouřku - prakticky stejně, za účelem toho, aby film působil co nejživotopisněji, se v něm pořád střídají novinové titulky a paní režisérka si zřejmě moc, moc oblíbila i fintu "z jakoby archivního černobílého záznamu se náhle stane barevný film"), pochválit je ale třeba parádní vsuvku natáčení a fotografování reklam. Takových oživení mělo být v Amelii více. ()

Reklama

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film. Hilary skvelá, aj keď vzhľadom na jej predchádzajúce výkony, len nadpriemer, Gere priemerný, ako vždy, ale povedal by som, že je teraz ešte menej výrazný, ako obyčajne, čo je zle. Skvele vytvorená atmosféra dvadsiatych rokov, excelentný vizuál. Film, na ktorý budem spomínať iba v dobrom... ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Sterilní životopis, jenž by měl být v budoucnu předváděn jako perfektní ukázka nezvládnuté biografie, která může oslňovat kýčovitými záběry, dobovými záznamy a perfektně zvolenou hlavní představitelkou, ale pokud odbívá příběh a postavy, skončí na stejném místě jako nejslavnější americká letkyně. Tolik sterility a plochosti se vážně jen tak nevidí. Swank se sice na Oscara snaží, ale scénář z ní dělá pouze umanutou a nezodpovědnou (čímž si mimochodem na mnoha místech protiřečí) nánu, která si může podvádět manžela (solidní Gere), přičemž to paroháčovi (zřejmě přes všechnu slepotu lásky) vůbec nevadí. Btw. Ewan McGregor nikdy nebyl slizčí. I za to velký palec dolů. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

7.6.2010 ~ Nudně, nezajímavě a nezáživně zpracovaný příběh nejznámější pilotky historie. Od teď se sterilita měří na minuty, tahle jich má bezmála 120. ~ Tedy natočit něco takhle sterilně, to musí být umění. Má to být drama, je to spíš šaškárna, ve které je nejzajímavějších jen těch pár leteckých záběrů, jinak jde o koncentrovanou nudu. ~ O samotné Amélii se moc nedozvíme, příběh totiž začíná ve chvíli, kdy se Amélie sejde se svým budoucím agentem a manželem a vstoupí tak do světa fotoaparátů, businessu a klamu. O peníze tu jde až v první řadě, samotná Amélie je jen prostředek k jejich vyrýžování. Důležité životní zvraty a posuny v ději se udávají tak "nahňácaně", že se nejde zbavit pocitu, že byl film mnohem delší a na skoro dvě hodiny ho bylo nutné brutálně sestříhat, Dialogy nic extra, zachycení atmosféry okolo nejznámější pilotky či atmosféry tehdejší doby nulové, Hilarry Swank nijak zvlášť nemusím, stejně tak herecky furt stejného Richarda Gerea a český dabing, jehož jsem se stal svědkem, mě vysloveně u Améliiny postavy prudil. ~ Jak chcete natočit dramatický příběh o něčím životě, když do filmu pořádně žádný příběh nedáte? Všichni vědí, jak to skončí, ještě dřív, než to vůbec začne, a to tedy tak, že vlastně nikdo neví, jak to skončilo. A že si na to musela Amélie vydělávat jako cvičená opička? A co? O tom má být celý film? Nebo má náboj filmu zvrátit takřka vynucená romantická vložka ála "nevím, koho vlastně miluji" ? Ach jo. Vydržel jsem to do poloviny filmu, pak už jsem musel místy lehce skákat v ději, protože, ač si nemyslím, že by můj čas byl nějak někomu drahocenný, ztrácet jej můžu u mnoha dalších filmů. Amélie, bravo! Režisérko a scénáristé, au. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (6)

  • Amelia Earhartová přeletěla Atlantik poprvé 17. června 1928, tentokrát ještě v roli cestující. 20.–21. května 1932 to už zvládla jako pilotka. Na osudný let kolem světa odstartovala 1. června 1937. Pohřešovaná je od 2. července 1937. (Petulka88)
  • V roce 2010 byly nalezeny na atolu Nikumaroro fragmenty kostí, které zřejmě patřily Amelii Earhartové a jejímu navigátorovi Fredu Noonanovi. Je pravděpodobné, že zde nějakou dobu žili, než zemřeli (zřejmě na dehydrataci). (Petulka88)
  • Amelia Earhart byla první ženou, která překonala rychlost 290 km/hod. (jenik71)

Související novinky

Burtonova „Alenka“

Burtonova „Alenka“

26.07.2008

Po ponurém příběhu o mstivém hrdlořezovi z londýnského holičství se Tim Burton vrací ke stylu Karlíka a továrny na čokoládu. V listopadu pod dohledem producenta Richarda Zanucka, se kterým… (více)

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

Letkyně aneb Amélie bez Montmartru

29.05.2008

Klidně by z toho mohla být další oscarovka. Už jen kvůli účasti Hilary Swank, pro kterou je projekt s prostým názvem Amelia srdcovkou, v níž nejen ztvárňuje hlavní roli, ale podílí se i na produkci.… (více)

Reklama

Reklama