Reklama

Reklama

Ben byl vždycky jiný. Je to autista. A nyní, v čase dospívání, je jeho jinakost vidět lépe než kdy dřív. Jeho život se dělí na dvě poloviny. V té první, která přináleží existenci ve virtuální realitě online počítačové hry ArchLord, je nebojácným hrdinským rytířem, který si vždy ví rady a nikdy neselhává v boji s bezprávím. A druhou polovinou je pak jeho reálné bolestné bytí věčně utlačovaného tichého outsidera, pro nějž je každý nový den dalším strašlivým peklem. Když ale začne školní šikana přesahovat únosnou mez, rozhodne se Ben, kterého ve vynikajícím belgicko – nizozemském koprodukčním dramatu ztělesnil Greg Timmermans, k protiútoku. Pak mu však nečekaně zkříží cestu Scarlite, jeho věrná družka ze hry, kterou nikdy dříve doopravdy nepotkal. Možná by však i ona mohla zapadnout do jeho plánu. Posledních dvacet minut snímku pak dokazuje, že nominace na Evropskou filmovou cenu a tři trofeje z mezinárodního filmového festivalu v Montrealu nebyly v případě debutového snímku režiséra Nica Balthazara uděleny vůbec náhodně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (275)

suicide 

všechny recenze uživatele

Jedno z největších překvapení poslední doby. Z filmu, o kterém jsem nikdy předtím a ni v náznaku neslyšel, se vyklubal skutečně velmi překvapivý snímek. Samozřejmě reflexí šikany, týrání či kontrastu virtuální a té skutečné reality se objevuje mnoho. "Nás mnógo!" jak by zvolal barbarský válečník. Můžete si je kosit i ignorovat, jak jen budete chtít, ale docílíte jen toho, že jejich přítomnost, stejně jako přítomnost toho, co představují, bude ještě palčivější. Ben X má v sobě myslím mnohem víc, než se na první pohled zdá. Barbarský válečník na první pohled taky smrdí tak, že to až vidíte, ale to není to, čím je - stojí za ním zástupy, které už nevidíte a které dokáží překvapit. Pozor na schématičnost a odsouzení. Ben X je stejný. Je velmi štiplavý, ale přesto překvapí závěrečným úderem a stane se vítězem celé bitvy - ať už virtuální nebo skutečné, pro něj svět splynul v jedno. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Milí spolulidé a protilidé, možná jsme teď blíže pochopení, jaké je žít jen ze svých představ a z nich teprve vyhodnocovat chápání světa. Světa krutého a nepřátelského, který se neprávem pyšní odpoutáním od říše zvířat, pakliže nadále neumí ochránit svoje slabé a odlišné. A ještě hůř - nepochopil ani školský systém, který nás prostřednictvím experimentů na lidech v podobě integrace vrhá stále zpět a umožňuje tak oboru speciální pedagogiky popírat svou filozofii. Můj názor, ve kterém mě "Ben X" utvrdil, škoda nešťastného polodokumentárního úchopu, který částečně vykompenzoval burcující i katarzní závěr. ()

Reklama

verbal 

všechny recenze uživatele

Co udělá každá správná matka autistického retarda (dále jen "AR")? Vybaví ho nabušeným komplem a nechá ho do zchytření smažit nějaké pěkně brutální onlajn erpégéčko! Co udělá každý správný ředitel belgického lycea? Bez váhání přijme diagnostikovaného AR do třídy plné agresivních výrostků, kteří si potřebují na někom zchladit žáhu. Co udělá každý správný AR, který je pravidelně opečováván starostlivými spolužáky a který si při tom všem moulinexu v hlavě navíc myslí, že je Danžn s Dragonem? Rebootuje kompl! No a potom se všichni sejdou před kamerou, aby mohli hodinu a půl hřímat, kde se vlastně stala chyba. Originálně zpracovaná, nudná cesta do hlubin AR duše, ale podle skutečné události???!!! Asi, jakože AR skutečně existují, jinak ať tam běžím! Tak a teď tu o perníkové chaloupce... ()

castor 

všechny recenze uživatele

Žije ve svém světě. Autismus je problém hlavně těch ostatních. Těch okolo. Idiotů, kteří mu nacpou do pusy extázi, idiotů, kteří si na mobil nahrávají jeho ponížení v podobě stažených kalhot. Pro jakkoliv se odlišující je tenhle svět krutý. Utrápená mysl hlavního hrdiny přímo volá z plátna/televizní obrazovky, téma je věrné, natočené je zručně, i když někomu nemusí sedět dokumentárně laděné úseky zasahující do vyprávění. Vrcholná scéna v parku (výtečně zahraná), ideální pomocný výukový materiál do škol. Je mládež skutečně tak zkažená? Bohužel je. A v lecčems jí pomáhají rodiče, třeba když vyběhne v médiích zpráva typu, že se nějaký nezletilý hošan pochlubil, že má super úrodu, když se vrátil ze školního výletu, protože mu rostlinky marihuany mezitím zalévala matka. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další film o šikaně, tentokrát však pro mě mnohem atraktivnější a současně také reálnější pohled na současnou mládež. Ben, který doma u počítače hraje svou oblíbenou MMORPG ArchLord a prožívá v ní "svůj skutečný" život, lásku i vzrušení, je nucen tento krásný svět opouštět a vracet se do škaredé reality, kde musí být tím, kým ho nutí jeho geny a příroda sama. Smutný příběh, který má v sobě mnoho pravdy a dnešních problémů herním světem pohlcených jedinců (i já znám určitě stránky tohoto života:)). Právě díky propojení imaginární a skutečného života, které je neskutečně efektivní a neztrácí do konce filmu své kouzlo, divák rychle pochopí, kdo je ve skutečném světě ten divný a kdo je ten "normální". Nic Balthazar ani nemusel použít maximálně přehnané scény ala Klass, stačilo mu vystihnout obrazově i pocitově Bena ve vší jeho nevinnosti a lásce k jinému světu, kde je sám sebou. Samozřejmě tomu hodně pomohl úžasný výkon Grega Timmermanse, který si "jako třicátník hraje na ani ne dvacetiletého", ale prodává tu vše, co umí. Lehce nadsazených 5*, ale tohle by měl každý vidět, protože je v tom dost pravdy a ani by nemusela být hlavní postava jakkoliv nemocná... Ben X ukazuje dnešní mládež lépe, než mnoho jiných přehnaných dramat, končící vystřílenou školou. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Predstaviteľ 17 ročného Bena, Greg Timmermans, mal v dobe natáčania o 10 rokov viac. (TomX2)
  • Ben (Greg Timmermans) má vo svojej izbe na stene mapu Antarktídy pochádzajúcu ako príloha z mesačníka National Geographic. Tiež je možné vidieť v jeho izbe čísla tohto magazínu. (vander19)
  • Samotná predloha filmu, román Nica Balthazara, bol inšpirovaný skutočným príbehom chlapca s autizmom, ktorý spáchal samovraždu kvôli šikanovaniu. (Arsenal83)

Reklama

Reklama