Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (387)

italka63 

všechny recenze uživatele

Takový moc milý film podle skutečných životů. Úžasná Meryl Streep jako stejně úžasná manželka velvyslance v Paříži, kde se zamiluje do francouzské kuchyně, tvrdohlavě projde kurzem vaření se samými muži -z ženského ji totiž vyhodili:-) Elegantní padesátá léta a ona se se svojí přítelkyní rozhodné vydat francouzskou kuchařku pro americké ženy, s energií a šarmem sobě vlastním. Amerika, současnost...jedna mladá žena s hodným mužem, s nímž se přistěhuje do podnájmu nad pizzerií, se kvůli osobní nespokojenosti se svým životem rozhodne za jeden rok uvařit úplně všechny recepty a napsat o tom blog. Během této doby se s ní povahově přes několik desítek let prakticky ztotožní...a vaří...takové skvěle odpočinkové, laskavé a určitě vás přepadne hlad nebo začne honit mlsná:-) ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Chutný filmový počin. Jméno Julia Child mi doposud nic neříkalo, stejně jako postava Julie Powell, přesto jsem si na příběhu pochutnal. Film není jen o vaření, ale i o hledání správného koníčka, smyslu života, lásce, manželství a tvrdé práci, která stojí za každým dílem, i knihou receptů. Meryl Streep a Amy Adams se svých rolí zhostily na výbornou a přiznám se, že jen ony mě k snímku přitáhly. Zároveň film stojí a padá s jejich výkony, které jsou naštěstí většinu času prvotřídní. Příjemné 4*. ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Jsou krajiny, kde se vaření považuje za umělecký obor a autoři jsou vyznamenáváni řády. Jestli jsou to řády zlaté vařečky nebo zlaté šunky, to nevím, ale kdykoli sleduji nějakého kuchyňského kreativce, který nehraje na kvanta, ale tvoří skvost a dělá to s vášní, zaplaším v sobě letitý postoj k této dobrovolně povinné činnosti - že je to vopruz, a oddám se vizi, že od zítřka si zakuchtím už jen políbena múzou. Vydrží mi to asi den. Julie se zavázala k roku a to nikdy nic nedotáhla, ale fluidum jejího idolu bylo tak silné, že se bobřík z frustrace změnil v životní radost. Kuchyňské Hodiny, tentokrát jen o dvou vzájemně prošpikovaných dějstvích, jsem dobře načasovala, blahořečím si, vždycky se to nepovede, možná i proto mi tahle lehoučká delikateska moc chutnala. ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Jak napsala Kleopatra, je to ten typ filmů, který vás svým kulinářským uměním může motivovat k tomu si něco výjimečného ukuchtit. Tohle nadšení pro vaření sice bude nejspíš chvilkové a většině z nás nevydrží, ale o to víc pak budeme obdivovat Julii Powell, která si zadala nelehký úkol a dotáhla ho až do konce. Film se mi vážně líbil, obzvlášť když vím, že je podle skutečných událostí, což je člověku najednou mnohem bližší. Člověk by pak sáhl v knihkupectví po kuchařce Julie Child nebo by si, pokud to ještě jako já neudělal, přečetl původní knihu Julie Powell. Je zkrátka fajn sledovat takové obyčejně neobyčejné příběhy dvou žen, které skutečně žily, navíc ztvárněné dvěma výtečnými herečkami. ~(4,2)~ ()

lena60 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct! Do kina jsem šla s tím, že se odreaguju a aspoň trochu pobavím u nenáročného filmu. Nu a výsledek? Během první hodiny jsem se párkrát uchechtla neohrabané kuchařce Julii Child (Meryl Streep - jako vždy výborná), s nástupen poloviny druhé však přišel nečekaný zlom, objevily se u mě pocity znuděnosti a otrávenosti na konci proměněné v nasr...st nejvyššího stupně. Jelikož hlavním tématem filmu bylo jídlo a vaření, dovolím si menší přirovnání. Instantní nudle jsou tím pokrmem, jenž nejlépe charakterizuje kvalitu a úroveň filmu Julie a Julia. Gurmánům a milovníkům dobrého jídla rozhodně doporučit nemůžu. Pozn.: Je pravděpodobné, že až mě přejde prvotní vztek, přihodím jednu hvězdu (druhou) navíc. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Meryl Streep přibrala během natáčení 7 kilo. (Ernia)
  • Film zajímavým způsobem adaptuje a kombinuje dvoje slavné paměti: Julie & Julia od Julie Powell a My Life in France od Julie Child s Alexem Prud'hommem. My Life in France popisuje léta, která Child strávila v poválečné Paříži jakožto manželka zaměstnance ministerstva zahraničních věcí Paula Childa, kdy byla schopna proměnit svou vášeň pro francouzskou kuchyni v plnohodnotné poslání ve snaze rozšířit ji do amerických domovů. Poté, co se stala první Američankou, která vystudovala slavnou kuchařskou školu Cordon Bleu, popularizovala francouzskou kuchyni v Americe spoluautorstvím kuchařské knihy Mastering the Art of French Cooking. Popularita této kuchařky zahájila její kariéru televizní kuchařky, díky které se proslavila po celé Americe. Child se ze všech sil více než kdokoliv jiný snažila odradit Američany od konzumace konzervovaného a mraženého jídla a polotovarů a prosazovala přípravu čerstvých a chutných jídel. (Martin00x)
  • Meryl Streep je o celých dvacet centimetrů nižší než její předobraz Julia Child, kterou ve filmu představovala. Streep měří 1,68 m, zatímco Julia 1,88 m. (jezurka42)

Reklama

Reklama