foto

Jane Lynch

  • nar. 14.7.1960 (56 let)
    Dolton, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jane Lynch je americká komička, herečka a zpěvačka. Do povědomí divákům se nejvíce dostala rolemi v komediích jako 40 LET PANIC, ALVIN A CHIPMUNKOVÉ a siriálu DVA A PŮL CHLAPA, kde se objevovala periodicky. Narodila se a vyrostla v Deltonu, Illionis. Byla vychována v Irské katolické rodině a navštěvovala Thornridge High school. Vystudovala Státní univerzitu Illionois, kde získala bakalářský titul v oboru divadlo a také titul MFA (Master of Fine arts) z univerzity Cornell, rovněž v divadelním oboru.

Její průlom ve filmové kaiéře znamenala role Christy Cummings, drsné lesbické osobní trenérky psů v NELJEPŠÍ SHOW/ŠAMPION VÝSTAVY režiséra Christophera Guesta. Objevila se také v nespočtu seriálů, např. SOUDKYNĚ AMY, SEDMÉ NEBE, MŮJ PŘÍTEL MONK a mnoho dalších.

Lynch se otevřeně přiznává ke své lesbické orientaci a dokonce je zasnoubena se svou partnerkou Dr. Larou Emby, svatba je naplánována na květen 2010. V roce 2005 byla Americkou neziskovou organizací POWER UP, jenž se zabývá podporou lesbiček v médiích, zvolena jednou z "10 úžasných lesbiček showbyznysu".

Zuzana "doodie" Fogašová

Herecká filmografie

2016 After the Reality
Angel from Hell (TV seriál)
Mascots
The Late Bloomer
2015 Back to the Jurassic
2014 Birds of Paradise
Riley ve velkém světě (TV seriál)
2013 A.C.O.D: Děti rozvedených
Tajné hrátky
Útěk z planety Země
2012 High Fructose Adventures of Annoying Orange, The (TV seriál)
Hurá do pravěku!
Raubíř Ralf
Sněhouní Vánoce (TV film)
Tři moulové
8 (divadelní záznam)
2011 Carpool
Krátké příběhy hraček
Paul
Rio
Terapie online (TV seriál)
2010 Shrek: Zvonec a konec
Space Chimps 2: Zartog Strikes Back
2009 Absolventka
Doba ledová 3: Úsvit dinosaurů
Glee (TV seriál)
Glee: Director's Cut Pilot Episode
Jarní prázdniny
Julie a Julia
Párty na klíč (TV seriál)
Rosnička
Táta: matka pluku (TV film)
2008 A zase jedna Popelka
Easy to Assemble (TV seriál)
Pokojský
Powerova dobrodružství
Rocker
Taktika prstů
Tru Loved
Velcí bratři
Web Therapy (TV seriál)
2007 Alvin a Chipmunkové
Area 57 (TV film)
Duch spisovatele
Holly Hobbie a její přátelé: Navždy přátelé
Chechták
iCarly (TV seriál)
I Do & I Don't
Neuvěřitelný život rockera Coxe
Seznam
2006 Frank Anderson, The
Holly Hobbie a její přátelé: Vánoční přání
Lovespring International (TV seriál)
Nominace na Oscara
Nové trable staré Christine (TV seriál)
Oko delfína
Separated at Worth (TV film)
50 tablet
2005 Americký táta (TV seriál)
Bam Bam and Celeste
Holly a její přátelé: Narozeninová párty
Jmenuju se Earl (TV seriál)
Kaliforňanky
Slepá justice (TV seriál)
40 let panic
2004 Konec snění
Láska je Láska (TV seriál)
Little Black Boot
Surviving Eden
Veronica Mars (TV seriál)
2003 Dva a půl chlapa (TV seriál)
Exposed
Vichřice
2002 Hiding in Walls
MDs (TV seriál)
Protiúder
Zlatá doba (TV film)
2001 Nice Guys Finish Last
2000 Gilmorova děvčata (TV seriál)
Nejlepší show
Red Lipstick
Z jaké jsi planety?
1999 Griffinovi (TV seriál)
1998 Dawsonův svět (TV seriál)
1997 Touch Me
1994 Přátelé (TV seriál)
1993 Fatální instinkt
Uprchlík
1992 Haló, tady Shirlee
V nejlepším zájmu dětí (TV film)
1989 Simpsonovi (TV seriál)
1988 Splněné přání
Taxi Killer

Dokumentární

2013 Why Am I So Fat?
2011 Dáma se 700 kočkami (TV film)
2010 A Bundle of Sticks
2006 Fabulous! The Story of Queer Cinema

TV pořady

2016 The 42nd Annual People's Choice Awards (TV pořad)
2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
2014 2014 Film Independent Spirit Awards, The (TV pořad)
2013 Hollywood Game Night (TV pořad)
2012 Comedy Central Roast of Roseanne (TV pořad)
Do hlubin komedie (TV pořad)
Katie (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2012 (TV pořad)
2011 Glee Project, The (TV pořad)
The 37th Annual People's Choice Awards (TV pořad)
The 9th Annual TV Land Awards (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2011 (TV pořad)
63. Emmy Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
Masterchef (TV pořad)
Postavte se rakovině (TV pořad)
The 8th Annual TV Land Awards (TV pořad)
62. Emmy Awards (TV pořad)
2009 Tonight Show with Conan O'Brien, The (TV pořad)
2004 The X Factor (TV pořad)
2003 Australian Idol (TV pořad)
1995 E! Živě z červeného koberce (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace