Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Píše se rok 1949 a milovnice jídla Julia Childová se stěhuje se svým manželem do Paříže. Být ženou v domácnosti ji však nebaví, a tak se začne věnovat své zálibě, vaření. Anglicky psané kuchařky v Paříži nenajde, a tak se pouští do studia starých francouzských kuchařských knih. O více jak deset let později vychází její kuchařka a Julia Childová se stává celebritou v kulinárním světě. New York 2002. Třicetiletá začínající spisovatelka Julie Powellová, která zrovna pracuje na městském úřadě a pomáhá rodinám postiženým newyorskou tragédií, se jednoho dne rozhodne, že během roku uvaří všech 524 receptů z klasické kuchařky paní Childové. A o svém projektu se rozhodne psát blog. Ten je po těžkých začátcích úspěšnější a úspěšnější. Chodit do práce a k tomu vařit tolik jídel je však obtížné. Julie je svým projektem čím dál více posedlá, nemluví a nepřemýšlí o ničem jiném, ve volném čase jen vaří. Přestává si rozumět s manželem a ten ji nakonec opouští. Je jen na Julii, aby urovnala jejich vztah a dotáhla svůj blog do úspěšného konce. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (387)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Film se snaží vyprávět dvě dějové linie a už to mu podráží nohy. Kdo nezná Julii Child, tak není obeznámen s jejím osudem. Druhá dějová linie s Julií Powell však vše dopředu prozrazuje a z první dějové linie pak kromě nádherné poválečné Francie zbude jen výborná herecká dvojice - Meryl Streep a Stanley Tucci. Žádné vyvrcholení tudíž nečekejte, jde jen o poklidný a ničím nerušený běh událostí. Druhá dějová linie pak nenabízí ani to, snad diváka jen donutí vytáhnout ubrousky, aby si nenaslintali do klína. Více na etparadise. ()

Sinecod 

všechny recenze uživatele

Nejdřív sem dala čtyři hvězdičky. K dokonalosti potřebuju mít pocit. Nemůžu napsat více objasňující informaci k mému ´pocitu´, protože nevím jak bych ho popsala. Ale po třetím zhlédnutí opravuji na pět. Za prvé za Meryl, která je dokonalá a skvostná. Nikdy se mi v žádném filmu tak nelíbila jako tady a se Stanleyem Tuccim tvořila krásnou dvojici. Zahrála Juliu Child úplně přesně jak jí znám z videí. Za druhé, film není trapný ani hloupý a je velmi lidský, Amy Adams je příjemná a u její postavy chápu všechny její pocity. Za třetí se mi líbí dvě příběhové linie, které víceméně nikdy nesplynou, jakože spolu spíš koexistují, nenarušují se navzájem, ale obě jsou stejně zajímavé. Za čtvrté miluji jídlo a nejen jako jeho konzument (to mi jde asi stejně dobře jako Julii Child:)) ale ráda si o něm čtu, povídám, dívám se na něj a v neposlední řadě moc ráda vařím. Po každém zhlédnutí sem měla nepopsatelnou radost a chtěla sníst kostku másla. Nebo holandskou omáčku. Nebo humra. Nebo Boeuf Bourguignon. Nebo čokoládový dort!_______Po přečtení knihy bych nejraději zvedla hodnocení (což nemůžu). Hlavní hrdinka, tedy i autorka knihy je špindíra špindíratá, která neumí psát. Autorka je nesympatická blbka, která měla dobrý nápad s tím, že uvaří za celý rok podle knihy Julie Child. Ale to je jen nápad, knížka je hloupá, otřesně napsaná, ještě se mi nestalo, abych se ve větě v beletristické knížce ztratila, něco nakousne a už to nedopíše, zaobírá se svýma pitomýma kamaráda a pitomýma problémama, je zlá, sprostá a protivná. Nora Ephron byla génius, když z takového hnusu vytvořila něco tak pěkného. Asi poprvé tedy přiznávám, že film je stokrát ne-li tisíckrát lepší než kniha, která je prostě otřesná. Už jsem alespoň pochopila, proč se skutečná Julia Child nechtěla setkat s Julií Powell. Já bych se s ní setkat taky nechtěla. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Velké ambice, velká Meryl, velká blbost. Jelikož se ve mně poslední dobou probouzejí kulinářské instinkty, což se projevuje i zvýšenou chutí na filmy o gastronomii, jsem z Julií obzvlášť nešťasten. Stejně jako byl nešťastně zvolený způsob paralelního vyprávění. Linie z 21. století dává s velkým předstihem odpovědi na otázky, které bychom si mohli klást v souvislosti s linií ze století dvacátého. Víc než u jiných romantických komedií tak předem víme, co se stane. V usilovném hledání souvislostí mezi životy obou žen není Ephronová moc úspěšná. Jakoby si odmítala připustit, že Julie a Julia obývají dva úplně jiné světy a kdyby došlo k jejich setkání, marně by hledaly společnou řeč. Ambiciózní počin o terapeutických možnostech vaření se rozpadá na dvě uondané komedie, z nichž jenom jedna je díky Meryl párkrát vtipná (a spíše tím, s jakou chutí se herečka ponořila do své role než zásluhou scénáře). Amy Adams také nehraje špatně, ale její motivace je nejasná a chování i v rámci žánru příliš šablonovité. Nora Ephron bohužel znovu potvrdila, že z ní pokračovatelka Billyho Wildera, jehož Sabrinu jistá část filmu silně připomíná, nebude. Apendix: Kdo Julii Child nezná, z filmu ji lépe nepozná. 50% Zajímavé komentáře: Nathalie, larelay, Flipper, Cushing, ZkuKol, Ketri ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Strašně natahovaný, ale fakt zbytečně. Ten příběh s prolínajícími dějovými liniemi by nemusel být tak k zahození, kdyby to nebylo všechno tak sterilní, povrchní a utahaný. Pro dívky a ženy to není film k zatracení, protože to v sobě mixuje Prostřeno, moderní romantický film a dobový film s francouzským šarmem. Já jsem se ale nebavil, takže za mě 2 hvězdy. ()

robbiee 

všechny recenze uživatele

[imdb: 7.5/10] | me: Veľmi svojská Meryl Streep, Paríž, obrovská láska k jedlu a vareniu vo veľmi milom predstavení, ktoré núti navštíviť chladničku. Dôležitá je láska k vareniu a s tým spojenými vecami, ... čim viac jej máte a čím viac ste žena tým viac vás film nadchne. Naopak, čím viac ste chlap a nevnímate proces tvorby jedla tak intenzívne, tým menej budete prežívať samotný film. Ja som sa našiel niekde uprostred vychutnávajúc si výborný výkon Streep. Dávam *** a pol, pretože to nebolo celkom podľa môjho gusta. Inak celkovo OK. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (22)

  • Julie Prud'homme, která ve filmu hraje jednu z učitelek, je ve skutečnosti praneteř Julie Child. (CliffLee)
  • Jedná se o druhý film Meryl Steep se jménem Julie v názvu, první byl její filmový debut ve snímku Julie (1977). (CliffLee)
  • V týdnu, kdy měl film premiéru v USA, se ve státech prodalo 22,000 výtisků kuchařky “Mastering the Art of French Cooking”, což je víc než se prodalo za celou dobu prodeje knihy. (Ernia)

Reklama

Reklama