Reklama

Reklama

Ať vejde ten pravý

  • Švédsko Låt den rätte komma in (více)
Ukázka z filmu

Outsiderský hrdina filmu, dvanáctiletý Oskar, žije na švédském sídlišti. Zde se setkává se stejně starou dívkou Eli, která se právě přistěhovala. Záhadná Eli ho svým podivným chováním přitahuje. Obě samotářské děti se sblíží. Jejich přátelství čeká osudová zkouška. Oskar totiž zjistil, že tajemná Eli je upírka... (oficiální text distributora)

Diskuze

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

Severská kinematografia sa zasa blysla a vzdialila sa našťastie stovky kilometrov od amerických pseudobrakov. Mrazivé prostredie polárnej Luley ochladí diváka a mladí hrdinovia v excelentných výkonoch Vás doslova vysajú. Znova pocta európskému filmu, ktorý dokázal obhratú tému upírstva, podať v odlišnom svetle. Bravooooo

Rexxarus

Rexxarus (hodnocení, recenze)

Válí se někomu doma DVD tohoto super filmu? 

Rád bych to přidal do sbírky, ale nikde to u nás k dostání už není.

Zprávy když tak do vzkazníku.

TheWhiteWolf

TheWhiteWolf (hodnocení, recenze)

Nemůžu si pomoct, ale novější, americká verze od Reevese se mi líbí o poznání více. Reeves navíc originál skvěle doplnil o něco, co mu prostě chybělo a dokázalo kazit celý dojem filmu. Pár super scén tenhle originál má, ale jinak je to pro mě těžký průměr, který mě nijak nenadchnul. Možná ze mě taky mluví zaujatost vůči novější verzi, která mi sedla, ale 76% oproti 64% je celkem znatelné. Ovšem mám pocit, že by to hodnocení mělo být naopak.

Chermy

Chermy (hodnocení, recenze)

Zdravím, nemá náhodou někdo DVD tohoto filmu? Vyšlo u nás před lety (Levné knihy 2010) v papírovém obalu.

Rád bych jej koupil. (Piše mi prosím případně do vzkazníku)

lepo

lepo (hodnocení, recenze)

Midendorf

Konečne normálný príspevok. Eli sa ho doslovne spýtala, ako píšeš aj ty - citujem - Či sa niečo zmení keď budú spolu chodiť", čiže Eli nevedela o pohlavnom živote absolútne nič a či bola vykastrovaná je debilina. V jednej významnej scéne, keď Oscarovi povedala , aby sa do nej vžil a chytila ho za ruku bol jasný záber v Oscarovej mysli, ako drží starú zošuverenú ženskú kreáciu. Eli bola dievčaťom to je jasné ako bič a žiadna známka o homosexualite v celom vzťahu medzi nimi nie je.

Satan

Satan (hodnocení, recenze)

Chtěli byste tento film vidět v kině za 50 Kč? Není problém! Stačí udělat dvě věci: zahlasovat v anketě pro tento film a dostavit se na promítání 18.4. ve 22:00 do kina Nadsklepí v Kroměříži. Projekt Filmjukebox se v kině Nadsklepí opět reinkarnoval a přináší divákům jedinečnou možnost vybrat si film dle svého gusta.

Hlasování na stránkách ZDE -> http://www.filmjukebox.cz/kino/27/kromeriz

Podrobnější info hledejte ZDE -> http://www.dk-kromeriz.cz/2246a-filmjukebox-hororove-kultovky 

Mamba

Mamba (hodnocení, recenze)

Kdo mi vysvětlí tu kočičí scénu? :-) Proč kočičky upíry nerady? :-)

Uživatel eLeR smazal svůj příspěvek.

Farskeho12

Farskeho12 (hodnocení, recenze)

hororwatch: to isté sa mne stalo pri filmu REC.Sklamalo ma to na plnej čiare.Nudný a nezáživní dej a tupy ale fakt že tupy herci.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Farskeho12: ne, dal jsem mu jednu hvězdičku a popravdě nevim za co. děj filmu jsem zapomněl hned druhý den potom. nechci spamovat diskusi k jinýmu filmu, ale myslim že jednohvězdičkový hodnocení  naznačuje, že se mi nelíbilo skoro nic. Ten film byl uplně naruby tak, jak bych si ho přál a to, co se dalo nějak ovlivnit režií, hercema apod. zklamalo taktéž nejhorším způsobem.

Farskeho12

Farskeho12 (hodnocení, recenze)

hororwatch: V niečom máš pravdu.Ale ja fakt nechépem čo ta na Predátors filme tak velmy zhnusilo že si ho nazval už ani nevie ako.Ale vravíš že to to niečo ako ODPAD.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Farskeho12: hele já se s tebou hádat nepotřebuju na žádný diskusi, jen jsem ti chtěl normálně vysvětlit, že  tento film je uplně jinačí odvar a mix žánrů, takže se budování atmosfér  u těchhle dvou filmů celkem liší a neměly by se srovnávat. Ale máš pravdu v tom, že tenhle film se mi umístil na virtuálním žebříčku taky lépe než-li rec, idkyž ten se mi líbil taky. přeci jen těch hororů(dobrejch) zas tolik není a REC je na dnešní dobu, kdy se kvalita ztrácí v kvantitě , pro mě dost slušnej horor. Samozřejmě, že ten nápad s ,,živou'' kamerou , kterej v poslední době začal být cool má své výhody i své mouchy hlavně ty logické, ale zas na druhou stranu to má něco na atmosféře za plusy. Tak či tak, ono jak tě film nudí, nasere nebo urazí, tak může být pak dál jakej chce a stejně seš znechucenej tak, že hodnotíš odpadem a nemůžeš ten hnus dostat z hlavy.  Hodně podobnej případ byl pro mě třebas ti Predators, kdy se objevila na scéně  skupinka  ,, nařachanejch'' žoldáků tak už mě to odrazovalo. píšu to tady, protože nepotřebuju aby se do toho pletl Jakkob a doufám tak trochu že si normální člověk( což bych řekl že jsi, dle tvých reakcí). Jakkob je dobrej jentehdy pokud s nim souhlasíš. Jak ne tak ti začne lést na nervy furt jen papouškuje dokolečka to samé. Já měl s nim bohužel napoprvé tu špatnou zkušenost. Všimni si. On nenapsal ani jediný komentář, ikdyž má ohodnoceno přes 1.5 tisíc filmů, za to na diskusích prudí skoro všude. tak že tak. vem si to jak chceš.

Farskeho12

Farskeho12 (hodnocení, recenze)

hororwatch: JA SOM si pozrel už aj 2-ku a ešte horšie.Priplietli tam satanových ludi a to bolo dost.2-KA ešte horšia ko jednotka.Ale máš pravdu že čo sa týka  atmosféri to už je lepšie ale stále.Teraz to dokazili zase ako to nazvat.? Nemám na to správne slovo.Ale zase koniec bol ok a preto si pozrem 3-ku:

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Farskeho12: to máš pravdu, že se tam trochu déle buduje atmosféra. o to lepší jsou závěrečný minuty. takže pokud ti jde spíš o akci tak si pusť dvojku ta už by tě mohla uspokojit víc, ikdyž má trochu mimózní vyvrcholení.

Farskeho12

Farskeho12 (hodnocení, recenze)

hororwatch: OK.Ked tebe stačí na vystrašenie kameraman ktori natáča zásah hasičov ktori nebol nallepší,tak ok.A zopár momentov ktore v REC stáli za to sa stali po zhruba 45.minutach filmu.Sorry ale ked sa v hociakom filme za 45.minut a ešte zvlášt v horrore nič neudeje tak nemám čo riešit. 

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Farskeho12: nevim no, ale nemyslim si, že by ti snad kdokoliv z 99,9% lidí, co tenhle film viděli řekli, že se dá atmosféra z tohoto filmu srovnávat s atmosférou rec, protože tady ty hororové prvky byly vážně jen dochucovadlo a v podstatě o horor ani moc nešlo. rec je podle mě horor jak má být i s dobrou atmosférou, teda alespoň jednička. nechci ti brát názor, jen třiď čočku zvlášť a kukuřici zvlášť ok?

Farskeho12

Farskeho12 (hodnocení, recenze)

hororwatch: Ja len zrovnávam atmosféru tých filmov ked všetci hovoria že REC malo atmosféru.To asi nevideli tento film.REC sa môže pred týmto hororom schovat.

na příspěvěk reagoval 8HitBoy

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Farskeho12: nechápu, proč všechno co má v podtitulu ,,horror'' srovnáváš s nějakym RECEM. ono těch druhů hororu je tak trochu víc a tohle ani monstrum, jak jsem si všimnul, nemá s RECEM vůbec nic společnýho.

Farskeho12

Farskeho12 (hodnocení, recenze)

Hustá silná atmosféra.Brutálny horror.Nie ako REC.Toto ma nadchlo už od začiatku až to poslednej sekundy.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

Ta jizva ve vypadala jako by to tam bylo zašitý po uříznutí nádobíčka.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

mm13: Vnímal jsem to v podstatě úplně stejně, až tedy na onen již tolikrát propíraný záběr, který podle mého mínění neměl na (ničím neovlivněného) diváka žádný podstatný efekt. Nějakou milostnou romanci jsem v tomhle filmu nikdy neviděl, nevím kde se tenhle pohled vzal, možná jsou někteří ještě plni dojmů z Twilightu nebo co. :-) Pro mě osobně chladná severská artová pi . . . ina.

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

Slasher23: ano to je taky druhá část pravdy. na škatulku ,, remaky'' to zas tak zlé nebylo. dali do toho akorát svůj styl, který nemusí po navyknutí si k originálů každému chutit.

Slasher23

Slasher23 (hodnocení, recenze)

mm13: remake není špatný a navíc jsem se divil jak mohli američané vychytat tu dobrou atmosféru.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache: no mne prišla jasná dosť ;-) ...hneď na prvýkrát mi v tom zábere niečo nesedelo. Že sa chlapec díva na nahé dievča, na to nie je potrebný takýto detail, to by smrdelo samoúčelnosťou. Následný dej a vyvrcholenie filmu ma len utvrdilo v tom, že veci neboli, ako sa na povrchu zdali byť. Opakované projekcie boli už len potvrdením (knihu dajme nateraz bokom). ... už sa budem opkaovať, ale ten inkriminovaný záber má podľa mňa vytrhnúť diváka z pohľadu, akým sa na film díval doteraz, má ho upozorniť na blížiace sa udalosti a  pomôcť mu v odkrývaní skutočných motívov. Bytosť Eli určite cítila k Oskarovi istú náklonnosť, ale ich vzťah náklonnosťou nezačal. Pre Eli bola provoradá Oskarova osamelosť, frustrácia zo šikanujúceho okolia a následne sa vynárajúca, zatiaľ skrývaná agresivita (Eli hneď v jednej z prvých scén sleduje Oskarove "hrátky" s nožíkom). Bol to skrátka ten správny týpek, pre jeho (jej) potreby.

Neviem, prečo sa väčšina divákov bráni tomuto pohľadu, prečo tá potreba romantizovať si celý príbeh. Eli je dravec s mimoriadnými schopnosťami a inteligenciou, pre ozajstné city nie je v jeho srdci miesto. Nie je to z jeho strany láska, ale nevyhnutnosť, chladný kalkul. Pripútava si k sebe a zachraňuje svojho veľmi nádejného služobníka. Nezáleží mu na Oskarovi, zaujíma ho Oskarova evidentná schopnosť naučiť sa robiť to, čo potrebuje, aby pre neho robil - vraždiť a kŕmiť ho! Tým je definovaný celý vzťah a až  a len odtiaľ pramení dajme tomu aj istá náklonnosť.

Remake som zatiaľ nemal možnosť vidieť, ale pre porovnanie si ho určite raz dám, nebránim sa, i keď hororwatch to asi opísal presne :-)

hororwatch

hororwatch (hodnocení, recenze)

guglin: remake je strašně rychle zastínitelný originálem, tudíž si už na něj za chvíli ani nevzpomeneš ( tak jako já). a to hlavně proto, že jakkoliv jemně dokázali Švédi vytvořit kontrast mezi brutalitou a romantikou, tak Amící si nutně potřebovali dokázat, že to dokážou udělat líp a ještě podtrhnout oba aspekty detailnímy záběry. tudíž vybrali do role ,,holčičí'' upírky jemnější a hezčí holku a do role kluka taky malýho šampónka. Leč s dobrými umýsly, vůbec se jim to nepovedlo. Možná jako samostatnej kousek by se to dalo vnímat celkme pozitivně, ale ve stínu originálu to totálně ztráci na kvalitě.

guglin

guglin (hodnocení, recenze)

Mr.Apache: osobne jsem remake nevidel a ani se na to nechystam ja nevim co od toho cekali amici

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

mm13: S tou "velmi jasnou informací" je to poněkud nadnesené tvrzení. :-) Takže říkáš, že je tam vidět, že ten upír nemá vůbec žádné pohlaví nebo jak to mám chápat? Kromě tady toho sporného momentu, který asi skoro každý vnímal jako "malý kluk se dívá na nahou holku" z filmu nikde nevyplývá, že by nešlo o bytost ženského pohlaví. Jasně, to stvoření tam několikrát říká "nejsem dívka", ale myslím, že většina diváků to vnímala jako "nejsem člověk, jsem upír".

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

guglin: pre mňa to nie je záhada, (viď môj koment), i keď aj vo svojom najtesnejšom okolí som našiel málo ľudí, ktorí by súhlasili... ;-) Ale pre mňa je Ať vejde ten pravý len takto tým pravým a skvelým filmom. Knihu som čítal až celkom nedávno, plno vecí je tam trochu inak, to ne-pohlavie trochu viac (trochu zbytočne) rozobraté, ale ani po prečítaní sa nezmenilo gro môjho pohľadu na vec.

mm13

mm13 (hodnocení, recenze)

Mr.Apache: ten krátky záber na pohlavie upíra nie je samoúčelná pedofilná exhibícia, ale veľmi jasná informácia - Eli nie je dievča, je to bezpohlavná bytosť. Bytosť, ktorá sa nezamilovala do Oskara, len veľmi rýchlo zistila, že Oskar je ten pravý, aby nahradil jej už starého a stále menej schopného spoločníka. Pretože niekoho oddaného na vlastné prežitie nevyhnutne potrebuje. Bez ohľadu na zdanie (a divácke prianie) to nie je romantický príbeh netradičnej prvej lásky. Preto je tu dôležitá tá bezpohlavnosť, ktorú kniha už len spätne potvrdzuje.

guglin

guglin (hodnocení, recenze)

Mr.Apache: Mas pravdu nedoslo mi to muze to byt tak i tak zustane to takova mala zahada ......:-)

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

guglin: Jde jen o to, že pokud to překládal člověk, který znal tu knihu, mohl titulky dělat v souladu se svými znalostmi knihy. Taky je otázkou, zda dělal překlad přímo ze švédštiny nebo z anglických titulků. V tom druhém případě můžeš "Your Eli" přeložit jak uznáš za vhodné (tedy samozřejmě podle pohlaví onoho/oné Eli). A myslím, že stejné to bude asi i ve švédštině. Neznám ale člověka, který by viděl pouze film a nemyslel si, že to stvoření je upír ženského pohlaví. Ovšem je možné, že mm13 k tomu přispěje nějakým zajímavým postřehem.

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

guglin & Slasher23: Vy umíte švédsky nebo jen spoléháte na překladatelskou dokonalost člověka, který dělal titulky?
mm13: Tak v tom případě mi muselo něco uniknout. :-)

guglin

guglin (hodnocení, recenze)

mm13: schvalne jsem na to koukal a na jednom papiru co psal oskaroj je napsano tvuj eli a ne tvoje eli

guglin

guglin (hodnocení, recenze)

Mr.Apache: Jo to jo ale v knize je to asi do trictvrte porat holka..

Související novinky

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

Ať vejde ten pravý v seriálové podobě?

17.03.2021

Stanice Showtime se pokusí přinést na televizní obrazovky novou adaptaci knihy „Ať vejde ten pravý“ spisovatele Johna A. Lindqvistda. Showrunnerem a výkonným producentem seriálové verze bude Andrew… (více)

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

Režisér Sněhuláka hledá vykoupení

25.06.2018

Tomas Alfredson, režisér univerzálně nenáviděného Sněhuláka s Michaelem Fassbenderem, by si rád napravil reputaci. Autor oceňovaných snímků Ať vejde ten pravý nebo Jeden musí z kola ven se proto… (více)

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

Scorsese předává Nesbøva Sněhuláka

01.05.2014

Tři roky staří Lovci hlav, kteří byli adaptací stejnojmenného románu Joa Nesba, konečně dostanou „bratříčka". Kolem další knihy slavného norského spisovatele, ponuré detektivky Sněhulák, dlouho… (více)

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

V létě přiběhnou vlkodlaci z Dánska

25.02.2014

Součástí nedávno ukončeného filmového festivalu v Berlíně je i obchodování s novými filmy, které jsou v různých fázích postprodukce, natáčení, nebo se ještě točit vůbec nezačaly. Jeden z… (více)

Reklama

Reklama