Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Sauna je atmosférický parní válec, který vás nemilosrdně převálcuje, hodí zpátečku a ještě se po vás několikrát sveze, aby se přesvědčil, že máte hlavu opravdu na sračku. Já měl. Je to film, který si budu muset ještě několikrát pustit, abych doskládal dtřípky skládačky a odhalil prve neodhalené. Atmosféra hustá tak, že by se dala krájet, budovaná pomalu, poctivě a na pevných základech. Výborné prostředí, zajímavé postavy a herecké ztvárnění, úchvatná minimalistická hudba. Pokud to není výborný horor, je to minimálně zajímavý historický film. Ale ono to je obojí. I s výbornou lekačkou, která otestovala můj řitní svěrač (ještě není opotřebovaný, vydržel to, ale jen tak tak). Ani nevím, proč tomu nestřelím plný počet.... Viděno na Festivalu Fantazie 2010. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Niekomu by mohli vadiť tie artové presahy. Keď ale na to pristúpite, filmu nie je v podstate čo vytknúť. Atmosféra absolútne dokonalá a po hororovej stránke je to tiež v poriadku, mimo to režisér načrtne niekoľko filozofických otázok a kto chce, môže v tom vidieť podobnosť napríklad aj s takou Vesmírnou odyseou. Samotná sauna je potom magické a strašidelné miesto a záver je zase pekne hororový, takže objektívne sú tie štyri hviezdy možno aj málo. Mne zo začiatku trošku vadilo tempo - možno preto, že som nevedel, na čo sa vlastne idem pozerať, ale to je asi moja chyba. ()

Reklama

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

No tývole-Některé komenty tu z toho dělají dílo na které by měl být člověk připraven minimálně bakalářem z filosofie. Přitom jde "jen" o parádní atmosférický film uvařený pro četbu intuicí, asociací a fantasií-pojednávající o dopadu války na osobnost jednotlivce, smývání hříchů a o (možnosti a ceně)vykoupení.... Herci, kamera, zvuky, hudba, triky...no prostě všechno parádní. Plný počet ale nedám, protože mám neodbytný pocit, že se film dělá (myšlenkově)moudřejším a hlubším než ve skutečnosti je. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

Najväčšou devízou filmu je hudba a výprava, ktoré podčiarkujú melancholicko-mysterióznu náladu. Tak isto kostýmy, masky a zvuk dobre zapadajú do smútku a chladu, ktorý je však najvýraznejší z kovového nádychu kamery. Atmosféra filmu celkom dobre odráža blízkosť fínskeho naturelu k ruskej melanchólii a tragike. Ako film to však u mňa príliš nefungovalo, skôr by som si to zostrihané vedel predstaviť ako výborný klip k nejakej dead metalovej pomalej skladbe. Obávam sa však, že veľa divákov tu hodnotí najmä fínsku provenienciu a kúzlo exoticky-tajomného severského jazyka... ()

Beckett51 

všechny recenze uživatele

Sauna je hranice mezi filmem a uměním. Kdyby se mě někdo zeptal, do jakého žánru bych film zařadil, pravděpodobně bych mu neodpověděl. Ano, má to prvky hororu. Ale hororem bych to přímo nenazval. Je to atmosférické, strašidelné, depresivní a má to skvělý hudební podkres. Co mě ale totálně dostalo na kolena, byla práce s postavami, herecké výkony a především pointa. Závěr byl taky úchvatný. Ovšem si budu muset dopřát ještě mimimálně jedno shlédnutí, abych film plně pochopil. Ale tuším, že jsem objevil další Fontánu. První shlédnutí- 90%..... Druhé shlédnutí- 95%.... Třetí shlédnutí- 100% ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)
  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)

Reklama

Reklama