Reklama

Reklama

Je rok 1595. Bratři Knut a Erik kdysi dávno nepomohli jedné dívce a tím ji vystavili jisté smrti. Součástí jejich práce pro vládu je i cesta do místa pustých bahenních terénů. Duch dívenky se ale vrací, aby se na mužích pomstil. Utíkajíce před zjevením, narazí na bezejmennou vesnici. Následně pak v sauně, podle finských pověr, mají naději, že smyjí hřích a zlomí tak prokletí z minulosti... (LIVINGDEAD)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (177)

LIVINGDEAD odpad!

všechny recenze uživatele

PROBOHA, čím se Češi v tomto filmu přičinili? Tím, že zde hráli nějací neznámí Češi? Dalo se čekat, že pokud film bude mít něco společného s ČR, tak bude stát za hovno. A potvrdilo se to! To byl "SHIT". Na Saunu jsem se díval s třemi přestávkami - to se prostě nedalo vstřebat! NUDA, NUDA, NUDA a ke všemu odporné herecké obsazení...... a s horrorem to nemělo nic společného! To byl jakýsi pomatený rádoby historický film........ HRŮZA! ()

petero 

všechny recenze uživatele

Fínska SAUNA je zasadená do zaujímavého prostredia, napätie funguje dostatočne dobre, atmosféra je chladná a depresívna, horšie je to s príbehom ktorý ubieha len veľmi pozvoľna a tak sa zdá že kratučký film je omnoho dlhším, i keď sa to došmatlá podobne ako nerozhodné postavy do slušného a ešte chladnejšieho a depresívnejšieho konca, na viac ako 3* to nie je. ()

Reklama

Marigold 

všechny recenze uživatele

Prostředí syrové finské krajiny, z níž doslova čpí bláto a beznaděj, dokázal Annila zúročit bezvadně, byť vizuál filmu nenabízí žádné svébytné vidění či obrazové básnění. Kamera je celkem strohá, ale celková stylizace mi svou uměřeností velice lahodila. Stejně tak projev dua Virtanen a Eronen v hlavních rolí – o moc úsporněji a přitom účelněji to zahrát nešlo. Problém je tak, podobně jako ve Valhalla Rising, složka dějová. Ta se sice opírá o zajímavě nedoslovné dialogy a otevřené symboly, problém je, že tahle ambivalence je dokonale zaměnitelná s absolutním chaosem a neuceleností. Je mi líto, ale ten film dává smysl jen pokud nabízený děj bereme jako prostředek pro vizuální gradaci – ta se skutečně daří, ale zdaleka ne natolik, aby Sauna nabídla něco víc než pár hezkých žánrových obrázků a solidních lekaček. Tenhle horor chce být zjevně víc než jen další zkazka o strašidelném místě uprostřed nicoty, ale nerozhodnost a nedomyšlenost maskuje pseudo-intelektuálními třemi tečkami za téměř vším, co se odehraje. Nejsou to však tři tečky dráždivé, ale tři tečky bezradné. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak konečne aspoň Fíni pochopili, že zamieňaním námetov typu 'The Ring', 'The Eye' a im podobných, sa u zainteresovaných divákov uznania nedočkajú. Zaujímavý temný horrorček, ktorého atmosféru vytvára ponuré prostredie chladných severských krajín a hlavne príbeh zasadený do špinavého konca stredoveku. Priamočiaru dejovú líniu tu divák nenájde a nechcem hovoriť ani o originalite, pretože tú tvorí film ako celok. Popri tom ako je príbeh navysvetliteľne nevysvetliteľný, je zároveň dokonale ucelený, postavy sú mimoriadne presvedčivo napísané i zahrané a kamera bola zverená do tých najlepších rúk v rámci žánru. Keby sa tvorcovia trošku viac povenovali hudobným motívom a možno trošku zjednodušili vyobrazenie celej pointy, tak by som bol dokonale spokojný. 80%. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Úžasná atmosféra, prostředí, kamera, příroda a její kamerové záběry dělají samy o sobě z filmu to, co někteří přívrženci zejména "eurohorroru" nazávají "pocitový horror". I to by mi stačilo v pohodě na pěkné 3*. Ovšem obsah filmu je dokonale nastaven tak, aby neznalý a nehledající divák se pouze "kochal přírodou" a lehkým mrazením a divák znalejší filosofie obecně, psychologie a historie našel ve filmu ještě o něco více... Ten film může plnit oba úkoly, pouze mrazit, nebo diváka hluboko vtáhnout do spyrály temné filosofie a podstaty lidské bytosti, lidských sociálních spolků ve svých počátcích a tak jej přenesl i na dnešek. myslím, že řada zdejších komentátorů pochopila dobře, podobně jako já ... Každopádně pravdu o tomto filmu ví na 100% jen tvůrcové sami (a takové filmy jsou nejlepší ...). ()

Galerie (24)

Zajímavosti (2)

  • Exteriéry filmu byly natáčeny v Praze - Řeporyjích, ve středověkém skanzenu Řepora. (Kolyas)
  • Slovo ''Poika'' ve finštině znamená chlapec, ve skutečnosti postavu ''Poiky'' hrála herečka Sonja Petäjäjärvi. (MadBigMax)

Reklama

Reklama