Reklama

Reklama

Štíty království českého

(seriál)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Jak žili naši předkové ve středověkých městech a jak vznikaly hrady a opevnění…. Dokumentární seriál nás zábavnou formou provede nejzajímavějšími a nejkrásnějšími místy Čecha a Moravy. Průvodci se na deset dílů stali historik Tomáš Durdík, český kastelolog a archeolog, a herec Jaroslav Plesl jako moderátor a zvídavý laik. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (57)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Pro mě, jakožto historického negramota, jsou Štíty království českého jakousi školou hrou. 25minutové lehce stravitelné bonbónky s radostí mlsám, kdykoli je zahlédnu v televizním programu. Oni na to šli páni dokumentaristé velice dobře. Nesnaží se dalekosáhle pojmout jedno historické období a násilně nás s ním seznámit, ale postupně poodkrývají jednotlivé vrstvy. V každém jednotlivém díle máme možnost proputovat několik rozmanitých míst, na nichž jsou jednotlivá témata blíže rozpracována. A právě kvůli tomuto přístupu jsem hned zpočátku komentáře použil ono známe spojení slov škola hrou. Ono to tak totiž v důsledku opravdu funguje. Zatímco se Jaroslav Plesl chytře ptá a snaží se vložit do věcí svůj vlastní pohled a pan Durdík odpovídá, přičemž nezapomíná občas přihodit nějakou tu pěknou historickou historku, je divák jakoby mimochodem seznamován s jednotlivými hrady a zámky, které v té naší malé republice máme. Na konci tak odchází divák poučený nejen o jedné etapě života našich předků, ale zároveň má k dobru několik veselých povídaček, pozná další české hrady a zámky, přičemž se mu daří lépe chápat jejich fungování apod. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Na ČT opravdu trochu nezvyklý dokument... že by se konečně začínala Česká televize probírat do jiného světa a přestala předstírat, že se po roce 1989 vlastně nic nestalo? Byť se jedná o seriál pro širokou laickou veřejnost se všeobecně známými fakty, musím podotknout, že se to sleduje velice příjemně a zvláště tuto tématiku nemohu hodnotit jinak než příznivě. A kdo jiný by měl takovýto pořad provázet, než mírně kontroversní dinosaur české castellologie Doc. PhDr. Tomáš Durdík DrSc. ()

Reklama

Šandík 

všechny recenze uživatele

Muselo být úžasné navštěvovat s Tomášem Durdíkem všechny ty hrady při natáčení tohoto seriálu, protože Durdík rozumí našim hradům jako prakticky nikdo jiný. Bohužel je někdy znát, že se točilo trochu narychlo, neboť tvůrce tlačil čas. To je rozhodně škoda, protože mnohokrát se vyskytující noční záběry o hradu samém mnoho nepoví. Navíc, když se točí v zimě bez sněhu a s hustými šedými mraky po celé obloze, tak z toho zkrátka slušná kamera nebude ani kdyby se kameraman na hlavu stavěl. Přes toto omezení je nutné uznat, že je kamera velmi slušná, nebojí se netradičních pohledů a má-li možnost, citlivě si hraje se světlem a atmosférou. Také hudební podkresy jsou velmi citlivě voleny. Bohužel se zdá, že je na bohatou a složitou historii českých hradů poměrně málo času. Nedokážu posoudit jak seriál působí na nepoučeného laika, ale zdá se mi, že se mu bude nějaký celistvý obraz skládat poměrně obtížně. Například nacpat královské hrady Karla a Václava IV. do jedné půlhodiny je docela zvěrstvo. Navíc takřka bez jediné zmínky o významných šlechtických hradech té doby. Naopak ocenit je nutné, že nejde o školometský výklad, nýbrž o mnohavrstevnatou podívanou, kterou koření Durdíkův příslovečný smysl pro humor a jeho schopnost vysvětlovat i složité věci jednoduše a srozumitelně. Ocenit je třeba rovněž to, že seriál není pouhým chronologickým přehledem vývoje českých hradů, ale "hradní" problematika je pojata z mnoha stran a úhlů. Popravdě řečeno by mě zajímalo, jak probíhala režie tohoto dílka, neboť působí dojmem, že jej režíroval spíše sám Durdík, který je rozhodně nejen autorem celého průvodního slova, ale velmi pravděpodobně i valné většiny Pleslových otázek a asi i scénáře. Ať to ovšem bylo jakkoli, je třeba ocenit, že se režisér tohoto výrazného "angažmá" nebál, ale vytěžil z něj možné maximum. Rozhodně se jedná o nejkvalitnější televizní počin, který kdy v českých zemích na dané téma vznikl. Kdyby to někdy vyšlo na DVD, rozhodně bych neváhal s jeho zakoupením. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl pocit, že tento dokument nemá úplně koncept. Přeskakoval z jednoho hradu na druhý a většinu situoval do prostředí Čech. Jak kdyby Morava a Slezsko vůbec neexistovaly. Později jsem si ale na vyprávění zvykl, protože ústřední dvojka – laik Jarda Plesl a profesionální archeolog Tomáš Durdík – se perfektně doplňovali. Velice mile mě překvapil hlavně Jarda Plesl, protože jeho nadšení pro hrady mi dělala vysloveně radost. Super herec a ještě má stejný zájem, jako já…hned to na mě působí pro koncept samotného dokumentu o stupeň lépe. Navíc, i když jsem nepochopil situování jen pro Česko, jsem byl rád, že mluví o hradech, které osobně dobře znám. Dozvěděl jsem se plno zajímavých věcí a nejvíce se mi líbily momenty, kde kamera zaměřila své oko na současný stav hradu nebo zříceniny a následně do něj vkreslila hezkou kresbou jak původně hrad vypadal. Člověk tomu prostě nedokáže uvěřit. Nejvíc u hradu Veliš. Další krásný seriál z pera České televize o středověké historie naší země. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Štíty království českého jsou na ČT nezvykle pokrokový dokument, který sleduje moderní trend historiografie - "malé dějiny" (protože ty "velké" jsou už dostatečně prozkoumány) a historii všedního dne. Durdík jako sympacký pan profesor mluví srozumitelně a jeho mladý společník neruší. Jednou z mála vad tohoto počinu je, že bychom potřebovali trochu víc podpořit představivost. I přes občasné grafické dokreslování toho, jak památky kdysi vypadaly, totiž jaksi chybí lidský rozměr. Nemám na mysli hrané scénky, ale suchá ilustrace hradu přece jen působí trochu mrtvě. Co bychom ovšem mohli chtít za rozpočet, kvůli kterému se muselo natáčet pod zataženou oblohou nebo dokonce v noci... Přesto ČT uctivě děkuji za tuhle přívětivou lekci z dějepisu. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama