Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(7)

Jedno město, jeden neobyčejný rok...  Britská historicko-dramatická minisérie z produkce BBC natočená podle stejnojmenné knižní předlohy Elizabeth Gaskellové.
Cranford je fiktivní městečko, jehož předlohou byl Knutsford, kde strávila autorka své dětství. Seriál se zaměřuje na každodenní běžné radosti a problémy obyvatel tohoto městečka. Jejich strach z vzestupu průmyslové revoluce a pokroku, které ohrožují starosvětský klid městečka. Děj se odehrává v období od června 1842 do května 1843. Poukazuje na možnou symbiózu viktoriánské Anglie a nově nastupujícího věku, která je symbolizovaná přátelstvím dvou hlavních hrdinek - postarší důstojné dámy Matty Jenkynsové a do městečka nově příchozí mladé Mary Smithové.
Na úspěšnou první sérii navazuje v roce 2009 dvoudílná speciální vánoční minisérie, která se zaměřuje na období od srpna 1844 do listopadu 1844. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (3)

Cranford (2007) 

Člověk si řekne, další z kostýmních dobovek z Británie? Ale jděte, to už jsem všechno viděl... Ale Cranford je přecijen zas o něco jiný, než Panství Downton, nebo Rozum a Cit. Ačkoliv podobnost s romány Jane Austenové tu podle mě je značná, a to v podobě silně zastoupeného ženského osazenstva, řešící "šokující" problémy revoluční doby (železnice? no fuj). V Cranfordu je ale všechno tak lidské, že si k tomu divák vždy najde cestu. Za mě velmi dobře vyvážený mix humoru s melancholií, je tu kupa jak vtipných, tak velmi smutných scén. ()

Série 1 (2007) (S01) 

Na počátku lze vyjádřit souhlas s komentářem od Una111. Nenechte se odradit slabším prvním dílem, tady se to postupně zlepšuje díl od dílu, až směrem k výbornému finále, kde se vám budou neustále střídat emoce smíchu a smutku. Cranford je jinak přesně to, co od klasické vztahové dobovky očekáváte. Výborně napsané charaktery, kdy ženské kolektivy hodně evokují romány od Jane Austenové. Je až zajímavé, co všechno bylo v té době považováno za nepřípustné a skandální, a s jak humornou, ale i melancholickou podobou je to divákovi ukázáno. ()

Série 2 (2009) (S02) 

Hned na úvod mě doslova Cranfordsky šokovalo, jak velké množství postav z 1. série bylo odstaveno mimo děj, u některých dalších poté vcelku kvapně jejich příběh ukončen, a dokonce, že došlo i k přeobsazení jedné postavy. Každopádně, jinak se vše vrací ve starých kolejích. Jako příznivce železnice mě pak do bodu orgasmu přivádí jízdy po nové železniční trati. Jako filmového fanouška pak hromada hvězd, která se této série zúčastnila. K tomu se opět přidal dobře vyvážený mix melancholie, kombinovaných s humornými scénkami. Pokud si chcete pobrečet a zasmát se v jednom, tak jste tu dobře. ()

Reklama

Reklama