Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Moc pekne staro-anglicke retro o tom, jestli se mlada skolacka bude pekne sprtat, aby se dostala na Oxford, nebo jestli se ji nahodou vic nevyplati nechat se nabalit od zdanlive vyborne partie, muze, ktery ji vytahne z zivotni sedi, bude jit brat do drahych restauraci a na vylety do Francie. Jinymi slovy klasicke zenske dilema, ve kterem bohuzel vetsina females zacne zapominat na boostovani vlastni individuality a zacnou bezostysne parazitovat na chlapkovi, na jeho penezich, na jeho schopnostech, je to prece o tolik jednodussi, nez neceho sama dosahnout, ze? Konkretne na tohle zensky degeneracni fenomen se ale Education prilis nezameruje, misto toho zoomuje na danou problematiku z pohledu rodiny a vubec cele je to cim dal nudnejsi. Jak to bylo ze zacatku prijemne, tak to bylo na konci otravne a bohuzel se tak jedna o dalsi, na Oscara nominovany film, ktery tam skutecne nema moc co delat. 4/10 ()

katasta 

všechny recenze uživatele

Co na An Education oceňuji nejvíc, je samotný příběh - o dobré studentce, která má i přes přísné rodiče svou hlavu a jednoho dne jí přestane bavit studium a chce si užívat. Ještě jsem snad neviděla film s tak silným výchovným podtextem a tak si říkám, že by se tohle mělo pouštět puberťákům :oD Nicméně pokud bych měla posuzovat zpracování, pak je tu nejvýraznější ústřední dvojice - Mulligan, Sarsgaard, čimž to tak trošičku končí, takže velmi pěkný průměr :o) ()

Reklama

bouncer 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, možná že i překvapivě. Z obsahu jsem toho mnoho nevyčetl a tak bez jakýchkoliv očekávání se mi dostalo netradičního (především závěr jde proti proudu současné produkce), kvalitního a velmi dobře zahraného dramatu. Lone Scherfig je zručná dánská režisérka a Nick Hornby ostřílený scénárista a na výsledné kvalitě je to znát. Filmu se dostalo dokonce nominace na Oscara pro nejlepší film roku, i když asi jen díky rozšíření na 10 nominovaných. Lepších filmů bych našel letos několik, ale i tak je Škola života (An Education) dobrý snímek, který si zaslouží pozornost. 85%. ()

Popluh 

všechny recenze uživatele

Podařené drama s dobře prokreslenou dobovou atmosférou (i co se týče myšlenek a názorů), kterému kraluje výborná Carey Mulligan v hlavní roli. Jediným problémem An Education je přílišná předvídatelnost a šablonovitost, která mi bránila se do filmu plně vložit. Všechny charaktery byly k vidění ve spoustě jiných filmů a ani pohromadě se jím nedaří dýchnout životem, byť všichni herci předvádějí skvělé výkony. 80 % ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Sladké retro, které mně totálně zkazil filmový David, kterému ani nemohu přijít na civilní jméno. Myslím, že do role svůdníka, kterému podlehne šestnáctiletá naivka, toužící po zážitcích velkého světa, nemohlo být těžké obsadit někoho ze zbylých herců světa, z nichž by odkapávající sliz nenadělal kaluž před prahem hrdinčinných rodičů. Škoda je tím větší, že ostatní obsazení bylo víc než dobré. NEJLEPŠÍ SCÉNY: Pohovory v ředitelně, výlet do Paříže, taneček po psích dostizích. NEJHORŠÍ SCÉNA: Slizounův návrh o pokus deflorace banánem. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)

Reklama

Reklama