Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

sharky 

všechny recenze uživatele

71% stylové, vtipné, zábavné, milé, s výbornými herci (zvlášť proměna Carey Mulligan z věrohodné šestnáctky v dámu alá Audrey Hepburn je vyborna, stejně jako Alfred Molina v roli zmanipulovaného otce) a bohužel s uplně dementním koncem a poslestvím, které odpovídá té době před 50 lety, kdy se film odehrává, ale rozhodně nepatří do roku 2010. Ovšem nemůžu říct, že bych se jinak dobře nebavil.. ()

Jinny 

všechny recenze uživatele

Příjemný snímek, kterému by ale spíš slušela televizní obrazovka. Příběh o dívce, která se zakouká do dospělého muže, aby pak zjistila, že všechno není takové, jak si představovala, a ani její princ na bílém koni není tak báječný, jak se zdálo na první pohled, tu byl mnohokrát. V tomhle případě je ale okořeněný výletem do doby, která byla o něco nevinnější, než je ta naše (a snad i proto bere David vztah s hlavní hrdinkou docela vážně). Konec je ale až moc edukativní a filmu moc nesluší. Původně jsem chtěla napsat, že myšlenka o nutnosti vzdělání pro ženy je trochu anachronická. Pak jsem si vybavila, kolik žen ještě dneska sdílí mozek svého přítele nebo manžela. ()

Reklama

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Škola života je pro mě osobně velkým filmovým zklamáním. Coby fanoušek tvorby spisovatele Nicka Hornbyho jsem doufala, že něco ze svého osobitého rukopisu přenese i do scénáře, který napsal na základě memoárů novinářky Lynn Barber. A přestože samotný scénář nepostrádá své kvality, ona Hornbyho pověstná lehkost tu trochu chybí. Po zhlédnutí Školy života zůstává na jazyku zvláštní pachuť promarněné šance. Námět, herci, tvůrci, to vše mohlo vyústit v mnohem zajímavější filmovou podívanou, než je tato zbytečně zdlouhavá „love story“ o životě jedné mladé dívky. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Chladný a odtažitý film, který se rozzáří s příchodem Petera Sarsgaarda a uvadá (jen po vizuální a dějové, nikoli kvalitativní stránce) s jeho odchodem ze scény. Po hodně dlouhé době mi dělalo radost koukat na přítomnost herce na plátně. Navíc vedle takových hereckých velikánů, jako jsou Alfred Molina a Emma Thompson, kteří jsou navíc doplňovaní oskarovou nadějí Carey Mulligan (stále ještě fandím Sandře). Přiznám se, byl to právě až Peter v roli Davida, který mě přesvědčil k tahu na plné hodnocení, film si to bezesporu zaslouží. Více na etparadise. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jistě, vždycky existují postarší pánové, kteří svádějí mladá děvčata. Ne každý je ale vezme do Paříže a ne každý dokáže okouzlit i jejich rodiče. Tenhle to uměl. Přestože se k mladičké a inteligentní Jenny zachoval v mnoha ohledech jako sviňák, zároveň jí otevřel dveře z dusného regulovaného života do širého světa. Ublížil ji ale dost, pořád je z příběhu cítit, jak se s ním stále vypořádává - ty narážky na sexuální nedostatečnost. _____ Poctivě natočené retro je svým způsobem jednoduchý, ale silný příběh, kde velkou roli hraje i docela pevný charakter a rozhodnost teprve šestnáctileté dívky. ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)
  • Autobiografická kniha The Education vyšla v britské pobočce nakladatelství Penguin teprve v červnu 2009. Stejnojmenný film, jehož scénář je na výseči těchto memoárů postaven, pak ohlásil premiéru už na říjen téhož roku. (curfew77)
  • Snímek se natáčel na jaře 2008 v Londýně, Oxfordu a Paříži. (POMO)

Reklama

Reklama