Reklama

Reklama

Škola života

  • Velká Británie An Education (více)
Trailer 1

Divoké dospívání v divokých šedesátých. Píše se rok 1961 a atraktivní, chytrá, šestnáctiletá studentka Jenny (C. Mulligan) poslouchá desky Juliette Greco, ochutnává počátky ženství, sní o výjimečných zážitcích a životě zahaleném do cigaretového dýmu „gauloisek“. Vítejte v poválečném, předbeatlovském Londýně v době, kdy upjaté maloměstské poměry dávají jen stěží tušit, že zlatá šedesátá už klepou na dveře... Film je adaptací memoárů novinářky Lynn Barber. Do režisérské židle usedla dánská režisérka Lone Scherfig (Wilbur se chce zabít, Italština pro začátečníky) a scénář napsal známý spisovatel Nick Hornby (Všechny moje lásky, Jak na věc). (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (368)

Falko 

všechny recenze uživatele

BAFTA Awards - 1: Herecka v hl. ulohe Carey Mulligan + 7 nominacii: Najlepsi film / Rezia / Najlepsi anglicky film / Herec vo vedl. ulohe Alfred Molina / Kostymy / Adaptovany scenar / Masky a vlasy _______ Cakal som trosku viac od filmu, ktory bol nominovany na Oscara za najlepsi film roka, ale tak dala sa zvladnut hlavne druha polovica filmu. Najviac ma to bavilo vo chvili, ked prisiel na scenu prisny alebo zasadovy otec rodiny Alfred Molina, ale zaujimavy bol aj Peter Sarsgaard, ktory sa mi zdal byt podozrivy hned od zaciatku a tusil som, ze nieco tam nesedi. Nemozem vynechat aj hlavnu hrdinku Carey Mulligan, ktorej postava sice bola naivna, ale aj prirodzena a o tom je ten film, pretoze v jej veku by asi mnohe dievcata skor tuzili po dobrodruznom zivote, ako sediet nad knizkami a krvopotne sa ucit. Nominaciu na Oscara za najlepsiu herecku v hlavnej ulohe si Carey urcite zasluzila, avsak Oscara v tej istej kategorii ziskala Sandra Bullock za ulohu v drame ZROZENI SAMPIONA (2009). Okrem toho ako som uz spominal bol aj film nominovany za najlepsi film roka, avsak najlepsim filmom sa stala vojnova drama SMRT CEKA VSUDE (2008). _______ Carey Mulligan - (Jenny) +++ Alfred Molina - (Jack) +++ Peter Sarsgaard - (David) +++ Cara Seymour - (Marjorie) +++ Olivia Williams - (Slečna Stubbsová) +++ Matthew Beard - (Graham) +++ Rosamund Pike - (Helen) +++ Emma Thompson - (Riaditeľka školy) +++ Hudba: Paul Englishby +++ ()

Aknah 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že takovýhle druh filmu se mi zamlouvá... ztvárněním mi opravdu dost připomíná One Day, kterého se režisérka zhostila stejně dobře a také se mi moc zalíbil. Obsazení bylo milé, oba hlavní herci zahráli své role přirozeně a procítěně! Samotný děj bych rozdělila do několika částí: 1.kapitola: RUTINA, 2.kapitola: VYJEDNÁVÁNÍ, 3.kapitola: OKOUZLENÍ, 4.kapitola: PODLEHNUTÍ A VÝHODY, 5.kapitola: KONFRONTACE, 6. kapitola: PROZŘENÍ (inspirováno seriálem HIMYM - Platinum rule). Hezký příjemný snímek, který mi přesně sedl do nálady! ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Chladný a odtažitý film, který se rozzáří s příchodem Petera Sarsgaarda a uvadá (jen po vizuální a dějové, nikoli kvalitativní stránce) s jeho odchodem ze scény. Po hodně dlouhé době mi dělalo radost koukat na přítomnost herce na plátně. Navíc vedle takových hereckých velikánů, jako jsou Alfred Molina a Emma Thompson, kteří jsou navíc doplňovaní oskarovou nadějí Carey Mulligan (stále ještě fandím Sandře). Přiznám se, byl to právě až Peter v roli Davida, který mě přesvědčil k tahu na plné hodnocení, film si to bezesporu zaslouží. Více na etparadise. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

To, čím byl pro mě Předčítač minulý rok. Tím je pro mě An Education pro tento rok. Někdo mladý se zamiluje do někoho staršího. Neustále opakované téma, které se liší postavami, stylem vyprávění apod. Tenhle si mě získal svým dívčím pohledem. Díky němu, se ve vašem nitru objeví vaše vnitřní dívčí já. A my chlapi můžeme jen tiše závidět, jak to mají v něčem holky prostě jednoduchý. Tak moc jsem Jenny záviděl její Paříž... Tak moc jsem Jenny záviděl její kulturní možnosti... Tak moc jsem Jenny záviděl její vzdělání... Její den v Paříži bych chtěl někdy zažít. Snad se mi to někdy v životě splní. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

An Education mi v mnoha směrech připomíná staré hollywoodské filmy z padesátých, resp. šedesátých let, především pak svojí atmosférou a jistou naivitou. Jen by stačilo prohodit ve svých rolích Carey Mulligan s takovou Audrey Hepburn a Petera Sarsgaarda já nevím, třebas se jmenovcem O'Toolem a fungovalo by to zrovna tak. V mnoha okamžicích jsem si vzpoměl na takové filmové perly jako Odpolední láska nebo Usměvavá tvář. Přesto An Education něco chybí... Prostě to něco, co vás chytne za srdce... A bohužel se mi s určitostí nestane, abych si za pár let při sledování obdobného filmu vzpoměl právě na tento, tak, jako se mi to stalo s těmi výše jmenovanými. A to je Nick Hornby, autor scénáře, mým nejoblíbenějším spisovatelem. Škoda, ale tak třeba někdy příště... (A ještě bych dodal, že ten konec musel někdo z produkce Hornbymu na poslední chvíli přepsat. Nechce se mi totiž věřit, že by byl tak dobrý autor schopen něčeho tak slabého, jako je závěr tohoto filmu :-/ ) ()

Galerie (100)

Zajímavosti (11)

  • St John's, Smith Square bylo v roce1941 vybombardováno a jeho rekonstrukce nezačala dříve než v roce 1965 a dokončena byla až v roce 1969. Koncerty se tu tedy odehrávaly přibližně až o deset let později od doby, v níž se odehrává film. (hansel97)
  • Když se potkají poprvé Jenny (Carey Mulligan) a David (Peter Sarsgaard) velmi hustě prší, v některých záběrech je však evidentní, že svítí slunce a prší pouze nad jejich autem. (hansel97)

Reklama

Reklama