Reklama

Reklama

Veřejný nepřítel č. 1

  • Francie L'Instinct de mort (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Jacques Mesrine, největší francouzský gangster všech dob, byl ve své vlasti známější než jakákoliv celebrita. Jeho avantýry byly neskutečně lehkomyslné, neuvěřitelně drzé a jeho úmysly absolutně nepředvídatelné. Na každou novou „fušku“ se pomocí plastických operací a nejrůznějších masek měnil k nepoznání, a proto byl přezdíván „mužem tisíce tváří“. Národ ho uctíval, ženy ho zbožňovaly a pro stát byl nepřítelem číslo jedna. Jeho odvážné skutky, nesčetné útěky z vězení, milostné románky, nad nimiž zůstával rozum stát, jeho bájná dobrodružství, obrovský cynismus a výsměch policii, z toho všeho vznikl pro Francouze skutečný národní epos. Epos o člověku, který byl skutečným hrdinou nebo antihrdinou…
Filmy Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1: Epilog (premiéra 1.1.2009) se natáčely souběžně celých devět měsíců, na třech kontinentech a s rozpočtem přes 80 miliónů Eur. Jedná se o nejdražší francouzskou produkci všech dob. (Festival francouzského filmu)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (537)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Po řemeslné stránce naprosto výborné, akce parádní (hlavně útěk a následný útok na věznici neměl chybu) a některé scény správně silné. Jenže to má také klasický neduh životopisných filmů, kdy se někdy přesunete až hodně vpřed a člověku chvilku trvá, než mu docvakne kdo je zase tahle nová postava a kam se sakra poděli ty lidé co tam byli předtím. Mesrinovi jsem se taky moc pod kůži nedostal a pořád jsem nechápal jeho vyjímečnost a oblibu u médií. Vincent Cassel je ale naprosto bezchybný. 70% ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Profesionální a velmi věcná (či spíše zkratkovitá) gangsterka, která ale sama o sobě (bez Epilogu) postrádá smysl. Je jasně patrné, že je to jen první půlka hodně rozsáhlého příběhu (takže to nemá žadný konec). Snad mi druhá část už plně umožní pochopit, proč je zrovna Mesrine považován za největšího francouzského gangstera všech dob... 70 % ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Stylová retrospektivní podívaná na život a činy nejznámějšího francouzského zločince (či chcete-li gangstera) 20. století. Casselův Mesrine je opravdu uvěřitelný v každé poloze, ve které se ve filmu objeví. J.-F. Richet příjemně překvapil. Ale teď už konec řečí a rychle na Epilogue, jenž podle hodnocení slibuje ještě nabušenější zábavu. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $535,161Tržby Celosvetovo $31,038,904║ Francúzi keď majú chuť dokážu až neuveriteľne dobre točiť, dokonca po technických stránkach zatieňujú aj Americké veľkoprodukcie. A tento film je pekným príkladom, keď dokážu strhujúcu tému podať v plnej kráse, aj keď miestami v dosť brutálnom prevedení kolísajúcej na hrane znesiteľnosti ale bez toho aby si v tom bazírovali. Základom sa tu stáva postava hraná hercom ako je výborný Vincent Cassel, svoju úlohu známeho Francúzskeho zlodeja Jacquesa Mesrine dokonale ovládol a aj vďaka jeho prejavu strhujúci dej plný akcie povyšuje ešte do vyšších sfér. Výborne mu sekundujú aj ďalší herci, dokonca aj taký Gerard Depardieu sa vo vážnej úlohe dosť dobre uchytil. Príbeh je rozdelení do niekoľkých etáp, takže je na čo pozerať a nič nevyznie zdĺhavo. Lokality sa menia ako na bežiacom páse, takže strhujúci dej beží po celý čas na plné obrátky, veru je na čo pozerať. /videl v kine: 90%/ ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Skvělá kriminálka, kterou umějí pouze Francouzi. Hodilo by se přímo rčení co mohou Frantíci vzkázat Amíkům. "Tam kam ty jdeš, z tama já už odcházím". Upřímně mi Vincent Cassel není nikterak sympatický herec, tady navíc hraje vyloženě antihrdinu a já se moc opravdu na háček nechytal. Ale stačila scéna v Alžírsku a já hnedka věděl že tady se mi bude líbit. Myslím že postavu Jacquese Mesrina ztvárnil na jedničku s hvězdičkou, přímo před očima nám ukazuje přerod z celkem sympatického kriminálníčka v hotovou zrůdu, ale to spíše až v pokračování. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (12)

  • Jacques Mesrine bol behom svojej zločineckej kariéry v 60. a 70. rokoch päťkrát zatknutý. Dvakrát si trest odsedel, dvakrát z vezenia utiekol a raz sa mu podarilo utiecť rovno zo súdneho pojednávania. Medzi svojimi slávnymi útekmi z väzení má aj útek z najstráženejšej väznice v La Santé de Paris, čím bol prvým väzňom, ktorému sa to podarilo v jej 111-ročnej histórii. (Pumiiix)
  • Ve filmu je možné zhruba v 5. minutě zahlédnout český nákladní vůz značky Avia. (Skarface)
  • Vincent Cassel měl během natáčení přibrat 20 kilogramů, poněkud postup změnil, nejdříve zhubnul 9 kilogramů a pak během natáčení postupně přibíral. (Snorlax)

Související novinky

Festival francouzského filmu

Festival francouzského filmu

11.11.2008

Nebývalý počet atraktivních předpremiér nabízí 11. ročník FFF, který se koná od 20. do 26. listopadu v Praze a zároveň v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a… (více)

Reklama

Reklama