foto

John Hillcoat

  • nar. 1961
    Queensland, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Původem australský režisér a příležitostný scénárista John Hillcoat se k filmu dostal, podobně jako celá řada jiných filmařů, přes výtvarné umění. V mládí to vypadalo, že by se mu tato záliba mohla stát budoucí profesí, protože jeho obrazy byly vystaveny např. v Art Gallery of Hamilton, kanadském městě, kde vyrůstal.

Přesun zájmu od statických obrazů k těm pohyblivým však na sebe nedal dlouho čekat, takže se Hillcoat hned po absolvování Melbourne´s Film School pustil do tvorby vlastních filmů. První úspěchy zaznamenal už svým debutem GHOSTS … OF THE CIVIL DEAD. Tříletá příprava, která se skládala především ze studia bezpečnosti amerických a australských věznic, se zúročila v devíti nominacích na výroční ceny Australian Film Institute. Po filmu MÍT A UDRŽET SI přišlo přelomové dílo PROPOSITION, krutý příběh odehrávající se na australských hranicích, které Hillcoatovi vyneslo ocenění Inside Film Awards za nejlepší film, včetně čtyř cen Australian Film Institute (nejlepší kostýmy, kamera, hudba a produkce). O několik let později byla pod Hillcoatovým režisérským vedením uvedena adaptace knihy Cormaca McCarthyho, CESTA. V něm se opět potvrdila záliba tohoto Australana v drsném prostředí, kde postavy procházejí osudovými konflikty, tak typická pro všechny jeho filmy.

Mimo tvorby celovečerních filmů, Hillcoatův tvůrčí záběr pokrývá také natáčení hudebních videoklipů a dokumentů. V této oblasti je mimo jiné držitelem ceny pro nejlepšího režiséra, kterou pravidelně udílí Australian Recording Industry. Během své kariéry natáčel s celou řadou slavných jmen, např. INXS, Depeche Mode, Muse, Manic Street Preachers nebo Placebo. Pracovat alespoň s některou z těchto skupin by bylo určitě pro nejednoho filmaře splněným snem, ovšem klíčovým bylo pro Hillcoata až setkání s australským multi-instrumentalistou Nickem Cavem a jeho doprovodnou skupinou The Bad Seeds. Vzájemná spolupráce se na obou stranách osvědčila, což později vyústilo v to, že byl Cave, společně se svým spoluhráčem Warrenem Ellisem, přizván na post hlavního skladatele hudby k Hillcoatovým filmům PROPOSITION a CESTA.

Karel "Kokska" Šopek

Režijní filmografie

2015 Triple Nine
2012 Země bez zákona
2010 Red Dead Redemption: The Man from Blackwater
2009 Cesta
2007 Stück vom Himmel, Ein
2005 Proposition
1996 Mít a udržet si
1988 Ghosts... of the Civil Dead

Dokumentární

1997 Alleys and Motorways (video film)
1985 INXS: Swing and Other Stories, The (koncert)

Hudební videoklipy

2012 Berlin, It's All a Mess (hudební videoklip)
2007 Depeche Mode: The Best of Videos Vol. 1 (hudební videoklip)
2001 Digital Hardcore Videos (hudební videoklip)
1998 Nick Cave & the Bad Seeds: The Videos (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(37)