foto

Michael Mann

  • nar. 5.2.1943 (73 let)
    Chicago, Illinois, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Michael Mann se narodil 5. února roku 1943 v Illinois v Chicagu. Jeho první náznaky filmové tvorby se datují do doby, kdy byl čerstvým studentem na London's International Film School. Jeho první výraznější filmový počin se konal v roce 1972, kdy natočil krátkometrážní dokument s názvem 17 DAYS DOWN THE LINE (1972). Tento snímek mu však nepomohl se nějak výrazněji prosadit. V roce 1974 natočil společně s několika dalšími režiséry kriminální drama POLICE WOMAN (1974), které mu však opět kýžený úspěch nepřineslo. V druhé polovině sedmdesátých let však na sebe konečně trochu výrazněji upozornil. Ne však jako režisér, ale jako výborný scénárista. Psal totiž pro televizní show STARSKY AND HUTCH (1975). Až teprve zde se uplatnily jeho vlohy nejen pro režii, ale i pro scenáristiku.

Jeho úplně první celovečerní film nese název THE JERICHO MILE (1979). Drama s Peterem Straussem v hlavní roli však neproniklo za hranice státu a tak zůstal Michael Mann okolnímu světu prozatím poměrně neznámý. Jeho prvním filmem, který byl přijat velice kladně jak diváky, tak kritiky bylo kriminální drama THIEF (1981) v hlavní roli s legendárním Jamesem Caanem. Příběh pojednává o profesionálním zloději šperků Frankovi, který kvůli tomu, aby zakryl svojí „špinavou“ práci, provozuje restauraci a obchod s auty. Nechá se najmout místním kmotrem, ale když chce Frank skončit, začnou se dít různé nepříjemnosti. Film s minimálním rozpočtem vydělal několika násobně víc a Mannovi konečně otevřel cestu do Hollywoodu.

Po dvou letech točí další film, který měl opět vcelku solidní ohlas. Tím filmem je horor THE KEEP (1983). Příběh o nacistech, kteří se za druhé světové války schovají v hradu, který skrývá dávné zlo. Film nedosahuje kvalit skvělé knižní předlohy F. P. Wilsona, avšak přesto se jedná o poměrně dobře odvedenou filmařskou práci. Rok na to se stal Mann ještě populárnějším, protože měl hlavní režijní slovo v projektu s názvem MIAMI VICE (1984). Populární seriál o dvou drsných detektivech byl ve své době jeden z prvních svého druhu a přinesl slávu mimo jiné také Donu Johnsonovi. Michael Mann nejen že režíroval, ale také se na seriálu podepsal jakožto hlavní producent. Mann také jako první převedl na filmové plátno legendárního doktora Lectera, který se stal tak známý díky Mlčení Jehňátek z roku 1991. Filmy s názvem MANHUNTER (1986) se však i přes své nesporné kvality příliš neprosadil a Mann na sebe tentokrát neupoutal pozornost tak, jak tomu bylo v letech minulých.

Po poměrně velmi nevýrazném CRIME STORY (1986), se Michael Mann vrátil opět k žánru, který mu byl nejbližší - kriminálnímu dramatu a natočil snímek L.A. TAKEDOWN (1989). V hlavních rolích se představili tehdy začínající herci Michael Rooker a Daniel Baldwin. Film slavil poměrně solidní přijetí jak od diváků, tak od kritiků a Mann po delší době opět poměrně slušně zabodoval. V roce 1992 však Mannova kariéra nabrala závratné obrátky. Strhujícím a režijně precizním způsobem natočený dobrodružný velkofilm THE LAST OF THE MOHYCANS (1992) si získal příznivce po celém světě a na Manna se pěly ódy. Daniel Day-Lewis tady dostal jednu ze svých nejlepších rolí a prakticky to samé se dá říci o Madeleine Stowe a Wesu Studim. Film vyniká především skvěle napsaným scénářem, rychlým tempem a bezchybně inscenovanými akčními sekvencemi. Jako třešnička na dortu pak byl slavnostní večer při prestižním předávání Oscarů, kde si film odnesl Oscara za nejlepší zvuk.

Po fenomenálním úspěchu jeho Posledního Mohykána si vzal na nějaký čas Mann pauzu. Nutno podotknout, že dobře udělal. Po třech letech se totiž vrací k žánru, který umí nejlépe.V grandiózním stylu natáčí s největší pravděpodobností svůj nejlepší film HEAT (1995). Strhující příběh dvou mužů na opačných stranách zákona. To vše ve fascinujícím technickém zpracování.Ve filmu se objevují dvě v současnosti největší mužské herecké legendy Robert De Niro (Neil McCauley) a Al Pacino (Vincent Hanna). Předvádějí zde brilantní herecké výkony, které skvěle doplňuje Michael Mann nejen jako režisér, ale i jakožto producent a scénárista. Film měl obrovský úspěch nejen u diváků, ale především u kritiků a z Manna se stal rázem jeden z nejlepších hollywoodských tvůrců. Nezapomenutelný se film stal zejména díky jednomu z nejslavnějších filmových dialogů všech dob (legendární „café“rozhovor Pacino – De Niro) a také díky úchvatně natočené dlouhé přestřelce v centru Los Angeles, která se může směle řadit k nejlepším akčním sekvencím všech dob.

Následujících několik let si dal Mann od filmu zasloužený odpočinek.Vrátil se po čtyřech letech, aby natočil kriminální thriller ze světa cigaret a tabáku s názvem THE INSIDER (1999). U kritiky vysoce ceněný (7 nominací na Oscara), avšak u diváků poměrně vlažně přijatý film, který sice nedosahuje kvalit Nelítostného Souboje, přesto je na něm znát precizní Mannův režijní rukopis a za zmínku stojí i herecké výkony Ala Pacina a na Oscara nominovaného Russela Crowa. Poté přichází Mann s překvapivě nevýrazným boxerským dramatem ALI (2001) v hlavní roli s Willem Smithem. Ten zde podává vynikající výkon (nominace na Oscara), za pozornost stojí jako obvykle i technická stránka filmu, ale obsahově je film velmi rozvláčný a neslavil příliš velký úspěch. Tedy rozhodně ne takový, jak by se od Manna čekalo.

V roce 2004 Mann představil svůj film COLLATERAL (2004). Invenčně režírovaný film, točený kompletně na digitální kameru má bezesporu své pro a proti. Je obsahově dobře zvládnutý, nepředvídatelný, syrový a autenticita z něho jen sálá, přesto právě ta digitální kamera občas působí jako rušivý element a tak celkové vyznění filmu není možná zas až tak precizní, jak se zezačátku od Manna čekalo, přesto se kvalita tomuto filmu upřít nedá. Mann si film natočil tak, jak sám chtěl, herci předvádějí skvělé výkony (Tom Cruise jako zabiják a Jamie Foxx, který byl dokonce nominován na Oscara, exceluje v roli taxikáře), po formální stránce je film na standartně vysoké úrovni a Mann jen potvrdil svoje pevné postavení v Hollywoodu. Jako jeden z mála režisérů současného města filmu totiž ví co režírovat, ale především jak to režírovat. Zkrátka a dobře, má to v hlavě srovnané a my se můžeme těšit do budoucna, protože má tenhle skvělý filmař hned několik rozpracovaných projektů.

Zdeněk "Kaka" Oborník

Producentská filmografie

Režijní filmografie

2017 Untitled Tony Accardo/Sam Giancana Biopic
2015 Hacker
2011 Luck (TV seriál)
2009 Veřejní nepřátelé
2006 Miami Vice
2004 Collateral
2001 Ali
1999 Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
1995 Nelítostný souboj
1992 Poslední Mohykán
1989 Přepadení v L.A. (TV film)
1986 Červený drak
Kriminální příběhy (TV seriál)
1984 Miami Vice (TV seriál)
1983 Pevnost
1981 Zloděj
1979 Míle do Jericha (TV film)
1978 Vega$ (TV seriál)
1974 Police Woman (TV seriál)
1971 Jaunpuri

Dokumentární

1972 17 Days Down the Line

Scenáristická filmografie

2017 Untitled Tony Accardo/Sam Giancana Biopic
2009 Veřejní nepřátelé
2006 Miami Vice
2002 Oddělení loupeží a vražd (TV seriál)
2001 Ali
1999 Insider: Muž, který věděl příliš mnoho
1995 Nelítostný souboj
1992 Poslední Mohykán
1990 Drug Wars: The Camarena Story (TV film)
1989 Přepadení v L.A. (TV film)
1986 Červený drak
Kriminální příběhy (TV seriál)
1983 Pevnost
1981 Zloděj
1980 Swan Song (TV film)
1979 Míle do Jericha (TV film) - původní scénář
1978 Na svobodě
Vega$ (TV seriál)
1976 Gibbsville (TV seriál)
1975 Bronk (TV seriál)
Starsky a Hutch (TV seriál)
1973 Kriminální oddělení (TV seriál)

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 180)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace