Reklama

Reklama

Ryan Bingham pracuje pro kariérní přechodové poradenství se sídlem v Omaze, jehož specializací je podnikový downsizing. Jinými slovy – propouštění lidí. Ryan létá po celých Spojených státech přes tři sta dvacet dní v roce a létání je podle jeho názoru nejlepší část jeho práce. Snaží se stát členem exkluzivního klubu častých letců, ke kterému potřebuje nashromáždit určitý počet letových mil. Zároveň se vyžívá v přednášení motivačních projevů o tom, jak si ulehčit život o fyzickou i emoční zátěž. Sám v tento způsob života věří, žije jen se svým příručním zavazadlem, se svým bytem má společné jen jméno na smlouvě, není si blízký se svou rodinou a nemá ani žádnou jinou blízkou osobou. Jeho život se ale obrátí vzhůru nohama, když jeho společnost najme Natalii Keenrovou, mladou ambiciózní ženu, která firmě doporučí, aby přešla k propouštění lidí „online“. Ryan věří, že Natalie tak docela nechápe, jaké to je někoho propustit z mnohaleté práce. Jejich šéf tak navrhne, aby Ryan a Natalie vyrazili na další pracovní cestu spolu. Ryana k přesvědčení Natalie vedou i osobní záměry, protože při svých pracovních cestách se stýká s Alex, která stejně jako on oceňuje elitní status jejich leteckého klubu. (Viacom)

(více)

Zajímavosti (18)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 25 milionů amerických dolarů. (Zdroj: ČSFD)
  • Tržby ze severoamerických kin byly 83,8 milionu dolarů, součet těch celosvětových 166,8 mil. (NIRO)
  • Na tiskové konferenci Jason Reitman prohlásil, že "nejlepší hlášku z celého filmu" napsal jeho otec (a producent snímku) Ivan Reitman. Neprozradil ale, která to je. (Nikitera)
  • Postavu Natalie Keener prý napsal Jason Reitman přímo pro Annu Kendrick poté, co ji viděl ve filmu Debatéři (2007). Zároveň ale přinejmenším v určitou chvíli byla ve hře i Ellen Page, představitelka hlavní role v režisérově předchozím hitu Juno (2007). (casyy)
  • Film je natočený podle knižní předlohy od amerického spisovatele Waltera Kirna. (JayZak)
  • Do kina byl film rozesílán pod názvem "Sydney". (HellFire)
  • Vera Farmiga (Alex Goran) se ve scéně, kdy se objeví nahá, nechala zastoupit dvojnicí. Prohlásila, že nemá potíže s nahotou, ale nedávno rodila a její prsa by nebyla hezká. (HellFire)
  • Karta, kterou Alex (Vera Farmiga) obdivuje, je „Concierge Key“ od Amerických aerolinek. Po dokončení filmu jednu takovou obdržel i Jason Reitman. Díky této kartě jste přednostně odbaveni na terminálu, snadněji získáte slevy a informace o produktech. Karta je posílána jen vybraným zákazníkům. (HellFire)
  • Ve skutečnosti Americké aerolinie neposkytují žádná zvláštní privilegia po odlétání 10 milionů mil. Nicméně všechny významné společnosti s pravidelnými leteckými trasami vydávají speciální statusy po odlétání jednoho milionu mil. Ke konci roku 2009, v němž měl film premiéru, bylo odhadováno, že tohoto statusu dosáhlo na světě alespoň u jednoho dopravce zhruba 400 000 zákazníků. (HellFire)
  • Jason Reitman pracoval na scénáři už v roce 2002, kdy byla americká ekonomika ještě v rozkvětu. Mezitím se mu naskytla šance natočit Děkujeme, že kouříte (2005) a Juno (2007), proto na tento snímek došlo až v roce 2009. Reitman se nechal se slyšet, že film tak kvůli ekonomické krizi vyznívá zcela jinak. (HellFire)
  • Každá osoba (s výjimkou slavných herců) která ve filmu dostane padáka, je skutečně člověk, který nedávno dostala vyhazov z práce. Štáb v St. Louis a Detroitu pomocí reklamy hledal lidi k natočení reakcí právě při takové situaci. Dobrovolníci pak byli instruováni, aby na kameru mluvili jako k osobě, která jim právě sděluje, že jsou propuštěni a řekli, co si myslí. (HellFire)
  • Alternatívnymi názvami snímky boli aj názvy "Mileage", "My Life" či "In the Air". (MikaelSVK)

Související novinky

Co chystá Jason Reitman?

Co chystá Jason Reitman?

10.05.2016

Po Děkujeme, že kouříte, Juno a Lítám v tom patřil Jason Reitman mezi nejobletovanější mladé režiséry. Po Znovu a jinak, Prodlouženém víkendu a Mužích, ženách a dětech už mu ale tolik lidí nevěří.… (více)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (více)

Vera Farmiga v kovbojce

Vera Farmiga v kovbojce

18.04.2010

Byla oslňující v Lítám v tom (za které získala nominaci na Oscara) a snad ještě víc v hororu Orphan. V dalším filmu si pořádně zastřílí. Půjde totiž o nezávisle financovaný western A Thousand Guns, v… (více)

Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi

Mezinárodní filmový festival Cinema Mundi

08.02.2010

Město Brno a Jihomoravský kraj budou mít konečně velký filmový festival. Cinema Mundi 2010 se uskuteční 24. 2. – 3. 3. 2010 v Palace Cinemas Velký Špalíček. Přichází nejen s unikátní dramaturgií, ale… (více)

Reklama

Reklama