foto

Jason Reitman

  • nar. 19.10.1977 (39 let)
    Montréal, Quebec, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jason Reitman, narozen 19. října 1977, je kanadský režisér, scénárista, producent a herec. Je tvůrcem nezávislých filmů, což dokazuje i seznam jeho režisérských vzorů: Stanley Kubrick, Kevin Smith, Wes Anderson, Richard Linklater, Alexander Payne a Paul Thomas Anderson. Je rovněž synem slavného otce, režiséra Ivana Reitmana, tvůrce kultovních KROTITELŮ DUCHŮ.

Svou kariéru nastartoval šesti krátkými snímky z nichž první s názvem OPERATION (1998) si financoval sám a premiéru si odbyl na Festivalu Sundance. Jeho nejvíce oceňovanými „kraťasy“ jsou ale IN GOD WE TRUST (2000) a CONSENT (2004). V prvním se vypořádává s posmrtným životem a v druhém pro změnu se sexuálním. Oba jsou oceňované především pro vtipnost, kterou Reitman později „propašoval“ i do svých dlouhometrážních snímků.

Svůj první „velký“ film, THANK YOU FOR SMOKING, natočil v roce 2005 podle knihy Christophera Buckleyho. Film byl úspěšný jednak ekonomicky, když vydělal 24 milionů dolarů, ale rovněž filmařsky, protože získal dvě nominace na Zlatý Glóbus.

Jeho druhým a zatím posledním filmem je JUNO (2007). Film sklidil v loňském roce velký úspěch, který byl korunován čtyřmi nominacemi na Oscara, z nichž jednu proměnil za nejlepší originální scénář. Neuspěl tak v kategoriích nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší ženský herecký výkon. Pro Rogera Eberta se nicméně JUNO stala filmem roku 2007. Film byl rovněž úspěšný u diváků, jen v kinech ve Spojených státech vydělal přes 140 milionů dolarů, což je při rozpočtu 7,5 miliónu fantastické číslo.

V současnosti Reitman připravuje nový film s názvem UP IN THE AIR, kde bude hrát George Clooney, a který by měl do kin přijít v roce 2009. Jedná se opět o adaptaci knižní předlohy, tentokráte z pera Waltera Kirna, autora předlohy k jinému nezávislému snímku THUMBSUCKER.

Lukáš "perutman" Perutka

Režijní filmografie

Filmy

2017 Tully
2014 Muži, ženy a děti
2013 Prodloužený víkend
2011 Znovu a jinak
2009 Lítám v tom
2007 Juno
2005 Děkujeme, že kouříte
2004 Svolení
2001 Gulp
2000 Věříme v Boha
1999 H@
1998 Operation

TV seriály

2015 Casual (TV seriál)
2005 Kancl (TV seriál)

Dokumentární

2016 Roast Battle
2002 Uncle Sam

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Herecká filmografie

Filmy

2001 Gulp
2000 Věříme v Boha
1998 Operation
1997 Den otců
1993 Dave
1990 Policajt ze školky
1989 Krotitelé duchů II
1988 Dvojčata

Dokumentární

2014 And the Oscar Goes To... (TV film)
Misery Loves Comedy
21 Years: Richard Linklater
2010 Beyond Words
Guión busca estrella (TV film)

TV pořady

2010 Zlatý Glóbus 2010 (TV pořad)
82. Annual Academy Awards (TV pořad)
2009 Grammy Awards 2009 (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(370)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace