foto

Jason Reitman

  • nar. 19.10.1977 (38 let)
    Montréal, Quebec, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jason Reitman, narozen 19. října 1977, je kanadský režisér, scénárista, producent a herec. Je tvůrcem nezávislých filmů, což dokazuje i seznam jeho režisérských vzorů: Stanley Kubrick, Kevin Smith, Wes Anderson, Richard Linklater, Alexander Payne a Paul Thomas Anderson. Je rovněž synem slavného otce, režiséra Ivana Reitmana, tvůrce kultovních KROTITELŮ DUCHŮ.

Svou kariéru nastartoval šesti krátkými snímky z nichž první s názvem OPERATION (1998) si financoval sám a premiéru si odbyl na Festivalu Sundance. Jeho nejvíce oceňovanými „kraťasy“ jsou ale IN GOD WE TRUST (2000) a CONSENT (2004). V prvním se vypořádává s posmrtným životem a v druhém pro změnu se sexuálním. Oba jsou oceňované především pro vtipnost, kterou Reitman později „propašoval“ i do svých dlouhometrážních snímků.

Svůj první „velký“ film, THANK YOU FOR SMOKING, natočil v roce 2005 podle knihy Christophera Buckleyho. Film byl úspěšný jednak ekonomicky, když vydělal 24 milionů dolarů, ale rovněž filmařsky, protože získal dvě nominace na Zlatý Glóbus.

Jeho druhým a zatím posledním filmem je JUNO (2007). Film sklidil v loňském roce velký úspěch, který byl korunován čtyřmi nominacemi na Oscara, z nichž jednu proměnil za nejlepší originální scénář. Neuspěl tak v kategoriích nejlepší film, nejlepší režie a nejlepší ženský herecký výkon. Pro Rogera Eberta se nicméně JUNO stala filmem roku 2007. Film byl rovněž úspěšný u diváků, jen v kinech ve Spojených státech vydělal přes 140 milionů dolarů, což je při rozpočtu 7,5 miliónu fantastické číslo.

V současnosti Reitman připravuje nový film s názvem UP IN THE AIR, kde bude hrát George Clooney, a který by měl do kin přijít v roce 2009. Jedná se opět o adaptaci knižní předlohy, tentokráte z pera Waltera Kirna, autora předlohy k jinému nezávislému snímku THUMBSUCKER.

Lukáš "perutman" Perutka

Režijní filmografie

2015 Casual (TV seriál)
2014 Muži, ženy a děti
2013 Prodloužený víkend
2011 Znovu a jinak
2009 Lítám v tom
2007 Juno
2005 Děkujeme, že kouříte
Kancl (TV seriál)
2004 Svolení
2001 Gulp
2000 Věříme v Boha
1999 H@
1998 Operation

Dokumentární

2016 Roast Battle
2002 Uncle Sam

TV pořady

1975 Saturday Night Live (TV pořad)

Herecká filmografie

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(363)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace