Reklama

Reklama

Dorian Gray

Trailer

Lidé se odjakživa bojí stárnutí, ovšem někteří více. Představte si, že byste si navždy mohli zachovat krásnou mladou tvář a místo vás by stárnul váš portrét. Jak tento proces ovlivní lidskou duši a charakter? Příběh Doriana Graye byl již mnohokrát z filmován a stal se legendou. Dorian Gray byl mladý anglický aristokrat, kterému v životě nic nechybělo. Měl hezkou tvář, peníze a věděl, jak na ženy. Jenže se bál stárnutí. Až jednoho dne si nechává udělat portrét a vysloví tajné přání - chce aby za něj stárnul jeho obraz. A přání se splní. Dorianu Grayovi zůstává tvář nevinného mladíka, zatímco obraz nese stopy času i všech hříchů a zločinů, kterých se dopustil. Ale žádné tajemství se nedá udržet navždy a minulost ho po letech dohání v podobě Hallwarda i bratra dívky, jejíž smrt kdysi způsobil... (HBO Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (466)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Oscar Wilde napísal v roku 1890 román "Obraz Doriana Graya". Je to významné dielo svetovej literatúry. Dorian Gray si nechá urobiť vlastný portrét. Obraz, ktorý bude starnúť namiesto neho. Účinky času a staroby sa začnú prejavovať jedine na jeho portréte, zatiaľ čo jeho telo a tvár zostáva navždy mladým. Pretože pán Gray zapredal dušu diablovi. Týmto klasickým príbehom sa nechal v roku 2009 inšpirovať režisér Oliver Parker. Jeho filmová verzia sa Wildeovej literárnej predlohy pridržiava len zbežne, ale napriek tomu je to zaujímavý existencionálny horror. **** ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No, asi takhle... Knihu mám moc ráda, a to především díky dvěma věcem. Tou první je horrorová atmosféra, která se ve filmu objeví jen výjimečně a naplno funguje hlavně v traileru, tou druhou jsou filosofické rozhovory, z nichž zůstaly zachovány pouze ty nejdůležitější - ostatní byly nejspíš shledány jako nedůležité, a proto vydeletovány... Příběh se z velké části drží předlohy, a když už dojde na nějakou tu tvůrci vymyšlenou scénu (viz. metro), je pojata dostatečně působivě, takže ve finále vůbec neurazí... A ztvárnění postav? Ben Barnes se mi zamlouval již od prvního zhlédnutí traileru, a proto mě nemile překvapilo, jak prkenně a nepřirozeně zprvu působil (v průběhu filmu však dochází k razantnímu zlepšení), zato Colin Firth, ze kterého jsem měla největší strach, vůbec nezklamal. Takže za několik opravdu vychytaných scén, za úžasně provedený obraz a za Dorianovo "I'M WHAT YOU MADE ME!!!", je to nakonec za ***.:-) ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem poměrně zdařilá adaptace. Zajímavá, poutavá, nijak nudná a v potřebných místech mrazivá a až děsivá (ten obraz se fakt povedl). Otázkou zůstává, nakolik je tato současná verze modernizována (bude se tahle sádlo máslo požitkářská romantika oné určité skupině líbit? - Nezapomeňte, že se hlavní hrdina jmenuje Gray a jistě má svých pár odstínů) a nebo nakolik toho Wilde zamlčoval. I když stejnou otázkou je, zda měl Wilde na mysli zrovna tuhle temnou stránku věci (nemyslím si, ale uznávám, že to ve filmu nevypadá špatně, i když to vyznění - opravdu opět tohle musí být vykresleno jako zlé, temné a trestuhodné?). Kapitolou samou o sobě je Colin Firth. Firth je velmi schopný a dobrý herec, leč úplně stejně silně, jako na mě opůsobí herecky mě něčím odpuzuje a je mi nesympatický. Je to zvláštní stav. Na jednu stranu mě baví, na druhou mě prostě odpuzuje. Je fakt, že tohle je konečně film, kde byl ten druhý pocit značně přebit tím prvním. Zde je Firth výborný, stejně ajko jeho postava. Která je zbytečně tlačena do zápornosti. Vždyť tolik citováníhodných mouder, co vypustí z pusy. 3,5* ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Osobní srdeční záležitost podobně jako příběh Jekylla a Hydea ... Podobné tématicky. Vizuálně a herecky výborný. "Kdo by nechtěl jen šoustat, chlastat a fetovat, to nejlíp všechno zároveň a nikdy za to nic nezaplatit a být stále ve formě??" ... :))) Bohužel na to není většina z nás stavěná .. a ta která je, se změní v ďábelský amorální monstrum ... Přesně tak jako "chudák" Dorian v tomto filmu ... ;)) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Velké zklamání. Podle traileru jsem čekal atmosférickou pecku s výtečnou hudbou, ale nenechte se zmást. Film je úplně jiný a mnohem horší. Výprava a kamera je pěkná, ale hudba je narozdíl od zminovaného traileru hodně nevýrazná. A málo klasiky. Celé mi to navíc připadalo podané tak nějak zkratkovitě a mám pocit že pozornost se věnovala jiným věcem než by měla. Například období snad 30 let, kdy byl Dorian pryč, trvalo na plátně asi dvě minuty a vlastně jsme se vůbec nedověděli kde byl a co dělal. A najednou hup a po Londýně jezdí místo drožek auta. Nebo naprosto zbytečná vsuvka s bratrem Jimem, kterého nakonec naprosto směšně srazí vlak, který byl asi na elektrický pohon, protože jel naprosto neslyšně. Ano, film měl i silné místa, především v první půlce. Naopak konec mě nadobro přesvědčil o tom, že na čtyři hvězdy to nemá. Ke cti režiséra musím přičíst, že bylo opravdu vidět, že se hodně snažil, ale na víc asi nemá. Škoda. ()

Galerie (344)

Zajímavosti (10)

  • Film sa začal natáčať v lete roku 2008 v Ealing Studios a mestských častiach Londýna, dokončený bol v októbri. (Greenpeacak)
  • Film financovala Národná lotéria prostredníctvom UK Film Council's Priemere Fund a to sumou 500 000 libier. (Greenpeacak)
  • Dorian Gray (Ben Barnes) hrá v scéne s klavírom jazzovú pieseň "The Crave" od Jelly Roll Mortona, ktorá bola prvýkrát nahraná v roku 1939 aj napriek tomu, že dej filmu sa odohráva okolo roku 1880. (mips_)

Reklama

Reklama