Reklama

Reklama

Největší pecivál na světě

  • Československo Popolvár najväčší na svete (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Král Blahoslav (B. Križan) stárne a rozhodne se provdat svou jedinou dceru Růžový kvítek (Z. Skopálová) za jednoho z princů krále Levoslava (V. Müller). Ten po obdržení zprávy od svého dávného přítele nezahálí a musí určit, který z jeho synů se stane budoucím králem. Jeden je ovšem horší než druhý – Nejstarší Pravoslav (V. Černý) se nestará o nic jiného než o svůj vzhled. Prostřední princ Branko (G. Kyselica) se zase ze všeho nejlíp umí jen cpát a na nejmladšího Radka (M. Ťapák) král ani nepomyslí, protože je to pecivál a budižkničemu, který nejvíc času tráví se sedláky ve vsi. Levoslav dá svým dvěma starším synům úkol chránit pole, které každou noc rozdupou kouzelné koně. Radko oba bratry obelstí, koně zkrotí a od každého si vezme jeho magickou ohlávku, v nichž spatří obraz krásné princezny Růžový kvítek. Uvidí, jak je čím dál více vábena mocí zakletého obra, krále podsvětí Beberiče, jehož kdysi Blahoslav a Levoslav přemohli a uvěznili ve skalách. Stane se tak, že Růžový kvítek neuposlechne varování svého otce a Beberiče osvobodí. Na oplátku se jí strašlivý obr zmocní. Když nyní zná Radko osud princezny, rozhodne se ji zachránit… (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (7)

  • Natáčelo se také v Terchové, na Spišském hradě, v Štefanové a Tiesňanech. (M.B)
  • Film sa natáčal aj v exteriéroch Eliášoviec, čo je časť obce Nový Život a Dobšinskej ľadovej jaskyni. (Raccoon.city)
  • Rolu jedného z princov Branislava – Slaninu (Gustáv Kyselica) odmietol Jozef Bednárik, nakoľko s herectvom na trvalo tesne pred natáčaním skončil a chcel sa naplno venovať už iba režisérskej práci. (Raccoon.city)
  • Gustáv Kyselica spomínal na natáčanie rozprávky po 30 rokoch: "Režisér Martin Ťapák ma obsadil do filmu Popolvár najväčší na svete ako jedného z troch kráľovských princov, a to Branislava – Slaninu. Pre túto rolu som musel vedieť jazdiť na koni, ale aj pribrať 8 kíl, ktorých som sa doteraz nezbavil." (Raccoon.city)
  • Film získal na 21. FČSF v Ostrave 1983 2. miesto v diváckej filmovej ankete. (dyfur)
  • Film bol natáčaný v Mariánke, Pernštejne, Branči, Bodíkoch, Studienke, Zvolene, Domici, Bernolákove a na Orave. (dyfur)
  • Marek Ťapák je v titulkoch filmu uvedený pod pseudonymom Martin Marek. (corona)

Reklama

Reklama