Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi komediální nadsázkou a vážným kritickým pohledem na morální upjatost se vyznačuje slovenský snímek Zmluva s diablom. Vypráví totiž o nesnázích, v nichž se ocitla pětice dívek podezřelých, že se slavnostně zavázaly ztratit panenství ještě před maturitou. Pohoršeno je nejen vedení střední školy, zjevně považující takové chování za neslučitelné se socialistickou morálkou. Nikoho nezajímá, jak je to s "prohřeškem" doopravdy - a osočená děvčata se navzdory všem rozhodnou, že se budou chovat opravdu vyzývavě. Snímek tak dokládá choutky bývalého režimu sledovat i nejintimnější stránky lidského života. (CS Film)

(více)

Recenze (69)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Úsměvná záležitost o několika dívkách na střední, průšvih ve škole, rodičovské schůzky a hlavně touha po vlastním životě, po svobodě, po lásce.. Bavila jsem se náramně, herecký ansámbl fantastický, Ivan Mistrík opět skvělý, Marián Labuda nepřehlédnutelný, ucho Jaromír Hanzlík, no a Zuzana Kocúriková je nádherná sexy kůstka.. U mě filmová spokojenost.. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem zhlédl v rámci televizního cyklu slovenské nové vlny, a protože má dosud na ČSFD slušných 73 %, nabyl jsem dojem, že objevím utajený poklad. S přibývajícími minutami se ale dostavily rozpaky a pocit, že na film se v archívu ukládal prach oprávněně. Formanův Černý Petr je nadčasový a naprosto nemáte dojem, že by zestárl. Navíc spojení dramatu a komedie v něm funguje na jedničku. Ve Zmluve s diablom je tomu přesně naopak. Ten film zestárl a dramatická a komediální složka se v něm nešťastně tluče. Snímek je podivně nekonzistentní, jako by ho natáčeli ne snad dva, ale hned tři režiséři a podílelo se na něm několik scénáristů, kteří se nemohou dohodnout. Patří k tomu druhu filmů, kde dobře fungují jednotlivosti, ale jako celek vyvolává v nejlepším případě rozpaky. Dobrý gag vystřídá trapný fór, vedle kterého následující vážná situace vyzní nepatřičně. Nepodařený večírek připomíná Kým sa skončí táto noc a patří k povedeným pasážím, ale opět jsme u té nekozistentnosti, která zabíjí atmosféru. V takovém případě přichází částečně vniveč i potenciál špičkových herců, kteří se s výjimkou Menšíka v celku ztrácejí. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

ancientone 

všechny recenze uživatele

Neviem si pomôcť, film vo mne vyvoláva silno ambivalentné pocity. Snímka je totižto skvelá v detailoch: komentároch ohľadom ideí politického režimu, "takej rozprávky pre dospelých, symbolov vtipne pointujúcich scény, pri hádke s otcom prestrelenie klobúku ako narušenie neotrasiteľnosti autority alebo neprehliadnteľnej hry s čiernou a bielou, avšak základná nosná kostra, od ktorej sa odvíja celý naratív, pôsobí, najmä pri zakončení záverečného flámu, strašne umelo, vypočítane a neprirodzene. Hra dievčat je súčasťou ďalšej, vyššej hry ( ktorá sa hneď javí ako príliš pritiahnutá za vlasy), o čom od začiatku vieme, ale záverečná konfrontácia oboch skupín "hráčov" a vyústenie celej situácie je nepresvedčivé, nepôsobivé aj so spätnou platnosťou. ................ Chalan s protekciou má možnosť cestovať a sledovať "hnitie kapitalizmu", čo ho v konečnom dôsledku modeluje ako hedonistického cynika, na ktorého celá hra nepasuje pre svoju prílišnú detinskosť- od daného charakteru by sa čakalo niečo určite dômyselnejšie, ak by sa niečím takým až nechcene smiešnym vôbec zapodieval. Vyplýva z toho nepríjemné narúšanie inak šarmantnej uvoľnenosti,, typickej pre 60-te roky. ................... Zmluva s diablom sa mi najviac podobá na rezkého psíka priviazaného na obojku. Chce sa besniť a do istej miery sa mu to darí, ale obojok mu zabraňuje v plnom rozlete. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Tak skvěle rozjetý film, komedie s nadhledem a jakoby jen bokem utahující si ze socialisticko-katolicko-maloměšťácké společnosti slovenského městečka, s partou dívek, která ani trochu nezaostává za dívčím gangem ze Zločinu v dívčí škole (zvláště Sedmikáska Ivana Karbanová svou kreací trhlé adolescentky zastíní i krasavice Sylvii Turbovou a Zuzanu Kocúrikovou), s celou plejádou skvělých herců (jen to předabování Josefa Hlinomaze jsem nepochopil), s takovým nákladem hlášek a gagů - a skončí to tak trapným a nedomrlým závěrem a vysvětlením, které ten film shodí. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, jaké poklady přede mnou ještě zlatá šedesátá skrývají. Vynikající herecká sestava a nečekaná zápletka, kterou jako by si patentovaly až teenagerské komedie o třicet let a 9000 km jinde. Nenásilné proplétání dějů a scén končí ani nezamotané ani nerozmotané, jak je již ve filmech z té doby obvyklé. Tady to ovšem není úplně to pravé, má-li to být aspoň z části komedie, čekal bych nějakou zásadnější pointu. Nevadí, přesto je to velmi zaznamenáníhodný film. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Film kúpili aj do talianskej distribučnej siete Carla Pontiho (pod názvom La scuola delle vergini) a do čiernobieleho filmu boli pre nich dokrútené farebné erotické scény. (Raccoon.city)
  • Martu Rašlovú (Iška) odporučila režisérovi Zacharovi Věra Chytilová a Vieru Šimekovú (Emka) našiel v tanečnom klube Dynamitka. (Raccoon.city)
  • Dušan Kodaj, ktorý mal snímok pôvodne točiť, už mal preň aj názov Maturantky. Podľa režiséra Jozefa Zachara vychádza príbeh zo skutočnej udalosti, avšak v tom čase nebolo možné o tom natočiť dokument: "Žiadne dievča by (Kodaj) pred kameru nedostal." (Raccoon.city)

Reklama

Reklama