foto

Marián Labuda st.

  • nar. 28.10.1944 (71 let)
    Hontianske Nemce, Slovenský stát
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narozen 28. října 1944 v Hontianských Nemcích na Slovensku. Po absolvování divadelní fakulty Vysoké školy múzických umění v Bratislavě nastoupil do Slovenského národního divadla. V roce 1968 byl spoluzakladatelem legendárního generačního Divadla na korze v Bratislavě, odkud přešel po jeho zákazu na Novou scénu. Právě zde se vypracoval od komických a tragikomických typů, které mu mimořádně sedí, také k velkým dramatickým úlohám. Od roku 1990 je členem činohry SND. Hostuje také na mnoha předních českých divadelních scénách (Národní divadlo v Brně, Městské divadlo Zlín, Divadlo na Vinohradech).

Počátkem 80. let si jej všimli čeští režiséři. Juraj Herz mu svěřil titulní roli v komedii Buldoci a třešně (1981), s epizodními úlohami přišli Dušan Klein (Radikální řez) a Jiří Krejčík (Prodavač humoru). Jeho nejkrásnější filmovou rolí je ovšem řidič Pávek z komedie Vesničko má středisková. S nabídkou za Mariánem Labudou přišel Jiří Menzel, který vysledoval Labudův talent už v Činoherním klubu při zájezdových představeních, a věděl, že nesahá vedle. Dvojice Labuda-Bán dopomohla výborně napsané a natočené komedii k obrovské popularitě, ale i k nominaci na Oscara.

Pak už přicházely nabídky od českých režisérů jedna za druhou (Anděl svádí ďábla; Dobří holubi se vracejí; Vážení přátelé, ano; Andělské oči) a hlavně další Menzelovy snímky Konec starých časů, Žebrácká opera či Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. Objevuje se také pravidelně v pohádkách (Pták Ohnivák; Lotrando a Zubejda). Českého lva si odnesl za vedlejší mužskou úlohu v česko-slovenské koprodukci Záhrada.

Zdroj: presskit k filmu Obsluhoval jsem anglického krále

Herecká filmografie

2017 Zlatovláska
2016 Anděl Páně 2
2015 Stopy života - Derniéra (TV film)
2014 Andělé všedního dne
2012 Drahá tchýně (TV seriál)
Tak fajn
2011 Odcházení
O mé rodině a jiných mrtvolách (TV seriál)
2010 Dešťová víla
Vyprávěj - ohlédnutí (TV film)
2009 Jánošík - Pravdivá historie
Vyprávěj (TV seriál)
2008 Devatenáct klavírů (TV film)
Dve poviedky s Mariánom Labudom (TV film)
Taková normální rodinka
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
ROMing
2006 Obsluhoval jsem anglického krále
Příkopy (TV seriál)
Zima kúzelníkov (TV film)
2005 Náves (TV seriál)
2004 Rodinná pouta (TV seriál)
2003 Čert ví proč
2002 Černá slečna, slečna Černá (TV film)
Emigranti (TV film)
2000 Krajinka
Polštář Jadvigy
Posledná večera (studentský film)
Pra pra pra (TV seriál)
1999 Fontána pre Zuzanu 3
Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Nevěsta pro Paddyho (TV film)
Šest statečných
Všichni moji blízcí
Zabijačka (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Slepice versus Slepička (S01E01)
Orbis Pictus
Pták Ohnivák
1996 Bubu a Filip (TV seriál)
Jubileum (TV film)
Král Ubu
Lotrando a Zubejda
Silvánovci (TV seriál)
1995 Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Komorný spevák (TV film)
Nevinný (TV film)
Prasátko Rudi
Tút (TV seriál)
Zahrada
1994 Akumulátor 1
Andělské oči
Emil Pampúšik (TV seriál)
Komisař Rex (TV seriál)
Na krásnom modrom Dunaji
O Jankovi kľúčiarovi (TV film)
Tri poviedky so Zdenou Gruberovou (TV film)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Dobrou chuť (TV film)
Ein Mann für jede Tonart
Kanárská spojka
Kleine Vampir, Der (TV seriál)
Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina
1992 Chaos (divadelní záznam)
Pavilón číslo 6 (TV film)
Snehuliacke rozprávky (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
1991 Mastný hrniec (TV film)
Mein Bruder, der Clown (TV film)
Schůzka s Venuší
Tajomstvo alchymistu Storitza (TV film)
Zloději
Žebrácká opera
1990 Dávajte si pozor!
Modrý Jonatán (TV film)
Nemocný bílý slon
O Janovi a podivuhodném příteli (TV film)
Zostane to medzi nami (TV film)
1989 Jánošíkov dar (TV film)
Klietka (TV film)
Kolotoč (TV film)
Konec starých časů
Novinári (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Pasians (TV film)
Počkaj ma v parku (TV film)
Škola detektívky (TV seriál)
Vážení přátelé, ano
Zázrak svätého Vitalija (TV film)
1988 Akcia D (TV film)
Dobří holubi se vracejí
Don Juan (divadelní záznam)
Dravý nálet panny (TV film)
Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
Na také prípady sa nezabúda (TV film)
Rýchliková rozprávka (TV film)
Sedm hladových
Terno (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Nové Pištáčikové dobrodružstvá (TV film)
Počítač (TV film)
1986 Do-re-mi
Milovaný Célimar (TV film)
Polepetko (TV film)
Pytačky (TV film)
Sokovia (TV film)
Velká filmová loupež
1985 Raz, dva, tri (TV film)
To je váš prípad, Šetaffy (TV seriál)
Tri krát tri je deväť (TV film)
Vesničko má středisková
Výlet do Paríža (TV film)
1984 Falešný princ
Král Drozdí brada
Kto chce získať princeznú (TV film)
Múdra princezná (TV film)
Múdry Maťko a blázni (TV film)
O sláve a tráve
Prodavač humoru
Sladké starosti
Škriatok Kuzma (TV film)
Umenie komédie (TV film)
Vynálezy dedka Jahodu (TV seriál) - vyp.
1983 Dvojaký život doktora Šela (TV film)
Chrobák v hlave (TV film)
Radikální řez
Svadba bude (TV film)
Ťažký deň strigônika Ďura (TV film)
Upratovanie (TV film)
V službách zákona (TV seriál)
1982 Keď radí strach (TV film)
Mongolské rozprávky (TV seriál)
Najstarší škorec Svätopluk (TV film)
Otvorený účet (TV film)
Právo na omyl (TV film)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
1981 Buldoci a třešně
Hlúpa rozprávka (TV film)
Mizantrop (TV film)
Ostrov (TV film)
Prefíkaná vdova (TV film)
Spoveď vreckového zlodeja (TV film)
1980 Bakalári (TV seriál)
Demokrati
Dvadsaťtisíc v koši (TV film)
Macbeth (divadelní záznam)
Moreplavci (TV seriál)
Muž, ktorý miloval symfóniu čísel (TV film)
Na polici v hrnci (TV seriál)
Neresti ľudkov nepoctivých (TV seriál)
Princezná s jedným krídlom a jednou plutvou (TV film)
Strašne ošemetná situácia (TV film)
1979 Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Mandragora (TV film)
Oranžová schránka (TV seriál)
Platiť sa nebude (TV film)
Pochábeľ (TV film)
Ťaví zadok (TV film)
1978 Farebné rozprávky (TV seriál)
Inkognito (TV film)
Kazko Vlasko (TV film)
Kristína (TV film)
Nie
O nosatom kuchárovi a nohatom drotárovi (TV film)
Parížsky život (TV film)
Rodinný dom (TV film)
Sesternica Beta (TV film)
Spolužiak (TV film)
Štyri kolesá (TV film)
V srdečnom ovzduší (TV film)
Výmysly uja elektróna (TV seriál)
Žltá rozprávka (TV film)
1977 Čaj u pána senátora (divadelní záznam)
Fatinica (TV film)
Klamstvo dočasu - pravda naveky (TV film)
Medvedí deň Maťa Mateja (TV film)
Odsúdenie Paganiniho (TV film)
Popleta (TV film)
Rachotilkovia (TV seriál)
Ženatý za živa (TV film)
1976 My sme malí muzikanti (TV seriál)
Ružové sny
Sokovia (TV film)
Zenovo vedomie (TV film)
1975 Bunda (TV film)
Čudný človek (TV film)
Dýchni (TV film)
Kean (TV film)
Pacho, hybský zbojník
Sebechlebskí hudci
Sedem statočných budíkov (TV seriál)
1974 Figliar Sťopka (TV film)
Madame Favart (TV film)
Oslava (TV film)
Polizba (TV film)
Prípad z Amagerskej lúky (TV film)
1973 Ako ostrihať manžela (TV film)
Lupiči v Hammerponde (TV film)
Ťululum (divadelní záznam)
Vášeň vidieckeho herca (TV film)
Vymenená princezná (TV film)
1972 Anglická blcha v cárskom Rusku (TV film)
Dobrodružstvá Budzogáňa, zbojníckeho kapitána (TV seriál)
Mam'zelle Nitouche (TV film)
1971 Hodina modrých slonov
Sedem múdrych majstrov (TV seriál)
1970 A. C. Dupin zasahuje (TV seriál)
Debny (TV film)
Pán si neželal nič
Svadba (TV film)
Zločin slečny Bacilpýšky
1969 Molièr (TV film)
Nevesta (TV film)
Slávni detektívi a volské oko (TV film)
1968 Román o base (TV film)
1967 Zmluva s diablom
1965 Kým sa skončí táto noc
Mŕtvi nespievajú (TV film)
Neprebudený (TV film)
1964 Dundo a tí druhí (TV film)
Smoliarka (TV film)

Dokumentární

2015 Tajemství Mariána Labudy (TV film)
2014 Milan Čorba (TV film)
2009 Neobyčejné životy (TV seriál)
Nežná 1989 - 20 rokov manželstva so Slobodou (TV film)
Thank You Michael Jackson (koncert)
13. komnata Kamily Magálové (TV film)
1991 Fragmenty nežných dní (TV film)
1967 Profily (TV seriál)

TV pořady

2014 Festivalové minúty ARTFILM (TV pořad)
Neskoro večer: Talkshow Petra Marcina (TV pořad)
Vše nejlepší (TV pořad)
2013 60 pečetí (TV pořad)
2012 Česká 30 (TV pořad)
Nikto nie je dokonalý (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
Trampoty (TV pořad)
Vínečko (TV pořad)
2007 Takí sme boli (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2003 Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
2001 Basta fidli (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
2000 Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Na palmě (TV pořad)
Silvestr 2000 (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
My rádi jíme (TV pořad)
Noc s Andělem (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Setkávání (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Přezůvky s sebou (TV pořad)
1995 Na státní hranici (TV pořad)
1994 Gala Borisa Filana (TV pořad)
1987 Mojich sedem divov (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
Silvestrovská féerie (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Smejeme sa storočiami (TV pořad)
1982 Piesne nosím (TV pořad)
1981 Čaj o piatej (TV pořad)
Divadlo bez opony (TV pořad)
1980 Zlatý mamut (TV pořad)
1978 Ktosi je za dverami (TV pořad)
1974 Tak nekonečne krásna (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1965 Svet sa točí na kolotoči (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace