Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mezi komediální nadsázkou a vážným kritickým pohledem na morální upjatost se vyznačuje slovenský snímek Zmluva s diablom. Vypráví totiž o nesnázích, v nichž se ocitla pětice dívek podezřelých, že se slavnostně zavázaly ztratit panenství ještě před maturitou. Pohoršeno je nejen vedení střední školy, zjevně považující takové chování za neslučitelné se socialistickou morálkou. Nikoho nezajímá, jak je to s "prohřeškem" doopravdy - a osočená děvčata se navzdory všem rozhodnou, že se budou chovat opravdu vyzývavě. Snímek tak dokládá choutky bývalého režimu sledovat i nejintimnější stránky lidského života. (CS Film)

(více)

Recenze (69)

dANo 

všechny recenze uživatele

Skvelý čiernobiely slovenský film z prostredia malomesta, strednej školy a hlavne dospievajúcich mladých ľudí. Potešili ma hlavne výborné herecké výkony, ale aj scenár, ktorý posúval jednoduchý príbeh míľovými krokmi bez toho, aby niečo veľmi zdržoval a vysvetľoval... Ináč, dievčatá (resp. mladé herečky) vo filme sú veľmi pekné a aj z tejto stránky je radosť film pozerať. Vrele odporúčam, dávno ma slovenský film tak nepotešil. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Velmi vydařená tragikomedie z druhé poloviny šedesátých let, která je možná kapku poplatná době svého vzniku, ale já se skvěle bavila i dnes. Herecké výstupy Jaromíra Hanzlíka byly srovnatelné s tím, co předváděl Vladimír Pucholt třeba v Krejčíkově filmu Svatba jako řemen, a fakt hodně jsem se při nich nasmála. Z těch pěti pannen nejvíc zaválela Ivana Karbanová. Její dobrodrůžo s rovněž výborným Vláďou Menšíkem nemělo chybu. Za zmínku jistě stojí také oplzle podmanivý výkon Mariána Labudy. Děj sice mohl být trochu dotaženější, nicméně celkový dojem mi to nepokazilo. (80%) ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Zmluva s diablom je jeden z najlepších filmov o dospievaní aké som mal možnosť na poli slovenského filmu vidieť. ani nie tak svojou sociálno - výchovnou hodnotou, ale ľahkosťou akou sú tieto fakty posúvané k divákovi, čo má za následok, že film nenudí, zaujímavo sa na neho pozerá a je plný svetlých, komických momentov, ktoré vás donútia sa s chuti zasmiať, ale rovnako aj momentov, ktoré sú nezabudnuteľné silné - striptíz a samozrejme všetky scény z Menšíkom. Síce ma troška mrzí, že rodičovská fáza príbehu nebola viacej pestrejšia, pretože rozhodne prvá polovica sa môže pochváliť skvelým komickým načasovaním, ktorému kraľuje František Dibarbora. pre mňa jeden z nezabudnuteľných skvostov slovenskej kinematografie. " bohatý páni prehrali v kartách peniaze ťažko pracujúceho ľudu" " a čo mali robiť keď im nešla karta?" ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Snímek jsem zhlédl v rámci televizního cyklu slovenské nové vlny, a protože má dosud na ČSFD slušných 73 %, nabyl jsem dojem, že objevím utajený poklad. S přibývajícími minutami se ale dostavily rozpaky a pocit, že na film se v archívu ukládal prach oprávněně. Formanův Černý Petr je nadčasový a naprosto nemáte dojem, že by zestárl. Navíc spojení dramatu a komedie v něm funguje na jedničku. Ve Zmluve s diablom je tomu přesně naopak. Ten film zestárl a dramatická a komediální složka se v něm nešťastně tluče. Snímek je podivně nekonzistentní, jako by ho natáčeli ne snad dva, ale hned tři režiséři a podílelo se na něm několik scénáristů, kteří se nemohou dohodnout. Patří k tomu druhu filmů, kde dobře fungují jednotlivosti, ale jako celek vyvolává v nejlepším případě rozpaky. Dobrý gag vystřídá trapný fór, vedle kterého následující vážná situace vyzní nepatřičně. Nepodařený večírek připomíná Kým sa skončí táto noc a patří k povedeným pasážím, ale opět jsme u té nekozistentnosti, která zabíjí atmosféru. V takovém případě přichází částečně vniveč i potenciál špičkových herců, kteří se s výjimkou Menšíka v celku ztrácejí. Celkový dojem: 45 %. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Nestačím se divit, jaké poklady přede mnou ještě zlatá šedesátá skrývají. Vynikající herecká sestava a nečekaná zápletka, kterou jako by si patentovaly až teenagerské komedie o třicet let a 9000 km jinde. Nenásilné proplétání dějů a scén končí ani nezamotané ani nerozmotané, jak je již ve filmech z té doby obvyklé. Tady to ovšem není úplně to pravé, má-li to být aspoň z části komedie, čekal bych nějakou zásadnější pointu. Nevadí, přesto je to velmi zaznamenáníhodný film. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (11)

  • Film kúpili aj do talianskej distribučnej siete Carla Pontiho (pod názvom La scuola delle vergini) a do čiernobieleho filmu boli pre nich dokrútené farebné erotické scény. (Raccoon.city)
  • Celkové náklady filmu dosiahli 2 348 000 Kčs. (funesfilm)
  • Casting na herečky prebiehal po celom Slovensku a prihlásilo sa približne 800 dievčat. (funesfilm)

Reklama

Reklama