Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood viděl, co neměl: prezidenta Spojených států zapleteného do zločinu. Začíná nelítostná štvanice, kterou ukončí jedině smrt... Luther Whitney býval kdysi zlodějem velkého formátu. Teď si však užívá penze, chodí do místního muzea a ve svých kresbách se nechává inspirovat starými holandskými mistry. Idyla o napraveném starém muži však dokonale klame. Na spodních stránkách skicáře se totiž ukrývá precizní malůvka, která ho vzrušuje zdaleka nejvíc - dům starého miliardáře Waltera Sullivana a jeho mladičké ženy Christy. Pečlivě připravovaná loupež probíhá jako na drátkách. Jenže s jedním Luther nepočítal - že mladá paní Sullivanová s manželem neodjela na dovolenou, že se domů vrátí v tu nejnevhodnější chvíli a ještě k tomu s milencem! Jenže milostná předehra se změní v násilí, Christy se začne bránit ostrým nožem a je zastřelena dvěma ozbrojenými muži. Šokující divadlo, ke kterému je Luther odsouzen, tím ale zdaleka nekončí - ti dva jsou totiž z tajné služby a ten opilý sadista je samotný prezident Spojených států amerických! Bílý dům samozřejmě celou záležitost ututlá a začne pátrat po "viníkovi". Hlavním podezřelým se brzy stane právě Luther Whitney... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (180)

Martin741 

všechny recenze uživatele

Absolutni moc je krasny dokaz toho, ze hluche miesta v rezijnej filmografii sa nevyhybaju ani velikanom filmu : mal ich Orson Welles, a ma ich aj pan Eastwood. Scenar je sice slusny, o tom zadna. Co film vsak taha do priemeru, je minimum akcie, priemerne vykony hercov /Hackman, Eastwood/ a slabe tempo. A dejovu liniu som tusil a predvidal hodne dopredu. 63 % ()

Roseinka 

všechny recenze uživatele

Moc se mi tenhle film líbil, ale nemůžu dát pět hvězdiček z jednoho prostého důvodu. Není to pro mě úplně zapamatovatelný film - jen takové si podle mě zaslouží pět hvězd. Teď ho dávali v televizi a jediné, co jsem si pamatovala (a to jsem to viděla před cca 4 měsíci) byla vražedná scéna a sledování za zrcadlem. Ta byla naprosto skvělá, ale pak jsem netušila, co se bude dít, jako kdybych to viděla poprvý. Každopádně Eastwoodovy filmy se točí jen kolem něj, což je naprosto super, takže mě moc bavilo sledovat jeho herecké nadání. Stejně tak mě potěšila role Eda Harrise. Film je to dost napínavý, místy až dramaticky. A to mě baví. ()

Reklama

keoma26 

všechny recenze uživatele

to co se u jiných filmů zdá jako nevýhoda, to znamená "absolutní" nevěrohodnost příběhu, se u Clinta mění v největší přednost, když přistoupíte na tu surreálnost, můžete se místo příběhu plně soustředit na způsob jeho vyprávění a na vztahy mezi postavami, které nejlépe vystupují právě na pozadí naprostých klišé a stereotypů. Clint si jednoduše znovu vytváří svoje vlastní paralelní světy v rámci zažitého žánru a jeho obvyklých postupů.Jak píše Deleuze ve svém výkladu Prousta, i tady Clint pracuje se třemi typy znalů: prázdné znaky mondénního světa (apartnost politického a prezidentského života, tanec), lživé znaky lásky (náhrdelník, sexuální vztah úctyhodného stáří a mladé oběti) a smyslové znaky světa dojmů (převleky hlavního hrdiny, jeho triky, kreslení) - a to vše vzájemně spojuje do svébytného a komplexního znaku umění. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman jako chladnokrevný prezident, Ed Harris jakožto charizmatický detektiv, Clint Eastwood pro změnu nepolapitelný zloděj profesionál a Scott Glenn a Dennis Haysbert jsou elitní agenti tajné služby. Brilantní casting, o tom žádná. I ten děj se dá přežít, pokud pomineme jistá zjednodušení některých faktů a omezení se jen na výčet těchto jmen, protože Eastwood jakožto režisér nebral v potaz prakticky vůbec žádné vedlejší charaktery a když, tak to nedopadlo vůbec dobře (najatý sniper). Akce je minimum, nicméně Clint dokáže natočit napínavou scénu a i když jich tady není mnoho a celek se nese v lehce nevýrazném až televizním stylu, herecký ansámbl je tak kvalitní, že se nelze dívat na hodinky příliš často. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Krimi thriller s netradiční zápletkou a přes občas pomalejší tempo solidně gradujícím napětím. V druhé půlce sice lehce ztrácí dech, ale Eastwood před i za kamerou ho naštěstí dokáže s pomocí kvalitní herecké party přehoupnout přes laťku žánrového průměru. Lepší než předchozí Eastwoodova Půlnoc v zahradě dobra a zla, ale horší než následující Pravda zabíjí, přesto nenudí a bavil mě dokonce i napodruhé. ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Z kin si snímek odnesl přes 50 milionů dolarů. (ClintEastwood)
  • V úvodu filmu si jedna z postav pozve do bytu prezidenta, který jí roztrhá šaty. V dalším záběru jsou však šaty v pořádku. (CrownThomas)
  • Většina filmu se natáčela v Baltimoru, Washingtonu a okolí, zbytek v hollywoodských studiích. (ClintEastwood)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama