Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Clint Eastwood viděl, co neměl: prezidenta Spojených států zapleteného do zločinu. Začíná nelítostná štvanice, kterou ukončí jedině smrt... Luther Whitney býval kdysi zlodějem velkého formátu. Teď si však užívá penze, chodí do místního muzea a ve svých kresbách se nechává inspirovat starými holandskými mistry. Idyla o napraveném starém muži však dokonale klame. Na spodních stránkách skicáře se totiž ukrývá precizní malůvka, která ho vzrušuje zdaleka nejvíc - dům starého miliardáře Waltera Sullivana a jeho mladičké ženy Christy. Pečlivě připravovaná loupež probíhá jako na drátkách. Jenže s jedním Luther nepočítal - že mladá paní Sullivanová s manželem neodjela na dovolenou, že se domů vrátí v tu nejnevhodnější chvíli a ještě k tomu s milencem! Jenže milostná předehra se změní v násilí, Christy se začne bránit ostrým nožem a je zastřelena dvěma ozbrojenými muži. Šokující divadlo, ke kterému je Luther odsouzen, tím ale zdaleka nekončí - ti dva jsou totiž z tajné služby a ten opilý sadista je samotný prezident Spojených států amerických! Bílý dům samozřejmě celou záležitost ututlá a začne pátrat po "viníkovi". Hlavním podezřelým se brzy stane právě Luther Whitney... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (180)

kobejn 

všechny recenze uživatele

Pohádka máje...o zlym prezidentovi a jeho týmu a hodnym zloději, kterej zahraňuje svoji dcerku...klišovitá báchorka vycucaná z prstu, přitažená za vlasy jak blázen, ale natočil to "kovboj" Clint, takže se nebudu vzrušovat, hráli v tom dobří herci, a i když to byla naprosto nevěrohodná historka, přesto mě bavila a na jedno shlédnutí to bohatě stačilo... narozdíl od té hrůzy co natočil ve stejném roce bez své herecké účasti.... ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gene Hackman jako chladnokrevný prezident, Ed Harris jakožto charizmatický detektiv, Clint Eastwood pro změnu nepolapitelný zloděj profesionál a Scott Glenn a Dennis Haysbert jsou elitní agenti tajné služby. Brilantní casting, o tom žádná. I ten děj se dá přežít, pokud pomineme jistá zjednodušení některých faktů a omezení se jen na výčet těchto jmen, protože Eastwood jakožto režisér nebral v potaz prakticky vůbec žádné vedlejší charaktery a když, tak to nedopadlo vůbec dobře (najatý sniper). Akce je minimum, nicméně Clint dokáže natočit napínavou scénu a i když jich tady není mnoho a celek se nese v lehce nevýrazném až televizním stylu, herecký ansámbl je tak kvalitní, že se nelze dívat na hodinky příliš často. ()

Reklama

keoma26 

všechny recenze uživatele

to co se u jiných filmů zdá jako nevýhoda, to znamená "absolutní" nevěrohodnost příběhu, se u Clinta mění v největší přednost, když přistoupíte na tu surreálnost, můžete se místo příběhu plně soustředit na způsob jeho vyprávění a na vztahy mezi postavami, které nejlépe vystupují právě na pozadí naprostých klišé a stereotypů. Clint si jednoduše znovu vytváří svoje vlastní paralelní světy v rámci zažitého žánru a jeho obvyklých postupů.Jak píše Deleuze ve svém výkladu Prousta, i tady Clint pracuje se třemi typy znalů: prázdné znaky mondénního světa (apartnost politického a prezidentského života, tanec), lživé znaky lásky (náhrdelník, sexuální vztah úctyhodného stáří a mladé oběti) a smyslové znaky světa dojmů (převleky hlavního hrdiny, jeho triky, kreslení) - a to vše vzájemně spojuje do svébytného a komplexního znaku umění. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Absolutni moc je krasny dokaz toho, ze hluche miesta v rezijnej filmografii sa nevyhybaju ani velikanom filmu : mal ich Orson Welles, a ma ich aj pan Eastwood. Scenar je sice slusny, o tom zadna. Co film vsak taha do priemeru, je minimum akcie, priemerne vykony hercov /Hackman, Eastwood/ a slabe tempo. A dejovu liniu som tusil a predvidal hodne dopredu. 63 % ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Absolutní moc je spíš taková kriminální pohádka vyprávěná s celekem dostatečným nadhledem, několika vtipnými momenty a solidními herci. Clint má i tentokrát celou řadu drsnovtipných pšouků, ale herecky se zrovna nepřetrhnul. Zatímco Hackman mě přesvědčil, že dokáže bejt odporně paroubkovsky slizkej i na malém hereckém prostoru. I přes veškerou vykonstruovanost a scénář průhlednej jak papírek vod bonbonu, nemůžu říct, že by mě "Absolutní moc" absolutně nebavila. Takže průměrná trojka ve stylu "kouknout, zasmát se a zapomenout". ()

Galerie (53)

Zajímavosti (8)

  • Whitneyovo setkání s detektivem Frankem se odehrálo v kavárně Corcoran Gallery of Art, kousek od Bílého domu. (ClintEastwood)
  • Jako Sullivanovo sídlo, ve kterém se odehrává část děje, posloužila dívčí škola Maryvale nedaleko Baltimoru. (ClintEastwood)
  • Když Seth Frank (Ed Harris) rozebírá zločin s Lutherem Whitneym (Clint Eastwood), ptá se, proč zloděj, který musel být na loupež připraven, páčil dveře do sejfu, když vedle na stolku ležel ovladač. Tam sice opravdu původně ležel, ale Luther ho před odchodem zahodil do sejfu a zabouchl. (alambert)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama