foto

Clint Eastwood

  • nar. 31.5.1930 (87 let)
    San Francisco, California, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

„Miluji každý aspekt filmové torby.“
 
Vysoká postava a tvář ostrých rysů herce, proslaveného ze světa málomluvných westernů či policajtských thrillerů. Kdo by si pomyslel, že někdo takový se nakonec ještě zapíše režií uměleckých filmů zabalených do nejrůznějších žánrů? Jeho životní a filmový příběh je sledem překvapení a neočekávaných úspěchů. Filmem nadšený mladík pocházel z chudé rodiny San Franciského dělníka. Jako řada největších filmových legend začínal na místech, která neměla s uměním nic společného. Vyzkoušel si práci dřevorubce nebo plaveckého instruktora v americké armádě. Jindy měl k umění blíž. Hrál taky po barech na piano. Nic z toho nikam nevedlo, tak se dal na studia obchodu na Los Angeles City College. A když už byl v tom správném městě, byla jen otázka času, kdy se svou zajímavou image uspěje u některého filmového konkurzu.
 
V polovině padesátých let se začal objevovat v nejrůznějších béčkových sci-fi a komediích (Tarantula, Francis in the Navy). Pak přišel televizní westernový seriál Rawhide a na dost dlouhou dobu Eastwoodova role Rowdy Yatese. Westerny byly to, co mu sedlo nejlépe.  V letech 1964 – 1968 se přemístil do Itálie, kde v režii legendy jménem Sergio Leone vznikly kultovní westerny šedesátých let (Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný zlý a ošklivý). Nejklasičtější z klasických kousků svého žánru, jimž vládnul charismatický, drsný pistolník s přesnou muškou, Clint Eastwood. Filmy se staly velkým hitem a z jejich hlavního představitele se rázem stala mezinárodní hvězda žánru. Podle mnoha statistik byl Clint Eastwood jednou z nejvýdělečnějších filmových hvězd. Kdysi mu konkurovali John Wayne, Paul Newman a Robert Redford. Tyto hvězdy sedmdesátých let postupně odpadaly a nahrazovaly je jména typu Tom Cruise. To však není případ věčného Clinta Eastwooda, jehož jméno je stále předmětem titulů mnoha článků. Letos se čtyřiasedmdesátiletá legenda stala nejstarším člověkem, který dostal Oscara za režii filmu Million Dollar Baby.
 
Další etapou jeho herecké kariéry byla postava nekompromisního Harryho Callahana (Drsný Harry, 1971). Bezcitný policajt, který neuznává pravidla ani autority natolik, že on sám je zákonem, se stal oblíbenou postavou USA sedmdesátých let. Drsný Harry se tak objevil ještě ve čtyřech filmech. Podobný typ postavy mu přinesl Útěk z Alcatrazu (1979). Postava málomluvného drsňáka se divákům zalíbila natolik, že měli problémy s hercovým přijetím v rolích outsiderů, zejména těch z jeho režijních počinů. Debutem Eastwooda – režiséra byl průměrně přijatý thriller ze světa rádiové show, Zahrajte mi „misty“ (1971). O dva roky později už s vlastními filmy začal pořádně a dodnes se nezastavil. Přímo naopak. Od devadesátých let se filmy v jeho nenápadném rukopise ještě více zpomalovaly a stávají se psychologicky promyšlenějšími a dokonalejšími.
 
„Rád režíruji stejným způsobem, jakým chci být režírován já sám.“
 
Westernem se proslavil jako herec, není tedy divu, že jimi prorazil i jako režisér. V roce 1973 tak přichází do tajemného městečka jeho (poprvé současně zahraný i režírovaný) typický pistolník (Tulák ze širých plání). Začal se tvořit styl Eastwoodových filmů. Často s nenápadnou kamerou, užitím šerosvitu, pomalým střihem a hlavně se silnými postavami, jejichž vývoj je tím hlavním. Jsou psychologicky propracované, věrohodné, plné emocí a vzájemně se ovlivňují. Režisér Eastwood je umisťuje do žánrových filmů, jež zevnitř likviduje nečekanými příběhy. Byl tak asi jediný, kdo měl po přečtení scénáře k Million Dollar Baby vizi příběhu o vztahu otce a dcery a mnoha dalších problémech ukrytých za pouhým filmem o boxu. Rád se věnuje příběhům o znacích a problémech Ameriky. S Vesmírnými kovboji se vyjadřoval k dobývání vesmíru, v Pravdě zabíjení k trestu smrti, v Tajemné řece ke znásilnění, v Bojovém nasazení k válce a v Birdu k jazzu. Často také zobrazuje následky násilí (v Nesmiřitelných, v Dokonalém světě, Absolutní moci, Tajemné řece nebo i v Million Dollar Baby).
 
Největší úspěchy mu odjakživa přinášely westerny. V roce 1992 tak vznikl jeden z Eastwoodových nejuznávanějších filmů a poslední z klasických westernů, Nesmiřitelní. Jeho bývalý pistolník na stopě bandy násilníků sklidil u diváků úspěch a Eastwoodovi vynesl Oscara v kategoriích nejlepší režie a nejlepší film. Dalším společným znakem Clinových příběhů je právě tajemnost zmiňovaná už v souvislosti s jeho prvním režírovaným westernem. Snad na všechny jeho hrdiny číhají nějaké hříchy minulosti, připravené v pravou chvíli vyvstat na povrch a rozpoutat sled událostí. V dramatu Madisonské mosty je taková minulost přímo ústředním tématem.
 
Pro své jednoduché příběhy si pečlivě vybírá herce a řada známých postav si tak díky režiséru Eastwoodovi slušně rozšiřuje sbírky svých ocenění. Hned několik různých herců se honosí oscarovými nominacemi (nebo přímo zlatými soškami) z kovbojových filmů. Gene Hackman ho má z Nesmiřitelných, Sean Penn za roli hlavní a Tim Robbins za roli vedlejší v Tajmené řece. Marcia Gay Harden byla nominována za Tajemnou řeku, Meryl Streep za Madisonské mosty. Za nejnovější Million Dollar Baby je dostali Morgan Freeman a Hillary Swank. Clint Eastwood na svých hercích upřednostňuje minimum make-upu a rád používá první záběr. Při práci prý obyčejně pronáší prosté „okay“ namísto „akce“ a dalších podobných termínů. Ve většině svých režijních počinů si Eastwood také sám zahraje jednu z hlavních rolí. Ojedinělými příklady filmů, kde se svým partem nepočítal, je jeho bezbarvé kriminální drama Půlnoc v zahradě dobra a zla (1997) nebo životopisný Bird (1988). Výsledkem všech popsaných přístupů jsou filmy natočené v termínu a nepřekračující rozpočet, což je jistě potěšující pro Eastwooda – producenta svých filmů.
 
„Myslím, že děti jsou přirození herci. Děti pořád sní.“
 
Clinta Eastwooda nelze jednoznačně zařadit do jednoho, dvou žánrů. Úspěšně už točil akční  (Náhlý úder, Železný stisk) nebo dobrodružné kousky (Bílý lovec). Diváky docela překvapil, když se pustil do vyprávění dramatických příběhů, jako byl Bird o životě legendárního jazzového saxofonisty Charlieho Parkera, který si svým hráčstvím podmaní New York, ale  svoji slávu začne brzy utápět v drogách. Obdobně skvěle zvládnutý byl Dokonalý svět s Kevinem Costnerem v roli sympatického zločince na útěku s dobrovolným rukojmím v podobě osmiletého kluka. Režírující Eastwood si práci s dětským hercem užil a zahrál si tu neschopného pronásledovatele. Podařilo se mu vytvořit nesentimentální příběh o přátelství zločince a dítěte. V Madisonských mostech si herecky střihnul fotografa Roberta, který zasáhne do života Francescy (Meryl Streep) a režijně sklouznul přímo k romantickému dramatu.
 
Herec a režisér s holandskými, skotskými, irskými a anglickými předky svoji filmovou kariéru poměrně úspěšně odděluje od vlastního života. Možná až na pár výjimek, zato zásadních. Z prvního manželství z let 1953 – 1978 má dvě děti. Pak žil otec celkem sedmi potomků (mezi kterými jsou věkové rozdíly někdy více než třicet let), přibližně dalších deset let se svojí častou filmovou partnerkou Sondrou Locke. Hráli spolu v šesti filmech. Z interview s reportérkou kalifornské televize vznikl v roce 1993 další vztah a stárnoucí Eastwood se v roce 1996, kdy se narodila jejich dcera Morgan, znovu oženil.
 
Možná je to věkem, možná silnou osobností, že se Clint Eastwood nepřizpůsobuje způsobům dnešních filmů a zůstává věrný svým zadumaným příběhům, které už více než třicet let točí zřejmě hlavně pro potěšení a pro ty diváky, které neděsí zastavení se u nenápadných filmů. 

Jana "Jeanne" Krátká

Herecká filmografie

Filmy

2012 Zpátky ve hře
2008 Gran Torino
2004 Million Dollar Baby
2002 Krvavá stopa
2000 Vesmírní kovbojové
1999 Pravda zabíjí
1997 Absolutní moc
1995 Casper
Madisonské mosty
1993 Dokonalý svět
S nasazením života
1992 Nesmiřitelní
1990 Bílý lovec, černé srdce
Zelenáč
1989 Růžový cadillac
1988 Sázka na smrt
1986 Bojové nasazení
1985 Bledý jezdec
1984 Stahující se smyčka
V žáru velkoměsta
1983 Sudden Impact
1982 Honky Tonk Man
Ohnivá liška
1980 Bronco Billy
Vždycky zvítězit
1979 Útěk z Alcatrazu
1978 Nikdy neprohrát
1977 Železný stisk
1976 Násilník
Psanec Josey Wales
1975 Vražda na Eigeru
1974 Thunderbolt a Lightfoot
1973 Breezy
Magnum Force
Tulák z širých plání
1972 Joe Kidd
1971 Drsný Harry
Oklamaný
Zahrajte mi "MISTY"
1970 Dva mezci pro slečnu Sáru
Kellyho hrdinové
1969 Paint Your Wagon
1968 Cooganův styl
Kam orli nelétají
Pověste je výš
1967 Čarodějky
Magnifico extranjero, El
1966 Hodný, zlý a ošklivý
1965 Pro pár dolarů navíc
1964 Pro hrst dolarů
1958 Ambush at Cimarron Pass
Lafayette Escadrille
1957 Tony hledá Tokio
1956 Never Say Goodbye
Star in the Dust
The First Traveling Saleslady
Všechny lodě pryč
1955 Francis in the Navy
Lady Godiva of Coventry
Pomsta netvora
Tarantula

TV seriály

1959 Rawhide (TV seriál)
1957 Maverick (TV seriál)
1956 West Point (TV seriál)
1955 Highway Patrol (TV seriál)
Navy Log (TV seriál)
1952 Death Valley Days (TV seriál)

Dokumentární

2017 The Godfather of Fitness
2015 One Soldier's Story: The Journey of American Sniper
Tab Hunter Confidential
2014 Jean Sebergová (TV film)
Luc Besson - nepochopený (TV film)
2013 Eastwood Directs: The Untold Story
Milius
2012 Addicted to Fame
Casting By
2011 Kurosawa, la voie
2010 Clint Eastwood
Hope For Haiti Now (koncert)
2009 Reel Injun
2008 Clint Eastwood, le franc-tireur (TV film)
Erika Rabau: Der Puck von Berlin
Long Shadow of Dirty Harry, The
You Must Remember This: The Warner Bros. Story
2007 AFI's 100 Years... 100 Movies: 10th Anniversary Edition (TV film)
Man of Cinema: Pierre Rissient
Mr. Warmth: The Don Rickles Project
2006 Denn sie kennen kein Erbarmen - Der Italowestern (TV film)
Frankie Laine: An American Dreamer
2005 Budd Boetticher: A Man Can Do That (TV film)
Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2003 Blues (TV seriál)
2002 Intimate Portrait: Melody Thomas Scott (TV film)
Iron and Beyond
2001 Dirty Harry: The Original
Kurosawa
Režiséři: Wolfgang Petersen
2000 Clint Eastwood: Dokument (TV film)
In the Line of Fire: The Ultimate Sacrifice
Making of 'Space Cowboys', The (TV film)
Režiséři: Clint Eastwood
1999 Forever Hollywood (TV film)
Hell Hath No Fury
The Directors (TV seriál)
True Crime: The Scene of the Crime
1998 AFI's 100 Years... 100 Movies: The Antiheroes
Intimate Portrait: Marsha Mason (TV film)
Junket Whore
Monterey Jazz Festival: 40 Legendary Years
1997 Big Guns Talk: The Story of the Western (TV film)
Eastwood After Hours: Live at Carnegie Hall (koncert)
Eastwood on Eastwood (TV film)
1996 Wild Bill: Hollywood Maverick
1995 Ennio Morricone (TV film)
Martin Scorsese v roli průvodce americkým filmem (TV film)
1994 A Century of Cinema
Bravo Profiles (TV seriál)
Don't Pave Main Street: Carmel's Heritage
1993 Clint Eastwood: The Man From Malpaso (TV film)
In the Line of Fire: Behind the Scenes with the Secret Service (TV film)
1992 Clint Eastwood on Westerns (TV film)
Oscar's Greatest Moments
1991 Doris Day: A Sentimental Journey (TV film)
Harvey Shine Presents (TV seriál)
Here's Looking at You, Warner Bros. (TV film)
Hollywood Collection, The (TV seriál)
1989 Gary Cooper: American Life, American Legend
1987 Happy 100th Birthday Hollywood (TV film)
James Stewart: A Wonderful Life (TV film)
Ultimate Stuntman: A Tribute to Dar Robinson, The (TV film)
1985 Drôle de festival (TV film)
1980 Don Siegel: Last of the Independents (TV film)
1977 Man with No Name, The (TV film)
1971 Dirty Harry's Way
Režie: John Ford
1968 On Location: 'Where Eagles Dare'
1959 Disneyland '59 (TV film)

TV pořady

2015 Oscar's Red Carpet 2015 (TV pořad)
2014 The 68th Annual Tony Awards (TV pořad)
2012 Mrs. Eastwood & Company (TV pořad)
2009 Spike's Guys Choice (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2009 (TV pořad)
2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2007 (TV pořad)
79. Annual Academy Awards (TV pořad)
2005 77. Annual Academy Awards (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
Movie Loft, The (TV pořad)
Tribute to Barbra Streisand, A (TV pořad)
2000 Kennedy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts, The (TV pořad)
1999 The Late Late Show with Craig Kilborn (TV pořad)
1997 American Film Institute Salute to Martin Scorsese, The (TV pořad)
1996 American Film Institute Salute to Clint Eastwood, The (TV pořad)
1994 66. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1990 Sammy Davis, Jr. 60th Anniversary Celebration (TV pořad)
Stars 90 (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1969 The David Frost Show (TV pořad)
1962 The Merv Griffin Show (TV pořad)
1955 Allen in Movieland (TV pořad)

Skladatelská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(16 319)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace