Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (251)

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Nejlepší jsou drsné hlášky drcené mezi dásněmi válečného veterána. I žulová kostka je proti Eastwoodovi jen měkota. Zábavné i vážné. Vojenská akademie se starým vlkem v čele. Konec je sice trochu k smíchu, ale možná ten amatérismus je více reálný, než si myslíme. Po všech těch super akčních scénách z jiných filmů, se tohle blížilo více realitě. ()

Colonist 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl novinovým recenzentem a snažil bych se být objektivní, musel bych tomuto snímku dát čtyři hvězdičky. Sice pěkné, ale jen čtyři. Druhá polovina filmu je totiž oproti té první slabší. Ale jelikož filmy hodnotím za sebe, tak musím dát i tu pátou. Neboť Clint Eastwood je jako ten starej mariňáckej pes, co se opíjí, čte časopisy pro ženský a svým chraplákem stírá podřízené i nadřízené, vážně vynikající. Stejně jako v případě Olověné vesty je i tady první půlka z výcvikového tábora nepřekonatelná, škoda, že se to v té druhé zase odklonilo jinam... ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Nicim originalni, takovy ten typicky americky film osmdesatych let, ktere jsem hltal jeste v polovine devadesatych let. Je ale pravda, ze Eastwood ve sve caste roli spravneho Americana funguje skvele i zde! Na sve postavy si mohl udelat ochrannou znamku. Jen diky nemu a jeho hlaskam pridam ctvrtou hvezdicku. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Na víc než dvě hodiny je tu té zábavy přece jen trochu málo a akční sekvence se pak vůbec nepovedly. Poslední třetinu se "skutečnou akcí" na Grenadě bych úplně vypustil. Clintovo držkování  ale samozřejmě kouzelné a testosteron tu ze všeho stříká proudem a zapamatovatelných hlášek i situací je tu slovy pana seržanta plná řiť. Van Peebles před pádem do zapomnění taky snesitelnej a typickej osmdesátkovej "negr" a tak vcelku  spokojenost. Za tři ()

castor 

všechny recenze uživatele

Mám raději Clinta Eastwooda, který je i zranitelný a který přináší příběhy s nějakou přidanou hodnotou. V tomhle případě tu máme jen klasický chlapský příběh v klasickém zpracování, ve kterém se představuje jako sarkastické hovado, které dostane za úkol vycvičit bandu flámujících rekrutů. S nezvyklými metodami, aby uřvanou četu lehce „spravil“. Clint s původním scénářem nebyl úplně spokojený, až několikátá verze nakonec prošla. Vystupuje jako voják na prahu kariéry, který zjišťuje, že se nemá za čím ohlédnout, respektive netuší, co dál. Simulace války docela bída. Tržby byly slušné, výsledek u mě zůstal někde na půli cesty. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (9)

  • Když je ve 35. minutě nastoupena četa před Highwayem (Clint Eastwood), tak k ní přichází voják s ručníkem kolem pasu. Kolem čety ale projde o mnoho později, než by ve skutečnosti měl. (Duoscop)
  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama