Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Seržant Thomas Highway, veterán z války v Koreji, kde získal řadu vysokých vyznamenání, je sice tělem i duší voják, ale měl problémy s pitím a následnými rvačkami, takže je nakonec potrestán a převelen. Vrací se do školy, kde má cvičit nováčky námořní pěchoty. V jednotce, kterou dostane na starost, vládne totální chaos. Všichni by to vzdali. Ne tak seržant Highway. Pěstí a upřímným chlapským slovem žene rozmazlené rekruty na cvičák, a zanedlouho udělá průzkumáka dokonce i z černocha Stitcha Jonese, který byl v civilu něčím tak opovrženíhodným, jako je rockový zpěvák. Píše se rok 1983 a cepovaní vojáci se nekompromisnímu postoji a tvrdosti svého seržanta pošklebují jen do okamžiku, kdy dostanou rozkaz k bojovému nasazení na Grenadě. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (9)

  • Clint Eastwood v tomto filmu ztvárnil seržanta Highwaye, kterého sám popsal těmito slovy: „Zoufale se snaží dát ve svém životě vše do pořádku, ale je tím určitým typem člověka, který toho není schopen nějakým obvyklým konvenčním způsobem. Nepatří totiž do generace měkkot.“ (ClintEastwood)
  • Kubánské obrněné transportéry, které útočí na na četu americké pěchoty, jsou BRDM-2. (Horryx)
  • Natáčení probíhalo v Kalifornii. (reich)
  • Závěrečná sekvence o invazi na Grenadě vzbudila spoustu protestů, především scéna, kdy Highway (Clint Eastwood) střílí do zad zraněného nepřítele. Vedení sboru námořní pěchoty byla zakázána další spolupráce s filmovým štábem a dostalo příkaz se od filmařů distancovat. Podle Clinta Eastwooda vedení armády vůbec nepochopilo jeho ironické pojetí postavy Highwaye. (ClintEastwood)
  • Eastwood se rozhodl, že jeho bývalou manželku bude hrát žena přibližně stejného věku jako on, aby byl snímek divácky věrohodný. Obsazena byla Marsha Mason. (ClintEastwood)
  • Výkonný roducent filmu Fritz Manes byl sám kdysi "mariňákem" a dokonce byl vyznamenán za účast ve válce v Koreji. (ClintEastwood)
  • Eastwood musel ještě před natáčením získat souhlas amerického ministerstva obrany, aby mohl natáčet na skutečných vojenských základnách. Ministerstvo ale nemělo příliš pochopení, a tak byl scénář změněn a pravidelná armáda v něm byla nahrazena námořní pěchotou. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama