Režie:
Peter KerekesScénář:
Peter KerekesKamera:
Martin KollárHudba:
Marek PiačekObsahy(1)
Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film Ako sa varia dejiny je postavený na dvanástich receptoch vojenských kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko. (RTVS)
(více)Recenze (82)
"Možná si někdo představuje, že maso roste na stromech, ale Kerekes a jeho hrdinové jej z toho rychle vyléčí: reálné zabití krávy v jediném záběru, poprava kohouta a mnoho dalších předkuchařských rituálů zaručeně pobaví. Stejně jako celý Kerekesův snímek, který skvěle pracuje s absurditou a komikou…" více
"Ako sa varia dejiny nie je len výborným nápadom na filmové spracovanie a poctivým hľadaním podkladov. Je to práca kvalitného režiséra, ktorý vie ako dramatizovať obraz (kukuričné pole) a jeho výborne sekundujúceho tímu. Určite treba spomenúť hudbu Mareka Piačeka a strih Mareka Šulíka. Päť rokov…" více
"Pokud jste zarytí příznivci tradičních dokumentárních filmů o válce, tak nečekejte, že toto bude váš šálek kávy. Peter Kerekes se spíše snaží nastínit emoce a pohledy jednotlivých osob, kteří si válkou sice prošli, ale jejich zbraněmi nebyly pistole a granáty, nýbrž vařečky a hrnce."
"Jugoslávská kapitola je nejzajímavější a dává zapomenout i na slabší chvilky. Ač jsou totiž všechny příběhy působivé, je jich na jeden film moc a jejich sledování začne být po hodině lehce jednotvárné. Ještě štěstí, že to nejlepší si režisér schoval na konec: ať už povídání zmíněného Chorvata v…" více
"Jakkoli jsou výpovědi závažné, tvůrcům se v nich daří nacházet inteligentní humor. Skrze kuchyni se totiž často tvoří i boří státy, jak je uváděno na příkladu rozpadu bývalé Jugoslávie, kdy si premiéři Srbska a Chorvatska na jednáních naschvál servírovali svá typická národní jídla, což druhou…" více
"Režisér i pracuje s archivními snímky, které přibližují dějinné události, jichž se kuchaři kdysi účastnili. Většinou doplňují či přímo tvoří kontrapunkt k jejich vyprávění. Ale mnohé prozradí i samotné vzpomínky: třeba když jeden z francouzských kuchařů zavzpomíná, jak vojákům odjíždějícím bojovat…" více