Půlnoc v zahradě dobra a zla
Midnight in the Garden of Good and Evil
Polnoc v záhrade dobra a zla
Krimi / Drama
USA, 1997, 155 min
Clint EastwoodHudba:
Lennie NiehausPlakáty
Newyorčan John Kelso přichází do Savannah, aby zde napsal článek do prestižního magazínu o elegantní a exkluzivní Vánoční párty. Místo toho se však ocitne v centru událostí záhadné vraždy, kdy obchodník se starožitnostmi Jim Williams zastřelí svého mladšího milence Billyho Hansona. Kelso, který se rozhodne o všech těchto událostech napsat knihu se v době jeho toulkách po městem seznámí s těmi nejneuvěřitelnějšími a nejvýstřednějšími lidmi, jaké vůbec ve svém životě potkal: právníkem Joe Odomem, mladou šamankou náboženství Voodoo Minervou a transvestitkou kabaretní tanečnicí Lady Chablis. (oficiální text distributora)
gouryella
Prilis rozvlekle a nudne.(30.5.2002)
║Rozpočet $35miliónov║Tržby USA $25,105,255║Tržby Celosvetovo $25,225,000║(29.11.2009)
B!shop
Prislo mi, ze se Clint tak trochu nemoh rozhodnout, co to vlastne chce tocit. Pribeh o novinari, potkavajicim zvlastni lidi? Pribeh o zvlastnich obyvatelich Savannah? Soudni drama o bohatym znamym chlapkovi obvinenym z vrazdy? Jasne, je tu od vseho neco, ale nic z toho neni vypilovany k dokonalosti. Coz ale rozhodne neznamena, ze by film byl spatnej. Lehce prehnana 150 minutova stopaz nijak nevadi, film nenudi a i kdyz Clint nikam nespecha a i pres perfektni pribeh se toho vlastne zase tolik nedeje a dava hlavne prostor postavam, stejne film docela svizne utece, na cemz ma taky podil fakt, ze je proste zajimavej, spousta postav je spravne divna a cely to ma takovou lehoulince mysteriozni atmosferu. Navic se tu seslo kvalitni herecky obsazeni, bohuzel Cusack v hlavni roli nepobral moc charisma a tak ho ve vsech scenach zastinuje spickovej Spacey. Takze ve vysledku kvalitni drama a zaslouzeny 4*, divim se, ze ma film jen 67%.(1.10.2009)
igi B.
Příliš rozvleklé a příliš dobré. Rozvleklé přesně tak jak má být. Výborný film s lehce obskurní okultní zápletkou se skvělými hereckými výkony. Stávají se věci v Savannah... ;-)(11.1.2006)
Kryšpín
Ať si každej říká co chce, mě se ten film líbil. Pravdou je, že byl docela dlouhý, ale mě to nějak nevadilo. Zápletka je výborná. John Cusack se ocitá jako Alenka v říši divů, zvláštní lidi a jejich chování. Líbí se mi detaily, které by tam vůbec nemuseli být, ale nebýt nich, tak by se člověk opravdu nudil. Tím myslím třeba tu scénku, když jde John spát a pustí si magneťák, kde jsou zvuky velkoměsta. Aby mohl usnout, protože je na něj zvyklý.(6.3.2004)
Hunt
HUDBA: Lennie Niehaus(9.11.2007)
ClintEastwood
Záhadná vražda v Savannah. Eastwood mohl tentokrát film trochu zkrátit, to je pravda, ale stejně jde o zajímavou podívanou. Kevin Spacey, jako milionář podezřelý z vraždy a John Cusack jako novinář z New Yorku, který má případ popsat a prověřit jsou oba skvělí. Za zmínku stojí i malá role Geoffreyho Lewise a především mladé režisérovi dcery Allison, která je opravdu překrásná a elegantní. Určitě nadprůměrný a zajímavý film s povedenou atmosférou, podbarven tradičně kvalitní Niehausovou hudbou. To hlavní však mělo pro Clinta teprve přijít. __ Mercer House, kde se snímek odehrává - se nachází v samotném srdci Savannah v Georgii. V roce 1981 v této viktoriánské rezidenci zemřel Danny Hansford a podezřelým z vraždy se stal bohatý a všemi vážený majitel domu Jim Williams, který tvrdil, že jednal v sebeobraně. Celkem čtyřikrát stanul Williams před soudem, aby byl v květnu roku 1989 zbaven obvinění z vraždy prvního stupně. Byl to velice kontroverzní rozsudek, který se stal inspirací pro newyorského spisovatele Johna Berendta, který samozřejmě později prodal Hollywoodu práva na zfilmování svého bestselleru. // Clint Eastwood později přiznal, že byl jedinou, dostatečně šílenou osobou, která byla ochotna tento projekt zfilmovat. // Natáčení začalo v květnu roku 1997 a jeho průběh provázely a narušovaly stejně velké kontroverze, jako kdysi samotný případ. Rozvášněná atmosféra doprovázela tvůrce a osoby, které se podílely na produkci filmu, téměř na každém kroku. // V rámci příběhu dbal Eastwood na to, aby reálie filmu neodbíhaly od skutečných událostí. // Ještě před natáčením se Eastwood rozhodl promluvit s tehdejším Williamsovým obhájcem Sonnym Seilerem. Advokát Seiler se při natáčení stal pro režiséra nejbližším konzultantem a získal ve filmu i malou roli - zahrál si soudce Whita, který vedl soudní jednání.(18.11.2009)
Tommy987
Podľa Johna Kelsa je to "like Gone with the Wind on Mescalin" (trefné, treba povedať), podľa mňa skôr taký eastwoodovský Modrý zamat. Každopádne je to ale Clintov suverénne najabsurdnejší a najšialenejší film, kde ľudia chodia na prechádzky s imaginárnymi psami, voodoo "šamanky" pomáhajú so súdnymi spormi, predseda poroty chodí s muchami ovešanými na tele (samozrejme živými) a náladu pozdvihuje milo afektovaný/á transvestitná šoumenka (niekedy pripomínajúca Rubyho Roda z Piateho elementu). Kevin Spacey a "Lady Chablis" excelujú, Cusack a zbytok osadenstva podávajú štandardné výkony, nič viac, nič menej. Byť to o 20 až 30 minút kratšie, idem na plný počet. 8 / 10(21.6.2008)
Phobia
Vlastně ani nevím, jestli jsem to dala až do konce... Vybavuju si dobré herce - hlavně Spaceyho, vybavuju si zdlouhavost, vybavuju si nudu a čekání, kdy už se sakra něco pořádného začne dít. Ale připouštím možnost, že se na to zase někdy podívám a třeba se mi to bude líbit víc a v hlavě mi z tohoto hvězdně obsazeného filmu možná zůstane víc než slovo "nuda".(9.2.2009)
halogenka
Cusackova postava ve filmu říká, že to v Savannah vypadá jak v Severu proti Jihu, ale na drogách. A přesně to mě dost bavilo, ta ospalá atmosféra, kdy vám už pomalu nepřijde divné nic.(19.2.2007)
Aquarius
Tento film som videl už dávnejšie bez najmenšieho tušenia o čo ide. Nevedel som kto tam hrá, nevedel som kto to režíroval, nepoznal som príbeh. Úprimne, začal som ho pozerať preto, lebo sa mi páčil názov :-) Ako odchovanec Tarkovského a podobných jarmushovských kubrickov mi ten film ani na chvíľu neprišiel zdĺhavý či nebodaj nudný. Je síce pravda, že je to skôr kniha ako film, ale to vôbec nevadí. Film má skvelú atmosféru, perfektne sa pri ňom relaxuje, popíja vínko a defragmentuje harddisk :-) A ten šok na záver, že Eastwood!!! No proste, tá noc stála za to...(28.6.2006)
blitzer
Jeden z těch méně povedených Clintových filmů, kterých je naštěstí jako šafránu. Prvních 30 minut pro mě byla absolutní nuda, druhá půlhodinka mě už začínala docela štvát. Nebýt scén ze soudní síně, které přišly zhruba v polovině filmu a vnesly do děje svěží závan dramatičnosti, tak hodnotím ještě níž. Navíc mi žádná z postav (včetně těch hlavních) nebyla moc sympatická a všechny ty poťouchle bizardní osoby (šamanka, transvestita, muž s mouchami, muž s imaginárním psem...) mě silně iritovali. Druhá půlka filmu to naštěstí alespoň trochu zachránila a vybojovala slabé 2*.(8.9.2010)
lennyd
Savannah, městečko kdesi uprostřed Ameriky, si žije svým zvláštním životem. Zrovna jej navštívil Newyorský novinář John Kelso (John Cussack), aby napsal článek o největší vánoční párty, kterou pořádá místní milionář Jim Williams (Kevin Spacey). Už během večírku se Jim pohádá se svým mladým přítelem Billym (Jude Law), takže není divu, že městečkem otřásá zpráva o vraždě. Začíná dlouhý soudní proces, a John Kelso se chystá o celé akci napsat knihu. Až po teď jde o tuctovou detektivku - kdyby lidé v městečku nebyli, ehm, velmi zvláštní. Jeden chodí venčit 15 let mrtvého psa, druhý má k tělu přivázané mouchy a běhá po městě s lahvičkou jedu, tranvestita Lady Chablis, atd, atd... Celkově jde o velmi slušný film, který někomu může připadat "velmi" nudný a "velmi" dlouhý, ale já si myslím, že Clint Eastwood je dobrej režisér, a drží laťku kvality svých filmů velmi vysoko. Škoda že nedostal více prostoru Jude Law, ale i tak John Cussack a Kevin Spacey rozehrávají koncert svého umění. (Jedna perlička z filmu - první noc v klidném městě si John Kelso pouští k usnutí zvuky New Yorku :)(27.7.2004)
Radim
Stále se nejsem schopen rozhodnout, jestli se mi to líbilo, nebo ne. Na jednu stranu výborní herci (hlavně Kevin Spacey), dobrý příběh, poctivá filmařina, na straně druhé trochu rozvleklé, absence spádu. Prostě fakt nevím.(12.3.2005)
shantim
Zacatek mi prisel jako uvedeni do situace trochu dlouhy a nektere sceny z dalsiho prubehu filmu by sly take bud zkratit nebo uplne vynechat. Jinak jde ovsem o velmi slusny snimek, u ktereho neni rozhodne nuda. 68% hvezdicek(20.10.2009)
pepo
nuda,nuda,nuda.čakal som viac.eastwood dokáže točiť kvalitné filmy tak prečo sa nesnažil viac?(20.10.2003)
Tery16
Jedna hvězdička za Kevina Spaceyho, jedna za režiséra, jedna za scénu s rozčíleným Billem, jedna za prostředí a jedna za postavu Lady Chablis. Ať počítám, jak chci, tak mi vždycky vyjde pět.(17.11.2006)
Lacike
Eastwoodov Twin Peaks. Na prvykrat vam najskor bude vadit stedra stopaz (vlastne cela uvodna polhodina by sa dala kludne vystrihnut a film mohol kludne zacinat vrazdou Billyho Hansona), ale ked si sympaticky uletene postavicky tohoto mestecka zamilujete, tak pri dalsich reprizach budete vdacny za kazdu minutu navyse, ktoru v tomto mestecku stravite a pomale tempo nebude predstavovat ziadny problem.(21.11.2010)
2mig1
drama clinta eastwooda je dalším zajímavým kouskem v režisérkých položkách tohoto filmovýho veterána... zvláštní atmosféře, kterou film oplývá, napomáhá míchání několika žánrů a jejich specifikací různými jinými autory - najdeme zde jak grishamovské soudní drama, tak lynchovské panoptikum obyvatel menšího městečka (ještě nějakej trpaslík a mnohdy si spíš než v savanah budete případat jako na návštěvě v twin peaks).. pravda je, že bych se v tomto směru obešel bez prvků woo-doo a náznaku milostné linie johna cusacka, která je zcela zbytečná a působí jako nucené zlo.. ač je tempo půlnoci na první pohled velmi pomalé, ty dvě a půl hodinky, jenž můžou leckoho odradit, utečou překvapivě rychle.. při jejich průběhu nás sice nečekají žádné silné a skutečně zapamatovatelné scény (výjimku tvoří snad jen výborná a vtipná scéna na černoském plese), ale díky kvalitní eastwoodově režii, na který je znát, že přesně ví, čeho chce dosáhnout, a hereckým výkonům se jedná o film, který si pozornost jistě zaslouží... 7/10(5.8.2010)
Marg
Nuda, vlastně teď už vůbec nevím, o čem to bylo, prostě mi to vůbec neuvízlo v hlavě.(14.2.2003)