foto

Jude Law

  • nar. 29.12.1972 (43 let)
    Blackheath, Londýn, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Londýnský rodák, narozený 29.12.1972 má za sebou i přes svůj věk velikou škálu filmů, cen i uznání. Byl vyhlášen nejvíc sexy mužem roku 2004 a dvakrát nominován na Oscara. Ale vezmeme to od začátku...

Jméno dostal podle beatlesácké písničky "Hey Jude", rodiče, oba učitelé, milovali divadlo a možná právě proto začal už ve dvanácti letech studovat herectví. V sedmnácti z herecké školy odešel a po malé roli v krátkém filmu s Ianem Holmem THE TAILOR OF GLOUCESTER si zahrál jednoho z hrdinů soap opery FAMILIES. Ovšem práce na takovém seriálu ho nemohla bavit věčně. Na divadelních prknech měl o moc více prostoru a za hru HROZNÍ RODIČE byl nominován na Olivierovu cenu pro slibné začátečníky. Začal hrát konečně i hlavní role ve filmech.

Po nepříliš známých snímcích SHOPPING, MÁ MĚ RÁD,NEMÁ MĚ RÁD, nebo BENT se dočkal první více uznávané filmové role ve filmu WILDE o osudech stejnojmeného spisovatele, kde si zahrál spisovatelova milence Bosieho. Ne, že by se za ni dočkal nějakých hojných cen, ale bezpochyby ho vynesla zase o krůček výš. Všiml si ho Eastwood (PŮLNOC V ZAHRADĚ DOBRA A ZLA), Niccol (jeho prvotina GATTACA) i Cronenberg (EXISTENZ). Poté přišlo to, na co čekal. TALENTOVANÝ PAN RIPLEY a s ním první nominace na Oscara. Jeho energický Dickie Greenleaf musel okouzlit snad každého a Lawovi se nejspíš začínal plnit sen.

Brzy na to se totiž stal filmovou hvězdou první kategorie. I když si ještě naposled zopakoval hraní v nízkorozpočtovém LOVE,HONOUR AND OBEY, už nikdy víc se do béčkových toků nevrátil. Od té doby si totiž vyzkoušel snad všechny druhy rolí a filmů. Válečné, romantické, dramata, komedie i Sci-fi. Hrál v nich zabijáka (ROAD TO PERDITION), vojáka (NEPŘÍTEL PŘED BRANAMI, COLD MOUNTAIN - druhá nominace na Oscara),robota (A.I.) nebo letce (SVĚT ZÍTŘKA). Oblíbila si ho jak kritika, tak fanoušci. A i když se občas vrací na divadelní prkna, stal se absolutní celebritou, kterou si musí oblíbit snad každý...

Robert "Gary" Vrba

Herecká filmografie

2017 Král Artuš: Legenda o meči
Sherlock Holmes 3
Spy 2
2016 Genius
Il giovane papa (TV seriál)
2015 Špión
2014 Černé moře
Grandhotel Budapešť
2013 Connection
Dom Hemingway
Movie: The Movie 2V
The Gentleman's Wager
Vedlejší účinky
2012 Anna Karenina
Homeless Polar Bear, The
Legendární parta
2011 Boy in the Oak, The
Hugo a jeho velký objev
Nákaza
Sherlock Holmes: Hra stínů
360
2010 Repo Men
2009 Imaginárium Dr. Parnasse
Rage
Sherlock Holmes
2007 Moje borůvkové noci
Slídil
2006 Dveře dokořán
Prázdniny
Všichni královi muži
2004 Lemony Snicket: Řada nešťastných příhod
Letec
Mám rád Huckabees
Na dotek
Svět zítřka
Zlatíčko
2003 Návrat do Cold Mountain
2002 Road to Perdition
2001 A.I. Umělá inteligence
Ministry - What about us?
Nepřítel před branami
2000 Love, Honour and Obey
1999 eXistenZ
Presence of Mind
Talentovaný pan Ripley
1998 Hudba ze sousedního pokoje
Poslední střih
Tajemství krokodýlů
1997 Bent
Gattaca
Oscar Wilde
Půlnoc v zahradě dobra a zla
1996 Má mě rád, nemá mě rád
1994 Crane, The
Nakupování
1993 Marshal, The (TV film)
1991 Casebook of Sherlock Holmes, The (TV seriál)
Na starém zámku v Shoscombe (TV film)
1990 Families (TV seriál)
1989 Tailor of Gloucester, The (TV film)

Dokumentární

2016 Free Speech Fear Free
2013 Bond's Greatest Moments (TV film)
2012 Radioman
2010 Banksy: Exit Through the Gift Shop
2005 Odvážný nový svět
2003 Words and Music of 'Cold Mountain', The (koncert)
2002 AI: A Portrait of David
AI: A Portrait of Gigolo Joe
AI/FX
Dressing 'AI'
Film o filmu: Road to Perdition (TV film)
Robots of 'AI', The
2001 Enemy at the Gates: Through the Crosshairs
Inside 'Enemy at the Gates'
2000 Reflections on 'The Talented Mr. Ripley'
1999 Inside the Talented Mr. Ripley
Talented Mr. Ripley: Making the Soundtrack, The
1998 Brian Epstein Story, The (TV film)
1975 Arena (TV seriál)

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
2013 19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2011 83. Annual Academy Awards (TV pořad)
2010 The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2007 Xposé (TV pořad)
2004 76. Annual Academy Awards (TV pořad)
2003 Comic Relief 2003: The Big Hair Do (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
1996 Festivalové vteřiny (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
1991 The Charlie Rose Show (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1975 Saturday Night Live (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 Paul McCartney: Queenie Eye (hudební videoklip)

Režijní filmografie

1999 Historky z metra (TV film)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(2 721)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace