Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený policista Nick Pulovski přijde při přestřelce se zloději aut o svého stálého partnera. Poručík Garcia mu jako náhradu přidělí Davida Ackermana, nezkušeného mladíka z bohaté rodiny, který se snaží vymanit z ochranného vlivu svých rodičů. Pulovski, posedlý myšlenkou na dopadení šéfa zlodějského gangu Stroma, není novým partnerem příliš nadšen. Když banda přepadne kasino, čekají na ně Nick s Davidem přímo v trezoru. Mladík však nedokáže vystřelit na Stromovu milenku a vinou jeho váhání lupiči opět vyváznou, tentokrát dokonce s Nickem jako rukojmím. Slušňák David se konečně odhodlá k ráznému a tvrdému postupu. Vydá se po parťákovi pátrat a za sebou nechává spoušť. Přes řadu problémů se mu ho podaří najít a zachránit. Společně pak pronásledují prchajícího Stroma a jeho milenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

castor 

všechny recenze uživatele

Clintovi už bylo rovných šedesát, ač na to úplně nevypadal. Vsadil na vážnější tón a možná se tvůrci nechali trochu strhnout projekty o dvou vzájemně se popichujících poldech: ostříleným Clintem a drzým mladíkem z bohatých poměrů Charlie Sheenem. Společně se snaží dopadnout šéfa zlodějského gangu, kdy se dokonce starší z parťáků stane jeho rukojmím. Scénář je každopádně čistě rutinní bez jakékoliv připadné hodnoty. A akce je tu hlavně proto, aby to dostatečně bouchalo, nebo to vypadalo co nejvíc efektně (u záporáků shazujících auta z jedoucího kamionu se zřejmě inspiroval Michael Bay). Zelenáč nicméně propadl a byl to Eastwoodův další z komerčních neúspěchů v řadě, takže bylo na místě, aby sáhl do vlastní kapsy a vytáhl projekt, který roky odpočíval (triumf Nesmiřitelní). Slovní přestřelky obou hrdinů zároveň zdaleka nedosahují popichování poldů ze Smrtonosných zbraní a dalších. Pořád je to ale slušná zábava. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo rozloučení se se 70. a 80. léty, kdy šel z jednoho béčkového akčňáku či westernu do druhého, než se v 90. letech vrhl na áčkové a umělecky ambicióznější snímky. Co naplat, jeho sláva nepříjemně stagnovala a tak po neúspěchu posledního, pátého Harryho už jen setrvačností natočil RůŽOVÝ CADILAC a ZELENÁČE, který se svezl na dobové vlně buddy movies. Starý vlk samotář Clint tu vyfasoval tehdy už solidně hicující hvězdu Charlieho Sheena a podle sevřeného žánrového mustru (policajt přijde o parťáka, kterého se následně snaží pomstít a pod nohy se mu při tom plete nový parťák, který je úplně jiný než on, oba se nesnáší, ale dopracují se k vzájemnému respektu a přátelství) vystřihli jinak klasický Eastwoodovský akčňák s dobrou akcí, svižnými dialogy a vtipnými hláškami. Pozastavil bych se snad jen nad tím, že ve filmu o gangu kradoucím auta je jen jedna, byť slušná honička, kterou o třináct let později v druhých MIZERECH obšlehl a brutálně vytunil Michael Bay. Charlie Sheen usedl na motorku ještě dva roky nato v kvalitním motorkářském béčku VE STÍNU GANGU. ()

Reklama

Colonist 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu nic moc. Vlekla se, akční scény byly takové sterilní a neměly grády, Clint působil unaveně, jeho typické hlášky nefungovaly, s Charliem Sheenem neměl vůbec žádnou chemii a vzájemná interakce jejich postav byla minimální. Žádné špičkování, žádné dialogy, které by člověk od buddy movie očekával. Prostě se jen přesunovali z jednoho místa na druhé, kde se Clint snažil o drsňáka a Charlie mu někde opodál dělal křoví. Zato druhá polovina byla naopak velmi dobrá. Od té doby, co Charliemu došlo, že mu v žilách koluje tiger blood, mě film konečně přestal nudit (první půlka v žádném případě nesloužila k tomu, aby pomalu připravila cestu k proměně jeho charakteru, ačkoliv to byl možná původní záměr, pro mě byla první hodina prostě špatná a měl jsem co dělat, abych film nevypnul). Poté, co Charlie vymlátil bar (nejlepší scéna filmu) a vydal se za každou cenu zachránit svého parťáka, už to stálo za to. V závěrečné části pak konečně začala fungovat chemie mezi ústřední dvojicí a akce též začala mít koule. Záporáci byli solidní. Takže první půlka za dvě hvězdy, druhá za čtyři, tudíž celkem za tři. Díky té druhé polovině se v konečném součtu jedná o celkem zábavné eastwoodovské béčko. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tone klišé sa brodiaca krimi s dobrým obsadením, ktoré pôsobí paradoxne občas až parodicky. V 80. a začiatkom 90. rokov bolo natočených tak akurát kvalitných buddy filmov a Zelenáč je akosi navyše. Nájde sa zopár fajn momentov a poteší sem tam kamera, celok je však absolútne bez atmosféry a film by sa mohol odohrávať aj v Rimavskej sobote (bez urážky) a výsledok by bol rovnaký. On totiž Zelenáč pôsobí ako zákazka a čiže ako aj Eastwoodova strata času. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Sem tam ten scénář skřípe, ale jinak je to slušný mix hlášek Drsného Harryho zaučujícího svého nástupce, dobré akce a pár doteků sociální kritiky. Nijak moc, ale je tu. Buddy chemie mezi Eastwoodem a Sheenem zde funguje skvěle, takže nakonec jen škoda pár zbytečně rozvleklých pasáží. A vážně mi přišlo fajn, že "Addams" Raul Julia hrál záporňáka. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (14)

  • V tomto filmu se objevilo mnohem vice kaskadérů (87), než herců (37). (Sinecod)
  • Když David v čistírně řekne: "Balíček pro pana Monga", cituje přesně řeč Cleavona Littla ze zábavné parodie Mela Brookse Ohnivá sedla (1974). (ClintEastwood)

Reklama

Reklama