Reklama

Reklama

Taxík

(pořad)
Soutěžní / Rodinný
Česko, 2008, 28 min

Účinkují:

Aleš Háma (moderátor), Monika Absolonová (moderátor), Tomáš Matonoha (moderátor), Vojtěch Kotek, Tereza Kerndlová, Pavel Zuna

Obsahy(1)

V pořadu Taxík nastoupí nic netušící lidé do zdánlivě obyčejného taxíku a najednou zjistí, že jsou v televizním pořadu! Při jízdě mají možnost odpovídat na moderátorovy otázky a vyhrávat hotové peníze. Jsou-li úspěšní, tak na závěr cesty dostanou svoji výhru. Pokud ale zodpoví špatně příliš mnoho otázek, jsou z taxíku vysazeni, a to kdekoliv! Taxík je prostě jediné taxi, které vám zaplatí! (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (24)

  • V pořadu mohli soutěžící využít dvě nápovědy – radu kolemjdoucího nebo přítele na telefonu. Na začátku měl každý cestující tři životy, kdy při každé špatné odpovědi jeden ztrácel. (Duoscop)
  • Poprvé se Taxík vysílal v Česku v roce 2008. V zahraničí už v červnu 2005. (Duoscop)
  • Soutěžní pořad Taxík převzala ČT1 podle britského formátu. (Duoscop)
  • „Úplně na začátku jsme u hlavního nádraží nabrali pár, který pak úplně „zezelenal“ – během deště dvojice vběhla do taxíku a chtěla odvézt do nějakého hotelu na Smíchově. Když jsem se na ně otočil a oni zjistili, že se jedná o televizní taxík a natáčení, udělalo se jim špatně. Byli to milenci inkognito na falešné služební cestě. Takže jsme to do televize nakonec nemohli dát,“ prohlásil Aleš Háma, který pořad moderoval. (Duoscop)
  • V soutěži zažil Aleš Háma kuriózní situaci s mladíkem, který měl opravit chybu v názvu obrazu italského malíře Sandra Botticelliho „Zrození Venouše“ logicky na „Zrození Venuše“ – jednalo se o lehkou otázku za 500 korun. Kamarádka na telefonu mu poradila název Primavera namísto opravy jediného chybného písmenka. To přimělo Aleše Hámu zastavit taxík a vydýchat se. Ale po dalších otázkách už mu došly nervy a cestujícího z auta nekompromisně „vyhodil“. V epizodě pořadu Kde domov můj (od r. 2016) odvysílaném 27. března 2024 zazněla otázka, kde měl soutěžící opravit název obrazu Sandra Botticelliho „Zrazení Venouše“, u níž Aleš Hama podotkl, že tuhle otázku už někdy slyšel. Soutěžící podotkl, že rozhodně ne Zrození Primavera. (Duoscop)
  • „Já jsem si to moc užíval a dodneška na to vzpomínám s velkou láskou. Štáb byla taková moje druhá rodina, točili jsme často, dokonce jsme spolu jezdili i mimo natáčení. S Taxíkem jsme jinak procestovali celou republiku, vzpomínáme na to všichni moc rádi. Lidi, které jsme nabírali... vždycky to bylo jiné a možná i ta pestrost zajišťovala to, že mě natáčení bavilo,“ prohlásil Aleš Háma, který pořad moderoval. (Duoscop)
  • „Ohledně otázek se občas vloudila chyba. Dvakrát jsme položili otázku, na kterou jsme měli špatně napsanou odpověď. Jednou jsme navíc kvůli tomu i soutěžícího vyhodili. Pak jsme se mu dodatečně museli omluvit a samozřejmě vše napravit,“ prozradil Aleš Háma jako moderátor soutěže. [Zdroj: ahaonline.cz] (SONY_)
  • Jednou při natáčení se stalo to, že televizní taxík postihla policejní kontrola. Městská policie chtěla vidět průkaz způsobilosti. (SONY_)
  • Do té doby rekordní částka 16 500 Kč bez doublu padla dne 28. listopadu roku 2013. (P. J. D.)
  • Po úvodu moderátora se popojede autem cca 10 metrů, poté se zastaví a soutěžící podepisují smlouvu. Tedy smlouva se podepisuje předem, a ne až na dojezdovém místě, a to kvůli tomu, aby nedošlo k situaci, že soutěžící řekne, že smlouvu nepodepíše - pak by nebylo možné díl vysílat. (Kuny27)
  • Aleš Háma dostává sluchátkem od dramaturgie přesné znění otázek, ale ve speciálním díle potvrdil i to, že si některé otázky tématicky vymýšlí i přímo za jízdy. (DexMASTER094)
  • Aleš Háma musí při moderování taxíku zvládat obrovský tok informací najednou, a proto mu byl do soutěžního taxíku pořízen automat, aby se alespoň nemusel obtěžovat řazením. (DexMASTER094)
  • Ford S-MAX použitý pro českou verzi Taxíku je majetkem ČT a krom tohoto pořadu nebyl nikdy nikde použit. Ve speciálním díle ze zákulisí moderátor Aleš Háma na ukazateli přečetl i celkovou ujetou vzdálenost, která byla cca 6 278 km. (DexMASTER094)
  • Je možné všimnout si, že peníze vyhrávají soutěžící většinou až po prvních dvou "kolech". (fiLLthe3DD)
  • Za jeden natáčecí den se původně stihlo z úsporných opatření „vyzpovídat“ i dvanáct soutěžících. Pozdějí to bylo okolo sedmi až osmi. (juta)
  • Moderátor má během jízdy sluchátko, do kterého mu režisér říká pokyny a otázky pro soutěžící. (juta)
  • Jeden soutěžící podal na Aleše Hámu trestní oznámení, že se nevěnuje plně řízení, ale soutěži. Policisté toto trestní oznámení prověřili a ze záznamů zjistili, že se Háma skutečně dopustil dvou přestupků. (juta)
  • V taxíku je vždy přichystáno pro soutěžících 35 000 Kč. (juta)
  • Peníze se výhercům vyplácí až dodatečně, předání peněz v taxíku je tak jen „na oko“. (juta)

Reklama

Reklama