Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Trocha na oživenie pamäti. Príbeh : Židia v protektorátu a v Slovenskom štáte. V roku 1939 došlo k rozdeleniu Československej republiky a tým aj k rozdielnym formám holokaustu. V Čechách arizácia židovského majetku bolo plne v nemeckých rukách a samotní Česi sa skôr snažili o podlomenie ich sebavedomia. Boli to rôzne zákazy, nesmeli chodiť do kín, divadiel, reštaurácii, boli vylučovaní z rôznych nákupov, nemohli chodiť po ôsmej von, do parkov a podobne. Nakoniec se po roku 1941 psychologické ponižovanie Židov začalo meniť vo fyzickú likvidáciu. Smutnú úlohu tu zohral Terezín, ktorého bránami prešlo okolo 140 000 Židov. V Čechách k pogromom po skončení vojny takmer nedochádzalo. V Slovenskom štáte si rasovú segregáciu vykonávali sami Slováci podľa pokynov z Ríše. Prvý transport odišiel 25.3.1942 z Popradu a do októbra bolo transportovaných 57752 židov. Slovenská vláda platila Nemecku za každého odsunutého Žida 500 ríšskych mariek. Tuka žiadal nemeckú stranu, aby podpísali zmluvu s tým, že za tento poplatok sa Nemci zaručia, že Židia sa späť už nevrátia. Toto Nemci odmietli. Vojna skončila a Židia, ktorí prežili sa vracajú domov, na Slovensku bolo obrovské množstvo arizátorov, ktorí sa takto získaného majetku nechceli vzdať a tak dochádzalo k pogromu (viď Topolčany). ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Nelepší pořad ČT, který je v mých bulvách skvělým doplňkem/tv verzí rozhlasových "Toulek Českou minulostí," s kteroužto relací se díky odlišnému přístupu k formátu nebijí (postupný trip po časové ose vs. střídající se témata). Témata samotná jsou zajímavá a je jen dobře, že postupem času nejsou jen cs, ale obrací se všude tam, kam naše historie dohlédne (ač se zeleným zákalem). Výběr hostů je výtečný (a debaty nejen zábavné, ale častokrát i s grácií humorné), stejně tak i moderátor je dostatečně kvalitní a působí solidním dojmem neblbé osoby, což se velmi hodí (občasně moderující Marie Koldinská sice trošku zaostává, ale ne o moc). PS: Výtečná znělka ()

Reklama

PaulCZE odpad!

všechny recenze uživatele

Formát toho pořadu je mimo, člověk by se rád něco dozvěděl, ale buď si pozvaní hosté (většinou někdo kdo je k uzoufání nudný) honí ego svými načtenými znalostmi, které jsou předkládány zcela nesouvisle a nebo to sklouzává do laciné agitky názorů soudruha Kučery a ČT. Potemnělé kulisy z roku 1980 celou tu unylost jen podtrhují. K pořadu vysílanému k výročí 100 let založení Československa. Hodinu tam mluví o tom jak to bylo za První republiky špatné a pak na konci vychválí Havla, jaký to byl strádající vězeň a že si sám vydobyl světový věhlas. Případně v dalším díle chválí, jak jsme skvěle orientovaní na západ, že by se to Masarykovi určitě líbilo. No tak to jo, svazáci z ČT.. určitě by se mu líbilo, že Česká republika není úplně svým pánem. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Pořad „Historie.cs“ vypadá takhle na první pohled dost kultivovaně. Problém tkví v tom, že „názory“ přítomných odborníků jsou často prezentovány jako fakta a fakta jako názory. Ne, prostě ne, já osobně si z touto formou pořadu dnes už nevystačím, já radši onu historii pod pokličkou, tu kterou nás neučili, a tu, o které se v podobných pořadech nikdy nic nedozvíme. To si mohu otevřít rovnou wikiprdii:-) Lže se všude a všem, tak proč by se nemohlo lhát i tady? „Koho chleba jíš toho píseń zpívej“. Většina lidí bude věřit všemu možnému jenom ne pravdě. Pravda je totiž to, čemu nikdo nikdy nechce věřit. ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý pořad, ze kterého se lze dozvědět hodně zajímavých informací o různých historických událostech a etapách. Kvalita pořadu se ale samozřejmě hodně odvíjí od pozvaných historiků. Osobně mám radši předem připravené dokumenty s jasným scénářem, který je doplněn odpovídající (a vysvětlující) obrazovou stránkou. Přesto i tento jednoduchý diskuzní formát může mít velký přínos... obsahuje více hodnotných informací a názorů slavných historiků, navíc sledování jejich diskuze umožňuje i neméně přínosný vnik do jejich myšlení. Jen to neustálé ignorování (historických) geografů ve všech těch dílech o krajině či obyvatelstvu (kde by měli často mnohem více co říci než pozvaní hosté) mě docela štve. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama