Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (83)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Na našich televizních obrazovkách bych celkově uvítala více kvalitních diskusních pořadů na různá témata... s hosty, kteří umí (slušně!) diskutovat a jsou odborníky v dané problematice. Díky České televizi za tento pořad, který odpovídá výše uvedeným kritériím v oblasti české historie. Zajímavé komentáře: Aky, Gemini, LiVentura, Mariin, Karlos80, xxmartinxx. ()

PaulCZE odpad!

všechny recenze uživatele

Formát toho pořadu je mimo, člověk by se rád něco dozvěděl, ale buď si pozvaní hosté (většinou někdo kdo je k uzoufání nudný) honí ego svými načtenými znalostmi, které jsou předkládány zcela nesouvisle a nebo to sklouzává do laciné agitky názorů soudruha Kučery a ČT. Potemnělé kulisy z roku 1980 celou tu unylost jen podtrhují. K pořadu vysílanému k výročí 100 let založení Československa. Hodinu tam mluví o tom jak to bylo za První republiky špatné a pak na konci vychválí Havla, jaký to byl strádající vězeň a že si sám vydobyl světový věhlas. Případně v dalším díle chválí, jak jsme skvěle orientovaní na západ, že by se to Masarykovi určitě líbilo. No tak to jo, svazáci z ČT.. určitě by se mu líbilo, že Česká republika není úplně svým pánem. ()

Reklama

ryba443 

všechny recenze uživatele

Kvalita pořadu samozřejmě stoupá a klesá s kvalitou pozvaných hostů, někdy bych dal pět hvězdiček, někdy i třeba jen dvě až tři (a například v dílu o Lidových milicích přirovnal jeden z hostů členy dnešních klubů vojenské historie k členům LM, za to bych mu dal přes h... ehm, odpad). Obzvlášť rád mám pak díly s Eduardem Stehlíkem, to je podle mě odborník na svém místě. Pořad jako takový je výborný nápad a záslužný počin, těší mě počet dílů a probíraných témat, a ač mám někdy jiný názor než diskutující hosté, pod těch pět asi jít nemůžu. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Trocha na oživenie pamäti. Príbeh : Židia v protektorátu a v Slovenskom štáte. V roku 1939 došlo k rozdeleniu Československej republiky a tým aj k rozdielnym formám holokaustu. V Čechách arizácia židovského majetku bolo plne v nemeckých rukách a samotní Česi sa skôr snažili o podlomenie ich sebavedomia. Boli to rôzne zákazy, nesmeli chodiť do kín, divadiel, reštaurácii, boli vylučovaní z rôznych nákupov, nemohli chodiť po ôsmej von, do parkov a podobne. Nakoniec se po roku 1941 psychologické ponižovanie Židov začalo meniť vo fyzickú likvidáciu. Smutnú úlohu tu zohral Terezín, ktorého bránami prešlo okolo 140 000 Židov. V Čechách k pogromom po skončení vojny takmer nedochádzalo. V Slovenskom štáte si rasovú segregáciu vykonávali sami Slováci podľa pokynov z Ríše. Prvý transport odišiel 25.3.1942 z Popradu a do októbra bolo transportovaných 57752 židov. Slovenská vláda platila Nemecku za každého odsunutého Žida 500 ríšskych mariek. Tuka žiadal nemeckú stranu, aby podpísali zmluvu s tým, že za tento poplatok sa Nemci zaručia, že Židia sa späť už nevrátia. Toto Nemci odmietli. Vojna skončila a Židia, ktorí prežili sa vracajú domov, na Slovensku bolo obrovské množstvo arizátorov, ktorí sa takto získaného majetku nechceli vzdať a tak dochádzalo k pogromu (viď Topolčany). ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Dokumentární pořad o historii v němž vystupují převážně skuteční historici a to fundovaně vybraní. Například v BBC standard, v rámci ČT něco dosti nevídaného. Připočteme-li k domu obrovské množství dílů a tedy i zpracovaných historických událostí, pak je třeba říci že málokdy lze v našem mediálním prostoru najít kvalitnější a fundovanější materiál k novodobé i starší české historii. Vytýkat lze pouze jednotlivosti, například to že hosté nekomentují prostřihy v podobě historických materiálů či rozhovorů. To přitom může být velmi zavádějící, zvlášť pokud se k historickým tématům zdánlivě fundovaně ale ve skutečnosti zpravidla naprosto tendenčně a mylně vyjadřují například spisovatelé či politici... Celkový dojem: 90% Zajímavé komentáře: Matematicka, berg.12, Radek99, Gemini a určitě ještě řada dalších ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama