Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Publicistický cyklus o významných okamžicích československých a českých moderních dějin po roce 1918. Pořad vyrábí Redakce aktuální publicistiky zpravodajství ČT. Vedoucím projektu je zkušený dramaturg Čestmír Franěk, který připravuje pořad ve spolupráci s dramaturgy A. V. Polednem a Tomášem Brzobohatým. Režie pořadu se ujali Václav Křístek a Vítězslav Romanov. Moderátorem a hlavním scenáristou Historie.cs je novinář a publicista Vladimír Kučera. Příležitostně jsou do cyklu zařazovány i pořady věnované tématům z českých dějin od středověku po 19. století, jejichž scenáristkou a moderátorkou je historička Marie Koldinská. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (84)

ryba443 

všechny recenze uživatele

Kvalita pořadu samozřejmě stoupá a klesá s kvalitou pozvaných hostů, někdy bych dal pět hvězdiček, někdy i třeba jen dvě až tři (a například v dílu o Lidových milicích přirovnal jeden z hostů členy dnešních klubů vojenské historie k členům LM, za to bych mu dal přes h... ehm, odpad). Obzvlášť rád mám pak díly s Eduardem Stehlíkem, to je podle mě odborník na svém místě. Pořad jako takový je výborný nápad a záslužný počin, těší mě počet dílů a probíraných témat, a ač mám někdy jiný názor než diskutující hosté, pod těch pět asi jít nemůžu. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Další z dokladů přínosu, ba potřebnosti, veřejnoprávní televize (a jejího zdarma přístupného digitálního archivu, muhehe). Historie.cs je naučným historickým pořadem sice tradičního, lehce usedlého stylu, kde se sedí kolem stolu a debatuje se, ale věnuje se širokému spektru událostí/témat/institutů, které se objevily v našich dějinách a více či méně s nimi hýbaly - má ovšem velmi daleko k suchopárnému dějepisnému výkladu, který spousta studentů zná ze středních škol všech typů (já naštěstí ne, protože jsem měl tu čest s panem profesorem Koutem), protože jde o fundované diskuze, které namísto chrlení dat a jmen vysvětlují souvislosti a takového toho "ducha doby". Prostě na tohle dávejte moje koncesionářské poplatky a budu naprosto spokojen;) 80% ()

Reklama

Mtytjouda 

všechny recenze uživatele

Jeden z pořadů, které se v dnešní televizi dají sledovat a zároveň mi z nich není na blití. Zaručeně jsem neviděl všechny díly a ani to nemám v plánu, ale témata, které mě zajímají jsou velmi dobře diskutovaná, rozebraná do detailů a hosté, kteří do studia chodí jsou opravdoví odborníci. Jeden z pořadů, které se vyplatí sledovat, pokud má člověk rád historická fakta a ne jen fámy nebo publicistické sračkoidní časopisy typu Epocha nebo History. 100% ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

Publicistický a diskuzní pořad podle mého gusta. Publicistika prosta plytkosti, buranství a diletantismu, zajímaví hosté, historická témata v souvislostech. Glosy a komentáře Vladimíra Kučery i k současnému dění patří také k mým oblíbeným a vyhledávaným. Přeji všem tvůrcům tohoto záslužného pořadu hodně zdaru a dlouhou výdrž. "To je život," povzdechla si historie, učitelka života, "každý rok učit podle nových osnov..." (Gabriel Laub). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama