Reklama

Reklama

Domov aneb Kam směřuje naše cesta

  • Česko Home (více)
Trailer 2
Dokumentární / Drama / Rodinný
Francie, 2009, 95 min (Special Edition: 118 min, Director's Cut: 120 min, Televizní verze: 2x55 min)

Obsahy(1)

Úchvatný portrét našej zeme - nafilmovaný zhora, z pohľadu pomaly letiacej kamery. Autori dokumentu zároveň upozorňujú na ničenie životného prostredia, v dôsledku konzumnej politiky ľudskej spoločnosti. (RTVS)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (585)

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

"Home sweet home". A aj tak sa k nemu v toľkých prípadoch správame ako hovadá, ako chamtivci, ako háveď, ktorá je tejto planéte na príťaž. Do kedy budeme tolerovaní? Spolok "Greenpeace" to svojim vyčíňaním za obranu flóry/fauny často krát prekysličuje, ale nerobia náhodou to isté aj nadnárodné koncerny keď (napr.) neprimerane rozmnožujú ropné vrty? Začneme konečne naplno využívať solárne panely? Ušetríme aspoň jeden prales? Spamätáme sa? Verím v nádej, no nedôverujem tým, ktorý chudobným berú a bohatým dávajú, tým čo zapredávajú vlastnú česť agentom skazy, všetkým tým pre ktorých je peniaz viac než život. Kiež by takých zmrdov nebolo veľa, bodaj by miest s trendom ako Dubaj nebolo už treba. Obávam sa však, že tí čo velia na to majú iný názor, preto tento ekologicky-agitačný "sightseeing" vnímam ako nadmerne dobre spracovaný dokument (obsahovo vystužená stavba celého konceptu, profi "in/out zoom", premyslené previazanie foto/video) a na (občas nemiestne) vyzývavé preslovy pána Svěráka nenahliadam očami naivného jedinca. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Home je plný překrásných obrázků. Leckteré záběry nemají daleko k abstraktnám uměleckým dílům. Vizuálně lze již nelze dosáhnout dokonalešího efektu. A pak tu je aktivistický komentář. Nebudu hodnotit jeho obsah, i když s předkládanými názory tak v 80% souhlasím. Spíš si myslím, že komentář je taková berlička, díky které se tvůrci snaží dosáhnout kýženého efektu, totiž zprávě o stavu světa. A takhle lacino já se nedám. Když si vzpomenu například na geniální Koyaanisqatsi, či výtečnou Baraku, tak si uvědomím, že jde říct mnohem víc a to i beze slov. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Poškozování životního prostředí jsem narozdíl od našeho pana exprezidenta již viděl, jenomže poněkud jinak, než mi jej ukazuje Home. Ten nás totiž s křehkostí ekosystému neseznamuje, pouze ji konstatuje. Je výčtem obvinění, sledem číselných hodnot, kterým dramatický přednes dává zdání obrovské důležitosti, ale vlastně nevysvětluje, v čem by ta důležitost měla být. Někdy ta důležitost zřejmá je a jindy zase ne. +++++ Je 1400 litrů vody na 1 kg hovězího hodně nebo málo? Opravdu je třeba jíst méně masa? Možná. Máme tedy stáda vybít? Dožít? Jak moc se měnila hladina moří v minulosti? Jak rychle? Je 7 metrů hodně? Za jak dlouho? V minulosti byla hladina i o 140 metrů níže než dnes. Atakdále, atakdále. Význam indikátorů tu víme, tu tušíme, tu si troufáme polemizovat. Ale ony se valí společně s hezkými obrázky a plakátově duchovně-přírodní hudbou - kdo má vzdorovat tomu přívalu. Na konci nezbývá než rozhodit ruce a jít protestovat. Proti někomu. Kdo za to může. Věřit v solár, vlny, vítr... Jakoby tu snadná řešení byla, jen by stačilo zvednout naši zadnici. Komplexnost světa se tu sice deklaruje, ale v jádru dost podceňuje. Přesto... asi tu zadnici trochu zvednout musíme. OK. Ale musíme vědět k čemu a proti čemu. Bojím se, že Home nás v tomto ohledu může lehce mást. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Hodnocení tohoto snímku je v mnohém sporné. Jak hodnotit film a nehodnotit pouze jeho téma? Jak hodnotit krásné záběry, které díky své prvoplánovitosti koketují s označením kýče? Jak přijímat zjednodušené teze, jež vypravěč klade a na nichž celý film stojí? Projekt je to úctyhodný. To bez diskuzí. Jako popularizování závažných myšlenek o globalizaci, globálním oteplování a ničení přírody to funguje výborně. Po umělecké a v mnohém i dramaturgické stránce jde však o hrozně rozkolísaný projekt. Oproti jiným podobně zaměřeným filmům (např. Redgiova Qatsi trilogie) tedy hodnotím Home jako hodně dobrý průměr, který si neklade žádné umělecké ambice ale zaslouží si určitě vaší pozornost. (P.S. Hudba nejednou připomene melodie Philipa Glasse.) Více v recenzi na indiefilm.cz. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Dokument velmi zkratkovitě pojednává o životě na naší planetě. Zejména pak naší neúctě k životnímu prostředí. Je to zkratkovité bohužel tolik, že mi to místy připadá jako pouze povídání pro děti a na vážnosti tomu určitě nepřidal vypravěč Zdeněk Svěrák. Na druhou stranu musím uznat, že do dvou hodinové stopáže se tolik informací jinak než zkratkovitě prostě nacpat nedalo. Jednotlivé obrázky jsou docela pěkné a jako celek to nepůsobí vyloženě špatně. Z tohoto dokumentu se sice nedozvíte příliš nových informací, zato ty staré máte slušně shrnuty do dvou hodin. Zázrak se tady nekoná, ale průser také ne. Zbaběle dávám * * *. ()

Galerie (142)

Zajímavosti (10)

  • V roku 2009 získal Michael Brennan Gold Award od austrálskej kameramanskej spoločnosti Victoria & Tasmania v kategórii Divočina a príroda a v roku 2010 bol film nominovaný na cenu César za najlepší dokument. (Marek1991)
  • Emise plynů vytvářejících skleníkový efekt, které vznikly při natáčení snímku Home, byla vyrovnána podporou projektů na ochranu životního prostředí. [Zdro: SPI] (POMO)

Reklama

Reklama