Tunel Omega (TV seriál)

Sci-Fi

Československo, 1983, 4x30 min

Miroslav Sobota

Objektivně zhodnotit televizní projekt s odstupem pětadvaceti let je myslím nemožné, takže vyjádřím pocity kluka, který byl fanoušek sci-fi a žil v zemi, která tomuhle žánru rozhodně nefandila a televizní produkce v této oblasti by se dala spočítat na prstech jedné ruky. Každopádně miniseriál měl potenciál, protože se odehrával v neokoukaném klaustrofóbním prostředí jeskynního systému a scénář od začátku pracoval s prvky tajemna. Bohužel ty tři první díly dokázaly televizního diváka jenom navnadit, protože tam, kde se měl slibně načatý příběh teprve začít pořádně rozvíjet, došlo ke zkratu a čtvrtý díl byl už jen besedou na téma existence a kontaktu s mimozemským životem. Dnes už si vybavím jen Luťanského, Bartošku a Bořivoje Navrátila, který hrál zástupce mimozemské civilizace (ta jeho holá hlava měla patrně vysílat divákovi signály, že s ním něco není v pořádku), co se snaží vlákat nebohé záchranáře do pasti. V sérii vystupovaly ještě další dvě herečky, jedna z nich byla tuším Jarmila Švehlová. Bylo by zajímavé zhlédnout tenhle oblíbený pořad mého dětství znovu a především by bylo zajímavé natočit remake, který by osudy hrdinů poněkud rozvinul.(11.10.2010)

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 2 = 2.11.1983 --- 4 - dielny slovenský sci - fi seriál. Pamätám si z neho dosť veľké útržky, bohužiaľ bol odvysielaný iba 2x (v premiére aj v repríze na druhom okruhu ČST v polovici 80-tych rokov) a odvtedy sa po ňom zľahla zem. Ak je tu niekto kto si pamätá viac, napíšte to sem prosím. (5.2.2009) - autor scenára: MILAN BAUMAN(5.2.2009)

• Arccos

Nemůžu ohodnotit, jelikož tento seriál jsem viděl před čtvrt stoletím. Tehdy mě, jako malého kluka, zcela uchvátil. Rozhodně bych se na to rád podíval znovu.(26.4.2011)