foto

Jarmila Švehlová

  • nar. 11.2.1956 (61 let)
    Olomouc, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jarmila Švehlová se narodila ve znamení Vodnáře roku 1956 do umělecké rodiny - otec byl operní pěvec a matka baletní sólistka. Ta ji také od útlého dětství vedla k tanci, ovšem nakonec na pražské státní konzervatoři absolvovala hudedně-dramatický obor. Po absolutoriu nastoupila do angažmá pražského divadla S.K. Neumanna a po té také působila v Divadle na Vinohradech.

Již v během studia konzervatoře se objevila v pohádkách PANENKA Z VLTAVSKÉ TŮNĚ, O LÍNÉM HONZOVI nebo PAVÍ KRÁL. V roce 1980 ji popularitu přinesla role Michaely Pláteníkové v normalizačním seriálu OKRES NA SEVERU. Ovšem nejvíce si tuto herečku vybavíme jako "načančanou" princeznu Babetku v tv pohádce CO TAKHLE SVATBA, PRINCI? Z dalších rolí můžeme zmínit např. Katju z televizního seriálu NÁHRDELNÍK, nebo maminku Jakuba v komedii MACH, ŠEBESTOVÁ A KOUZELNÉ SLUCHÁTKO (mimochodem, titulní roli Macha zde ztvárnil její syn Robert Hájek - nar.1992). Nezapomenutelná je i její role dospělé Věrky, která nás svým hlasem provází seriálem VLAK DĚTSTVÍ A NADĚJE jako vypravěčka.

Ačkoli výrazných rolí v hereččině životě není mnoho, určitě stojí za zmínku také její činnost v dabingu. Za všechny herečky, kterým propůjčila hlas, zmiňme např. charismatickou Ornellu Mutti, Catherine Deneuve či Marlene Jobert. V současnosti tato herečka spolupracuje s Divadlem Radka Brzobohatého a s Hudebním divadlem Karlín.

Katka "artcha" F.

Herecká filmografie

Filmy

2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
1990 Zabijáci (TV film)
1989 Hra o srdce (TV film)
1988 Kverulantka (TV film)
Lékaři (TV film)
Serenáda
1987 Poklesky zralých mužů (TV film)
1986 Bar Nevada (TV film)
Co takhle svatba, princi? (TV film)
Pohádka o lidské duši (TV film)
Pojďte s námi mezi bohy (TV film)
1985 Skok (TV film)
1984 Na čí stranu (TV film)
Radosti života (TV film)
1983 Modrý kosatec (TV film)
1982 Affinités électives, Les (TV film)
1981 Tot-Amor (TV film)
1980 Služební cesta (TV film)
1979 Anglický biftek s českou oblohou (TV film)
1978 Julie pod balkonem (TV film)
Paví král (TV film)
Zamřížované zrcadlo (TV film)
1977 O líném Honzovi (TV film)
1976 O Všudybylovi (TV film)
Panenka z vltavské tůně (TV film)
První housle (TV film)
Případ Adam a Eva (TV film)
Stáří devatenáct (TV film)
1974 Královské usínání (TV film)
Za volantem nepřítel

TV seriály

2010 Cesty domů (TV seriál)
2005 Ulice (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
Duplikát (E02)
1990 Přísahám a slibuji (TV seriál)
1987 Panoptikum Města pražského (TV seriál)
Děvče od vody (E02)
1985 Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Moje srdcová sedma (TV seriál)
Návraty (E04)
Rozchody (E03)
Cesty (E02)
další epizody (4)
1983 Tunel Omega (TV seriál)
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Kuchařinka (E09)
1981 Okres na severu (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Bumerang (E04)
Černý Petr (E03)
Povážlivý úspěch (E02)
další epizody (4)
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)

Dokumentární

2013 13. komnata Reginy Rázlové (TV film)

TV pořady

2013 Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace